Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській області

Про строки подання податкової звітності та сплати податкового зобов’язання в разі якщо терміни припали на вихідний або святковий день

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464, тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пп. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 Закону України №2464, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався (абзац другий п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464).

Звертаємо увагу, що в разі прийняття рішення про несплату ЄВ, страховий стаж для призначення пенсії нараховуватися не буде.

Водночас сплата ЄВ дозволить своєчасно виплачувати пенсії та інші соціальні виплати в умовах воєнного стану.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Подання ФОП – платником ЄП податкової декларації платника єдиного податку в електронному вигляді

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платники єдиного податку І та ІІ груп подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для річного податкового (звітного) періоду. У такій декларації відображається обсяг отриманого доходу та щомісячні авансові внески єдиного податку, встановлені згідно з п. 295.1 ст. 295 Податкового Кодексу України, а також відомості про суми єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ), нарахованого, обчисленого та сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Звертаємо увагу, що платники єдиного податку І – ІІ груп подають податкову декларацію в строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду, в окремих випадках:
– у разі перевищення протягом року обсягу доходу, визначеного у п. 291.4 ст. 291 ПКУ,
– самостійного прийняття рішення про перехід на сплату податку за ставками, встановленими для платників ЄП ІІ та ІІІ груп,
– відмови від застосування спрощеної системи оподаткування у зв’язку з переходом на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ.

Платники ЄП ІІІ групи подають до контролюючого органу податкову декларацію платника єдиного податку у строки, встановлені для квартального податкового (звітного) періоду.

Платники ЄП ІІІ групи у складі податкової декларації платника єдиного податку за IV квартал податкового (звітного) року подають також відомості про суми ЄВ, нарахованого, обчисленого і сплаченого в порядку, визначеному законом для даної категорії платників.

Форму податкової декларації платника єдиного податку – фізичної особи – підприємця затверджено наказом Міністерства фінансів України від 19.06.2015 № 578 (в редакції наказу Міністерства фінансів України від 09.12.2020 № 752) (далі – Декларація).

Електронні форми документів у форматі за стандартом на основі специфікації eXtensibleMarkupLanguage (XML) оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС (п. 4 розд. ІІ Порядку).

На офіційному вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність / Платникам податків про електронну звітність / Інформаційно-аналітичне забезпечення / Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларації:
за ідентифікатором форми F0103405 (для ФОП, у якого податковий (звітний) період рік);
за ідентифікатором форми F0103307 (для ФОП, у якого податковий (звітний) період квартал).

Вхід до Електронного кабінету здійснюється за адресою: https://cabinet.tax.gov.ua, а також через офіційний вебпортал ДПС.

Робота у приватній частині (особистого кабінету) Електронного кабінету здійснюється після проходження користувачем електронної ідентифікації онлайн з використанням кваліфікованого електронного підпису.

У режимі «Введення звітності» приватної частини (особистого кабінету) Електронного кабінету користувач має можливість створювати, редагувати, підписувати та надсилати податкову звітність.

При створенні Декларації користувачі самостійно встановлюють фільтр за параметрами: «рік», «період», «тип форми» та обирають необхідну форму податкової декларації (F0103405 / F0103307) за звітний період, щодо якого здійснюється звітування. У наступному вікні обирають «стан документа» та відповідний територіальний орган ДПС: «регіон», «район».
У відкритій частині Електронного кабінету у розділі «Допомога» розміщено покрокову допомогу щодо створення електронних документів за допомогою режиму «Введення звітності».

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Удосконалено процедуру погашення податкового боргу платників податків

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 25 листопада 2022 року набрав чинності Закон України від 03.11.2022 №2719-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законів України щодо приватизації державного та комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, та забезпечення адміністрування погашення податкового боргу» (далі – Закон №2719).

Нормами Закону №2719 зокрема, удосконалено процедуру погашення податкового боргу платників податків. Відповідні зміни внесено до функцій контролюючих органів, до положень, що регулюють приватизацію державного та комунального майна, яке перебуває у податковій заставі, а також виключено норму, відповідно до якої для платників податків та контролюючих органів зупинявся перебіг строків, визначених законодавством для здійснення заходів з погашення податкового боргу платників податків – суб’єктів господарювання, які мають можливість своєчасно виконувати податкові обов’язки, та/або визначення грошових зобов’язань згідно із статтею 116 Податкового Кодексу.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Деклараційна кампанія – 2023

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що 01 січня 2023 року розпочалася кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році.

Нагадуємо, що декларування доходів являється конституційним обов’язком громадян, адже частиною 2 статті 67 Конституції України передбачено, що всі громадяни щорічно подають до податкових інспекцій за місцем проживання декларацію про свій майновий стан та доходи за минулий рік у порядку, встановленому законом.

Нагадаємо граничні строки подання декларації:
– протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) року декларацію мають подати ФОП, які перебувають на загальній системі оподаткування. Останнім днем подання декларації для них є 09.02.2023 року.
ФОП загальної системи оподаткування у декларації поряд з доходами від підприємницької діяльності мають зазначити інші доходи з джерел їх походження з України, та іноземні доходи.
– Громадяни, які зобов’язані згідно з ПКУ подати податкову декларацію, і особи, які проводять незалежну професійну діяльність, подають декларацію до 01 травня року, що настає за звітним. Останнім днем подання декларації для них є 30.04.2023 року.
– Фізичні особи-платники податків-резиденти, які виїжджають за кордон на постійне місце проживання, подають декларацію не пізніше 60 календарних днів, що передують виїзду.
– З метою реалізації права на податкову знижку декларація подається по 31 грудня включно року, що настає за звітним. Останнім днем подання декларації є 31.12.2023 року.

У разі, якщо останній день терміну подання Декларації припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем вважається перший операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

За вибором платника податку декларацію можна подати в один з таких способів:
– Особисто за місцем своєї податкової адреси особисто або уповноваженою на це особою.
– Надіслати поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення – зробити це необхідно за п’ять днів до закінчення граничного строку.
– В електронному вигляді – через Електронний кабінет платника.

На офіційному вебпорталі ДПС в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» створено електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи» – цей сервіс дає змогу заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема, для отримання податкової знижки.

Граничним терміном вважається остання година дня, в якому спливає строк подання.

У разі проживання не за місцем реєстрації, подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи слід до контролюючого органу за місцем реєстрації (прописки). Якщо громадянин знявся з реєстрації за попередньою адресою та ще не зареєструвався на момент подачі декларації за іншою, декларацію слід подати до територіального органу ДПС за попередньою податковою адресою.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

З 01 січня 2023 року запроваджується нова форма податкової декларації з плати за землю

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 18.02.2022 року № 83 “Про внесення змін до форми Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності)”, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 07.03.2022 року за №303/37639 (далі – наказ №83), затверджено нову редакцію податкової декларації з плати за землю.

Основні зміни формі декларації з плати за землю:
– передбачена можливість зазначити код Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ) замість коду за КОАТУУ (рядок 7);
– розширено перелік правовстановлюючих документів, які є підставою для оподаткування, зокрема, якими посвідчується право на земельні частки (паї) платника, виділені в натурі.

Додано вид права за кодом 4 – право на земельну частку (пай) (колонка 3 розділу I);
– для випадків володіння/користування земельними ділянками не повний календарний рік декларація містить такий показник, як період володіння/користування земельною ділянкою (колонки 7 – 8 розділу I, колонки 8 – 9 розділу II);
– декларацію доповнено інформацією щодо:
кодів за КОАТУУ (КАТОТТГ) адміністративно-територіальних одиниць та адреси місць розташування об’єктів оподаткування (колонки 10 – 11 розділу I, колонки 11 – 12 розділу II);
дати закінчення терміну дії договору оренди (колонка 7 розділу II);
строку користування податковою пільгою у звітному періоді (колонки 20 – 21 розділу I);
деталізації нарахованих до збільшення сум податкового зобов’язання згідно з п. 50.4 ст. 50 Податкового кодексу України (рядки 5.1, 5.2 розділу III).

Зважаючи на те, що базовим податковим (звітним) періодом для плати за землю є календарний рік, то форма Податкової декларації з плати за землю (земельний податок та/або орендна плата за земельні ділянки державної або комунальної власності), затверджена Наказом №560 (у редакції Наказу №83), буде використовуватися для складання звітності починаючи з 01.01.2023 року.

Електронні форми документів оприлюднюються на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням: Головна/Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/

Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

За ІV квартал 2022 року податкова декларація екологічного податку подається за новою формою

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що наказом Міністерства фінансів України від 21.07.2022 року № 206 «Про затвердження Змін до форми Податкової декларації екологічного податку» (далі – Наказ № 206) затверджено зміни до форми Податкової декларації екологічного податку.

Зокрема, у формі Податкової декларації передбачено відображення платниками екологічного податку інформації щодо місцезнаходження об’єктів оподаткування або об’єктів, пов’язаних з оподаткуванням, що використовуються такими платниками, із використанням Кодифікатора адміністративно-територіальних одиниць та територій територіальних громад (КАТОТТГ), який передбачає зазначення 19 символів.

Наказ №206 зареєстровано в Міністерстві юстиції 04 серпня 2022 року за № 880/38216, він набирає чинності з дня його офіційного опублікування – 16.08.2022 року (опублікований у Офіційному віснику України №63 від 16.08.2022 року).

Податкова декларація екологічного податку за формою зі змінами, внесеними Наказом №206, вперше подається за звітний період – ІУ квартал 2022 року, а при самостійному виправленні помилок, допущених за минулі податкові (звітні) періоди – з 01.01.2023 року.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Набрав чинності Закон України № 2836-ІХ, яким передбачено міри щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що 03 січня 2023 року набрав чинності Закон України від 13.12.2022 № 2836-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо сприяння відновленню енергетичної інфраструктури України» (далі – Закон № 2836), яким внесено зміни, зокрема, до Податкового кодексу України, Закону України від 19.12.1995 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» (далі – Закон № 481).

Зміни до Податкового кодексу України, зокрема, передбачають зміни в оподаткуванні ПДВ, акцизним податком, екологічним податком.

