Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській області

Щодо застосування штрафних (фінансових) санкцій у період дії воєнного стану

Головне управління ДПС у Київській області нагадує платникам податків, що відповідно до норм абзацу віcімнадцятого п.п.69.2 п.69 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України (далі – ПКУ), з урахуванням змін внесених Законом України від 12.05.2022 року № 2260-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей податкового адміністрування податків, зборів та єдиного внеску під час дії воєнного, надзвичайного стану», який набрав чинності 27.05.2022, визначено, що у разі виявлення порушень законодавства за результатами проведення перевірок до платників податків застосовується відповідальність згідно з ПКУ, законами, контроль за виконанням яких покладено на контролюючи органи, з урахуванням обставин, передбачених п.п.112.8.9 п.112.8 ст.112 ПКУ (вчинення діяння (дії або бездіяльність) внаслідок обставин непереробної сили (форс-мажору)), що звільняють від фінансової відповідальності. При цьому вимоги законодавства щодо мораторію (зупинення) застосування штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) на період дії воєнного, надзвичайного стану та/або на період дії карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19), не застосовуються.

Тобто, починаючи з 27.05.2022 і на період дії воєнного стану «карантинний» мораторій щодо не застосовування штрафних санкцій, зокрема за порушення вимог законодавства в частині нарахування, декларування та сплати податків, зборів, платежів, не застосовуються.

Відповідно, платники податків не звільняються від застосування до них штрафних санкцій за неподання (несвоєчасне подання) податкової звітності (ст.120 ПКУ), за несплату узгодженої суми грошового зобов’язання (ст.124 ПКУ), за заниження податкового зобов’язання (ст.123 ПКУ), у тому числі за звітні (податкові) періоди, які припадають до 24 лютого 2022 року, з урахуванням умов, за яких платники у період до припинення або скасування воєнного стану на території України звільняються від відповідальності за несвоєчасне виконання свої податкових обов’язків, визначених п.п.69.2 п.69 підрозділу 10 розділу XX ПКУ.

Водночас зазначаємо, що у разі дотримання платниками податків термінів подання податкової звітності, але недотримання термінів сплати податкових (грошових) зобов’язань на підставі такої звітності, до платників податків застосовуються штрафні санкції відповідно до п.124.1 ст.124 ПКУ та не застосовуються – відповідно до п.120.1. ст.120 ПКУ та навпаки.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Майже 7 мільярдів гривень спрямували до Зведеного бюджету платники Київщини

За січень-лютий поточного року платники Київщини спрямували до Зведеного бюджету майже 7 мільярдів гривень. Про це повідомила в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліана Козаченко. За наданою інформацією, такий показник на 10% або 626 мільйонів гривень перевищує надходження відповідного періоду 2022 року.
Окремо зазначено, що до Державного бюджету мешканці та бізнес пристоличного регіону сплатили 2,9 млрд грн податкових зборів та платежів, збільшивши суму на 4% або 118 мільйонів гривень до січня-лютого попереднього року. У свою чергу, до місцевих бюджетів області надійшло 4,1 млрд грн, що на 15% або 508 млн грн більше, аніж в аналогічному періоді минулоріч.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast
Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua
Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ГУ ДПС у Київській області

Реєстрація місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів у Єдиному державному реєстрі місць зберігання

Головне управління ДПС у Київській області інформує платників податків, що відповідно до ст.15 Закон України від 19.12.1995 № 481/95-BP “Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального” місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів вносяться до Єдиного державного реєстру місць зберігання.

При цьому Порядок ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання, затверджений наказом Державної податкової адміністрації України від 28.05.2002 №251, зареєстрований в Міністерстві юстиції України 15.08.2002 за № 670/6958.

Для внесення до Єдиного реєстру місць зберігання роздрібних партій алкогольних напоїв та тютюнових виробів суб’єктом господарювання подається:
– Заява за формою згідно з додатком 2 до Порядку ведення Єдиного державного реєстру місць зберігання, затвердженого наказом Державної податкової адміністрації України від 28.05.2002 № 251, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 15.08.2002 за № 670/6958.
– Документ, що підтверджує право користування приміщенням.
– Копія виданої заявнику ліцензії на відповідний вид діяльності, засвідчена нотаріально або посадовою особою органу ліцензування.

Увага: Копія ліцензії заявником не подається, якщо у заяві зазначено її реквізити (отримується контролюючим органом без участі суб’єкта звернення на підставі відомостей, поданих у заяві)

У заяві зазначається місцезнаходження місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів, а також:
для юридичних осіб – найменування, місцезнаходження, код Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань;
для фізичних осіб – підприємців – прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання, реєстраційний номер облікової картки платника податків.

Заява подається до контролюючого органу за місцезнаходженням місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів.

Заява може бути подана в один із таких способів:
– безпосередньо до контролюючого органу,
– поштовим відправленням,
– засобами інформаційно-комунікаційної системи “Електронний кабінет”, вхід до якої здійснюється за адресою: cabinet.tax.gov.ua (розділ “Листування з ДПС”).

Протягом 7 календарних днів місця зберігання алкогольних напоїв та тютюнових виробів вносяться до Єдиного державного реєстру місць зберігання та заявнику або уповноваженому представнику заявника (керівнику чи іншій особі за довіреністю) при пред’явленні ним документа, що посвідчує особу, видається Довідка про внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру

Така Довідка видається в місці прийому суб’єктів звернень, зазначеному в заяві, а у разі повідомлення заявником про бажаний спосіб отримання довідки поштою – надсилається на адресу заявника.

Якщо в заяві не зазначено бажане місце отримання довідки (спосіб отримання довідки), – довідка видається в місці прийому суб’єктів звернень, у якому подано заяву.

У разі відсутності документів, необхідних для внесення місця зберігання до Єдиного державного реєстру місць зберігання, суб’єкт господарювання отримує відмову у внесенні місця зберігання до Єдиного державного реєстру.

Бланк та зразок заяви розміщено у підрозділі “Адміністративні послуги” розділу “Діяльність” субсайту ГУ ДПС у Київській області.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області 

До Державного бюджету від платників Київщини надійшло 2,9 млрд грн

За два місяці 2023 року платники Київщини сплатили 2,9 млрд грн податкових зборів і платежів до Державного бюджету, збільшивши суму надходжень на 4% або 118 мільйонів гривень порівняно з відповідним періодом минулого року. Про це повідомила Юліана Козаченко, в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області.

У розрізі основних платежів зазначено, що бізнес Київщини сплатив 1,7 млрд грн податку на додану вартість. На 21% або 127 млн грн зросла сплата податку на доходи фізичних осіб: станом на 1 березня державна скарбниця від платників Київщини отримала 721 млн грн ПДФО. Підприємства пристоличного регіону забезпечили казні 223 мільйона гривень податку на прибуток. На обороноздатність та підтримку Збройних сил України від платників Київської області надійшло 189 млн грн з темпом приросту 7% або 13 млн грн додаткових коштів.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast
Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua
Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ГУ ДПС у Київській області

На соціальне забезпечення платники Київщини спрямували 2,7 млрд грн Єдиного внеску

За повідомленням в.о. начальника ГУ ДПС у Київській області Юліани Козаченко, за період січень-лютий 2023 року платники Київщини забезпечили 2,7 млрд грн єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування. За наданою інформацією, темп приросту до відповідного періоду 2022 року складає 21%, що у грошовому вираженні дорівнює 467 млн грн додаткових коштів.

Нагадуємо, що стандартна ставка єдиного становить 22% до визначеної законом бази нарахування єдиного внеску (з урахуванням обмежень у вигляді мінімального страхового внеску та максимальної бази нарахування єдиного внеску).

Проте, є випадки, коли як ставка, так і розмір єдиного внеску в цілому може відрізнятися:
• для роботодавців, у яких працюють особи з інвалідністю – 8,41%;
• для підприємств та організацій всеукраїнських громадських організацій осіб з інвалідністю, зокрема товариств УТОГ та УТОС, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,3%;
• для підприємств та організацій громадських організацій осіб з інвалідністю, в яких кількість осіб з інвалідністю становить не менш як 50 відсотків загальної чисельності працюючих, і за умови, що фонд оплати праці таких осіб з інвалідністю становить не менш як 25 відсотків суми витрат на оплату праці – 5,5%.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast
Приєднатись до офіційного каналу ДПС у Телеграм: t.me/tax_gov_ua
Повідомити про порушення податкового законодавства можна за допомогою чат-бота «StopViolationBot»

ГУ ДПС у Київській області

Які нерезиденти є платниками податку на прибуток

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.133.2 ст.133Податкового кодексу України (далі – ПКУ), платниками податку на прибуток підприємств – нерезидентами є:
– юридичні особи, які утворені в будь-якій організаційно-правовій формі та отримують доходи з джерелом походження з України, за винятком установ та організацій, що мають дипломатичні привілеї або імунітет згідно з міжнародними договорами України;
– нерезиденти, які здійснюють господарську діяльність на території України через постійне представництво та/або отримують доходи із джерелом походження з України, та інші нерезиденти, на яких покладено обов’язок сплачувати податок у порядку, встановленому розділом ІІІ ПКУ.

Нерезидент стає на облік у контролюючому органі за місцезнаходженням свого постійного представництва до початку своєї господарської діяльності через таке представництво у порядку, встановленому центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Нерезидент, який розпочав господарську діяльність через своє постійне представництво до реєстрації в контролюючому органі, вважається таким, що ухиляється від оподаткування, а одержані ним прибутки вважаються прихованими від оподаткування.

Нерезиденти, що діють відповідно до положень Рамкової угоди між Україною та Європейським банком реконструкції та розвитку стосовно діяльності Чорнобильського фонду “Укриття” в Україні та Угоди про грант (Проект ядерної безпеки Чорнобильської АЕС) між Європейським банком реконструкції та розвитку як Розпорядником коштів, наданих згідно з Грантом з Рахунка ядерної безпеки, Урядом України та Чорнобильською атомною електростанцією, можуть провадити свою господарську діяльність без реєстрації у контролюючому органі – п.133.3 ст.133 ПКУ.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі