Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ОБЕРЕЖНО З ВОГНЕМ! ЙДУТЬ ЖНИВА!

Жнива наразі в самому розпалі. Проте разом з цим в Обухівському районі Київської області вже фіксуються випадки пожеж на території сільгоспугідь. В переважній більшості горять післяжнивні залишки, стерня. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки на сільгоспугіддях, лісосмугах, ліній електропередач, дорогах в літній пожежонебезпечний період.

У зв’язку з цим рятувальники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області вкотре нагадують, що у період збирання врожаю категорично забороняється:
– палити біля хлібних масивів;
– розкладати багаття на полях та поблизу них;
– спалювати стерню, післяжнивні залишки;
– полювати неподалік ланів;
– допускати проїзд чи стоянку техніки, окрім спеціально обладнаної, ближче, ніж за 100 м від хлібних масивів;
– дорослі повинні нагадати дітям про правила пожежної безпеки та подбати, щоб вони не бавилися з вогнем, особливо поблизу сільгоспугідь;
– зернозбиральна техніка має виходити в поле справною та повинна бути обладнаною первинними засобами пожежогасіння. Зокрема, вогнегасниками, лопатами та мітлами-хлопушками;
– обов’язкова наявність іскрогасників на тракторах.

ШАНОВНІ ГРОМАДЯНИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ!

Випалювання стерні, сухої трави, післяживних залишків соломи на полях може призвести до пожеж на сусідніх полях, на територіях приватних домоволодінь, лісопосадках, відключень повітряних ліній електропередачі надвисокої напруги. Це завдає державі великі матеріальні та економічні збитки. Дим, який виникає внаслідок горіння та тління, потрапляє до населених пунктів, що викликає не лише масове незадоволення громадян, а й призводить до алергічних захворювань і загалом шкодить здо-ров’ю, завдається шкода навколишньому середовищу, знижується родючість ґрунту, тощо.

Нагадуємо Вам, що палити, розводити багаття, застосовувати відкрите полум’я на хлібних масивах та поблизу них, а також біля скирт соломи та сіна заборонено. Туристичні намети не можна ставити ближче -100 метрів від поля.

Під час жнив не ходіть по перекритим тимчасовим дорогам та стежкам. Дорослі повинні подбати, щоб діти не бавилися з вогнем поблизу хлібних масивів.

Сурове дотримання правил пожежної безпеки під час збирання врожаю – обов’язок кожного громадянина.

Нагадуємо, що статтею 245 «Кримінального кодексу України» за знищення або пошкодження лісових масивів, зелених насаджень навколо населених пунктів, вздовж залізниць, а також спалювання стерні, сухих дикоро-стучих трав або їх залишків на землях сільськогосподарського призначення чи іншими загально небезпечним способом караються штрафом від п’яти тисяч чотирьохсот до дев’яти тисяч неоподаткованих мінімумів до-ходів громадян або обмеженням волі на термін від двох до п’яти років, або позбавлення волі на той самий строк, статтею 194-1 «Кримінального кодексу України «Умисне пошкодження об’єктів електроенергетики», передбачено залежно від тяжкості наслідків, починаючи від штрафу до позбавлення волі на термін до 15 років.

ДІЇ ПРИ ВИНИКНЕННІ ПОЖЕЖІ

У всіх випадках виникнення пожежі треба негайно повідомити до пожежно-рятувального підрозділу за телефоном «101». До приїзду рятувальників гасити вогонь наявними силами та первинними засобами пожежогасіння. Для обмеження розповсюдження вогню, зону горіння необхідно обов’язково оборати. Приступити до гасіння пожежі шляхом збиття полум’я або засипанням полум’я землею. Після гасіння пожежі ор-ганізувати спостереження спеціально виділеною групою людей до повної ліквідації усіх осередків горіння.

При виникненні пожежі на комбайні необхідно відключити молотарку, при нагоді вивести машину з масиву, заглушити двигун, відключити акумуляторні батареї і почати гасіння.

Для цього в першу чергу треба використати вогнегасники, закидати вогонь землею.

Під час гасіння пожежі на зернотоку, складах із зерном потрібно враховувати, що вода і дим псують зерно. Тому не слід поливати водою зерно в тих місцях складу, яким вогонь безпосередньо не загрожує. Необхідні терміново вимкнути електрострум, зупинити роботу зерноочисних машин, вимкнути розвантажувальне обладнання, потім приступити до гасіння вогню. Зерно, яке зберігається в мішках, виносять із приміщення. Насамперед треба збити полум’я, а потім остаточно погасити вогонь розсіяним струменем води.

Пам’ятайте, що суворе дотримання виконання вимог правил по-жежної безпеки – це гарантія збереження врожаю від пожежі !!!

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі