Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Дохід нерезидента – юридичної особи від продажу нерухомості, розташованої на території України, оподатковується за ставкою 15%

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що дохід нерезидента – юридичної особи від продажу належного йому нерухомого майна, розташованого на території України, оподатковується за ставкою 15 % та сплачуються під час виплати такого доходу  (п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ).

Якщо дохід нерезиденту виплачується у негрошовій формі, то сума податку обраховується відповідно до формули, визначеної п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ.

Резидент, у тому числі фізична особа підприємець, фізична особа, яка провадить незалежну професійну діяльність, або суб’єкт господарювання (юридична особа чи ФОП), який обрав спрощену систему оподаткування, або інший нерезидент, який провадить господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу з джерелом його походження з України, у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті, утримують податок з таких доходів за ставкою 15 %  їх суми та за їх рахунок і сплачують його до бюджету під час такої виплати, якщо інше не передбачено положеннями міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати.

У разі, якщо дохід виплачується нерезиденту у будь-якій формі, відмінній від грошової, або якщо податок на доходи нерезидента не було утримано з відповідного доходу під час виплати (у тому числі під час виплат доходів, прирівняних ПКУ до дивідендів), такий податок підлягає нарахуванню та сплаті виходячи з такого розрахунку:
Пс = СД * 100 / (100 – СП) – СД, де:
Пс – сума податку до сплати;
СД – сума виплаченого доходу;
СП – ставка податку, встановлена цим підпунктом.

Отже, дохід нерезидента від продажу належного йому нерухомого майна, розташованого на території України, оподатковується за ставкою 15% та сплачується під час виплати такого доходу.

Якщо дохід нерезиденту виплачується у негрошовій формі, то сума податку обраховується відповідно до формули, визначеної п.п. 141.4.2 п. 141.4 ст. 141 ПКУ.

Якщо міжнародним договором, згода на обов’язковість якого надана Верховною Радою України, встановлено інші правила, ніж ті, що передбачені ПКУ, застосовуються правила міжнародного договору.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі