Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Денис Шмигаль: Створення реєстру збитків, завданих агресією рф, дасть змогу розпочати процес встановлення справедливості

Створення міжнародного Реєстру збитків, завданих агресією російської федерації проти України, дасть змогу розпочати процес встановлення справедливості. На цьому наголосив Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу в круглому столі «Підтримка України — солідарність та відповідальність» у межах 4-го саміту голів держав та урядів Ради Європи.

«Рішення про створення Реєстру, яке ми очікуємо на цьому саміті, на найвищому міжнародному рівні, буде без перебільшення історичним. Водночас це лише перший крок на шляху до створення комплексного міжнародного Компенсаційного механізму. Тепер маємо сконцентрувати наші зусилля на створенні Компенсаційної комісії та Компенсаційного фонду, що дозволить розпочати процес відшкодування збитків усім постраждалим внаслідок російської агресії», — підкреслив Денис Шмигаль.

Очільник українського Уряду також закликав держави-члени та країни-спостерігачі Ради Європи підтримати ідею створення міжнародного Спеціального трибуналу для покарання за злочин агресії, адже важливо притягнути до відповідальності політичне та військове керівництво росії.

«Лише притягнувши агресора до відповідальності, Європа зможе запобігти кровопролитним війнам на континенті», — підкреслив Прем’єр-міністр України.

Денис Шмигаль також відзначив, що ядерний шантаж, захоплення Запорізької АЕС, розв’язання повномасштабної війни в центрі Європи — несумісні зі статусом російської федерації як постійного члена Ради Безпеки ООН, яким вона користується без належних правових підстав: «Абсурдною є ситуація, коли держава-агресор головує в Раді Безпеки ООН. Така повоєнна система міжнародної безпеки, створена за підсумками Другої світової війни, не відповідає сучасним реаліям і потребує нагального та суттєвого реформування».

Коментарі