Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Між Україною та Туреччиною набула чинності Угода про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія

Із 10 січня 2023 року набула чинності Угода між Кабінетом Міністрів України та Урядом Турецької Республіки про взаємне визнання та обмін національних посвідчень водія.

Це означає, що громадяни України, які переїхали на тимчасове або постійне проживання до Туреччини, можуть обміняти своє українське посвідчення водія на турецьке без складання теоретичних і практичних іспитів. Так само і громадяни Туреччини, які тимчасово або постійно проживають в Україні та мають турецьке посвідчення водія, можуть обміняти його без складання іспитів у сервісному центрі МВС.

Двостороння угода стосується посвідчень водія всіх категорій транспортних засобів.

Для обміну посвідчення водія громадяни України, які проживають в Туреччині, мають звертатись до місцевих управлінь населення надавши при цьому передбачений законодавством Турецької Республіки перелік документів. Після повернення на постійне проживання в Україну отримане відповідно до Угоди турецьке посвідчення водія без складання іспитів можна буде обміняти на національне посвідчення українського зразка.

Для обміну національного посвідчення водія, виданого в Туреччині, громадянин Туреччини має звернутись до будь-якого зручного сервісного центру МВС на території України та подати такі документи:
• посвідку на постійне проживання або посвідку на тимчасове проживання;
• копію довідки про присвоєння реєстраційного номеру облікової картки платника податків (ІПН);
• медичну довідку про придатність до керування транспортним засобом (на час дії воєнного стану медична довідка не є обов’язковою);
• турецьке національне посвідчення водія та його засвідчений переклад українською мовою.

Також треба сплатити за адміністративну послугу — 26 грн та за бланк посвідчення водія — 243 грн.

Ця угода була підписана ще у 2020 році, але вступає в силу вона саме 10 січня 2023 року. Раніше для обміну турецького посвідчення водія громадянам Туреччини необхідно було складати іспити в сервісних центрах МВС, відповідно українці в Туреччині мали складати іспити в місцевих управліннях населення.

Нагадуємо, що консультацію щодо послуг сервісних центрів МВС можна отримати за телефоном (044) 290-19-88 або на сторінці Головного сервісного центру МВС в Фейсбук.

Відповіді на найпоширеніші питання можна знайти на сайті.

Коментарі