Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

УВАГА! ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ ЩОДО ЗАХВОРЮВАННЯ СКАЗУ ТВАРИН

У зв’язку з напруженою епізоотичною ситуацією щодо сказу тварин в Київській області, з метою посилення заходів з профілактики сказу тварин на території Обухівської міської територіальної громади Київської області та на виконання доручення Головного управління Держпродспоживслужби в Київській області від 25.09.2023 №Д-434-23 «Про забезпечення заходів з профілактики сказу тварин» надаємо для ознайомлення Пам’ятку щодо профілактики сказу тварин.

Сказ — це гостре інфекційне захворювання тварин і людини, спричинене вірусом сказу. Вірус викликає своєрідний енцефаліт зі стрімким пошкодженням центральної нервової системи. Якщо постраждалому або постраждалій своєчасно не надати кваліфіковану медичну допомогу, смерть неминуча. Для лікування застосовується антирабічна вакцина та імуноглобулін, які є абсолютно нешкідливими для людини. Нині антирабічне лікування в Україні є безкоштовним. Тільки лікар може оцінити ризик можливого зараження вірусом сказу і призначить, при необхідності, курс імунізації.

У жодному разі не відмовляйтеся від призначеного лікування та самовільно не переривайте його: це може привести до трагічних наслідків.

Для того, аби захистити себе і оточуючих від сказу, необхідно виконувати кілька правил:

Найпростіший захист – уникнення контакту з інфікованими тваринами. Не чіпайте їх і, за можливості, уникайте зон, де вони можуть мешкати. Адже, наприклад, зграї диких собак можуть захищати свою територію і напасти першими.

Близько 40% жертв укусів імовірно скажених собак — діти віком до 15 років. Роз’яснюйте дітям про необхідність уникнення контактів з дикими та безпритульними тваринами та про необхідність інформування дорослих у випадку навіть незначних ушкоджень, нанесених тваринами.

У випадках змін в поведінці домашньої тварини, отримання ним ушкоджень від іншої тварини, смерті без видимих на те причин необхідно обов’язково звернутися до ветеринарного фахівця для встановлення спостереження або з’ясування причини смерті тварини.

При появі диких тварин на особистих подвір’ях, на території населених пунктів потрібно прийняти всі запобіжні заходи і забезпечення безпеки себе і ваших близьких, оскільки здорові дикі тварини, як правило, уникають зустрічі з людиною.

Необхідно дотримуватися встановлених правил утримання домашніх тварин (собак, кішок) та пам’ятати, що дієвий засіб профілактики – це обов’язкова вакцинація . Для недопущення сказу тварин необхідно щорічно робити щеплення всім домашнім улюбленцям, починаючи з 3-місячного віку.

Всі державні лікарні ветеринарної медицини в Київській області проводять щеплення тварин проти сказу вакциною, яка є безкоштовною для власників тварин. Для здійснення щеплення необхідно лише звернутися до лікарень ветеринарної медицини Держпродспоживслужби. В нашому районі це Обухівська районна державна лікарня ветеринарної медицини 08700, м. Обухів, вул. Васильківська, 13, obuhiv@dpssko.gov.ua тел.(04572) 5-69-52

ПАМ’ЯТАЙТЕ! Ваше здоров’я у Ваших руках! Дбайте про нього!

ЗВЕРТАЄМО ОСОБЛИВУ УВАГУ, ЩО ВАКЦИНУВАТИ ДОМАШНІХ ТВАРИН (СОБАК, КОТІВ) ПРОТИ СКАЗУ ПОТРІБНО ПОСТІЙНО.

Коментарі