Зміни до Закону № 481, зокрема, передбачають:
– право суб’єктів господарювання на період дії воєнного стану та протягом 30 днів з дня його припинення або скасування, зберігати пальне, що споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі до 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, без отримання дозвільних документів (документів дозвільного характеру, ліцензії на право зберігання пального, результатів надання інших адміністративних послуг);
– зберігання пального, що споживається для заправлення електрогенераторної установки в обсязі понад 2000 літрів на кожному об’єкті, що забезпечений електрогенераторною установкою, здійснюється суб’єктом господарювання на підставі безоплатного подання до територіальних органів центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну податкову політику, декларації про провадження господарської діяльності із зберігання пального.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Контроль за дотриманням платниками податків правил про контрольовані іноземні компанії

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що Законом України від 16 січня 2020 року № 466 «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо вдосконалення адміністрування податків, усунення технічних та логічних неузгодженостей у податковому законодавстві» Розділ І Податкового кодексу України (далі – ПКУ) доповнено статтею 392 «Контрольовані іноземні компанії».

Контрольованою іноземною компанією визнається будь-яка юридична особа, зареєстрована в іноземній державі або території, яка визнається такою, що знаходиться під контролем фізичної особи – резидента України або юридичної особи – резидента України (пункт 392.1.1 статті 39 ПКУ).

Контролюючою особою є фізична особа або юридична особа – резиденти України, що є прямими або опосередкованими власниками (контролерами) контрольованої іноземної компанії.

Підпунктом 392.5.5 пункту 392.5 статті 392 ПКУ визначено, що фізична особа – резидент України або юридична особа – резидент України зобов’язана повідомляти контролюючий орган про:
– кожне безпосереднє або опосередковане набуття частки в іноземній юридичній особі або початок здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
– заснування, створення або набуття майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи;
– кожне відчуження частки в іноземній юридичній особі або припинення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою, що призводить до втрати визнання такої фізичної (юридичної) особи контролюючою особою відповідно до вимог цієї статті;
– ліквідацію або відчуження майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи.

01 січня 2022 року набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 22.09.2021 року № 512 «Про затвердження форми та Порядку надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи», зареєстрований у Міністерстві юстиції України 22.11. 2021 року за № 1525/37147 (далі – Наказ № 512), яким:
– затверджено форму Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Повідомлення);
– порядок надсилання до контролюючого органу Повідомлення про набуття (початок здійснення фактичного контролю) або відчуження частки (припинення фактичного контролю) резидентом України в іноземній юридичній особі або майнових прав на частку в активах, доходах чи прибутку утворення без статусу юридичної особи (далі – Порядок).

Повідомлення надсилається до контролюючого органу протягом 60 днів з дня такого набуття (початку здійснення фактичного контролю) або відчуження (припинення фактичного контролю).

Відповідно до пункту 7 Порядку, Повідомлення надсилається до контролюючого органу за основним місцем обліку фізичної особи – резидента.

Звертаємо увагу, що у разі набуття/відчуження частки в іноземній юридичній особі, майнових прав на частку в активах, доходу чи прибутку утворення без статусу юридичної особи, початку/закінчення здійснення фактичного контролю над іноземною юридичною особою стосовно частки в активах, доходах чи прибутку декількох осіб, Повідомлення надсилається щодо кожної особи окремо.

Після надходження до контролюючого органу Повідомлення в електронній формі здійснюється його обробка відповідно до вимог абзацу десятого пункту 42.6 статті 42 ПКУ (пункт 9 Порядку).

Повідомлення подається до контролюючого органу фізичними (юридичними) особами – резидентами України, починаючи з 01.01.2022 року

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих РФ

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що абзацом першим п.п.69.28.п. 69 підрозд.10 розд.ХХ Податкового кодексу України (далі – ПКУ) встановлено, що до платників податків / податкових агентів, які провадили діяльність на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, та на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, і не можуть пред’явити первинні документи, на підставі яких здійснюється облік доходів, витрат та інших показників, пов’язаних з визначенням об’єктів оподаткування та/або податкових зобов’язань, як виняток із положень статті 44 цього Кодексу застосовуються спеціальні правила для підтвердження даних, визначених у податковій звітності.

Водночас, абзацом 13 п.п.69.28.п. 69 підрозд.10 розд.ХХ ПКУ встановлено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, та територій, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України.

Постановою Кабінету Міністрів України від 06.12.2022 № 1364 «Деякі питання формування переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією» (далі – Постанова № 1364) визначено, що перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією, затверджується Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій за формою згідно з додатком за погодженням з Міністерством оборони на підставі пропозицій відповідних обласних, Київської міської військових адміністрацій.

На виконання Постанови № 1364, Міністерством з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією наказом від 22.12.2022 № 309 «Про затвердження Переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією», зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004. Наказ набрав чинності 27.12.2022 року.

Залишаємось на зв’язку:
Комунікаційна платформа: kyivobl.ikc@tax.gov.ua
Підписатись на сторінку Фейсбук ГУ ДПС у Київській області https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі