Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія на тему: «Особливості декларування податку на прибуток підприємств за результатами 2022 року»

Сьогодні заступниця начальника Обухівського відділу податків і зборів з юридичних осіб ГУ ДПС у Київській Світлана ДУБЕНЕЦЬ під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповіла на запитання платників податків на тему: «Особливості декларування податку на прибуток підприємств за результатами 2022 року». Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. Як мають сплачувати авансові внески з податку на прибуток пункти обміну валют?

Сплату авансових внесків із податку на прибуток підприємств за структурні підрозділи, що здійснюють торгівлю валютними цінностями у готівковій формі передбачено Законом України від 03.11.2022 року № 2720-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування діяльності з торгівлі валютними цінностями у готівковій формі».

Зазначеним Законом передбачено сплату з 01 січня 2023 року авансових внесків з податку на прибуток за кожний пункт обміну іноземної валюти, внесений до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти, у розмірі:
-трьох МЗП за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований у населеному пункті, чисельність населення якого перевищує 50 тисяч;
-однієї МЗП, за кожний пункт обміну іноземної валюти, розташований в інших населених пунктах або за межами населених пунктів.

Протягом 2023 року платники податку сплачуватимуть такі авансові внески з урахуванням таких особливостей:
– з 01 січня 2023 року по 30 червня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,33;
– з 01 липня 2023 року по 31 грудня 2023 року – із застосуванням коефіцієнта 0,66.

Сплачена протягом звітного (податкового) року сума авансових внесків зменшуватиме податок на прибуток підприємств, розрахований за результатами такого звітного (податкового) року у сумі, що не перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання за такий податковий (звітний) період.

Якщо сума авансового внеску, попередньо сплаченого протягом звітного (податкового) року, перевищує суму нарахованого податкового зобов’язання з податку на прибуток за такий податковий (звітний) рік, то сума перевищення не переноситься у зменшення податкових зобов’язань наступних податкових (звітних) періодів.

Сума сплачених авансових внесків з податку на прибуток не підлягатиме поверненню платнику податку як надміру та/або помилково сплачені податкові зобов’язання, не зараховуватиметься в рахунок інших податків та зборів та на неї не поширюватиметься положення статті 43 ПКУ.

За несплату авансового внеску з податку на прибуток передбачена відповідальність у вигляді штрафу в розмірах, визначених статтею 124 ПКУ.

Пункти обміну іноземної валюти підлягають внесенню до Реєстру пунктів обміну іноземної валюти. Ведення Реєстру здійснюється Національним банком України.

2. За якою формою слід подавати декларацію з податку на прибуток підприємств за 2022 рік?

Форму Податкової декларації з податку на прибуток підприємств затверджено наказом Міністерства фінансів України від 13.09.2022 року № 274 «Про затвердження змін до форми

Податкової декларації з податку на прибуток підприємств» (зареєстровано в Міністерстві юстиції України 03.11.2022 за № 1358/38694) (набрав чинності з 18.11.2022 року).

Форму декларації приведено у відповідність до положень ПКУ щодо спеціального режиму оподаткування резидентами Дія.Сіті за особливими умовами.

Першим звітним періодом є 2022 календарний рік.

3. Чи потрібно нараховувати штрафні санкції згідно зі ст. 50 ПКУ та пеню в разі подання уточнюючої Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, у якій зменшується від’ємне значення показника, відображеного у рядку 19?

Зменшення від’ємного значення рядка 19 Декларації, яка уточнюється, призводить до відображення у рядку 26 уточнюючої Декларації податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється, зі знаком «+», тобто податкове зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється, збільшується.

Збільшення від’ємного значення рядка 19 Декларації, яка уточнюється, призводить до відображення у рядку 26 уточнюючої Декларації податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється зі знаком «-», тобто податкове зобов’язання звітного (податкового) періоду, що уточнюється, зменшується.

Враховуючи порядок розрахунку рядка 26 Декларації, зменшення суми від’ємного значення у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, свідчить про заниження платником податкового зобов’язання з податку на прибуток за результатами такого звітного періоду, а збільшення суми від’ємного значення у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, свідчить про завищення платником податку податкового зобов’язання з податку на прибуток за результатами такого звітного періоду.

При зменшенні від’ємного значення показника у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, платник податку повинен нарахувати штрафні санкції згідно з п. 50.1 ст. 50 ПКУ та пеню з урахуванням п.п. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ. При збільшенні від’ємного значення показника у рядку 19 Декларації, яка уточнюється, нарахування штрафних санкцій ПКУ не передбачено.

Коментарі