Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

“Київський Форпост”

У перший день повномасштабного вторгнення, 24 лютого 2022 року, російська армія почала захоплення Київської області. Окупаційні війська тероризували цивільне населення, викрадали, катували, гвалтували та вбивали українців, захоплювали ядерні обʼєкти та медичні установи, що заборонено міжнародним правом, зокрема – Женевською конвенцією.

У документальному серіалі «Київський Форпост» зібрано факти російського терору та воєнних злочинів. Автори проєкту задокументували свідчення жертв окупантів, показання свідків та експертів, висвітлили масштаби втрат і руйнувань на Київщині.

Кожен епізод розповідає про окремий воєнний злочин російських військових та їхнього командування. У першій серії йдеться про те, як росіяни знущалися з цивільних жителів. У другому епізоді учасники березневих подій 2022 року викривають дії окупантів, якими перешкоджали евакуації мирного населення, розстрілюючи зелені коридори. Третя серія про тих, хто пережив катування і депортацію на територію Росії, та тих, чиї рідні ще досі перебувають в незаконному увʼязненні. П’ята серія описує випадок у Бородянському психоневрологічному інтернаті, робітників та пацієнтів якого росіяни використовували як “живий щит”. Четверта частина проливає світло на захоплення ЧАЕС та події на ядерному обʼєкті під час окупації зі слів тих, хто пережив полон і запобіг ядерній катастрофі. Завершують цикл історії про те, як військові РФ знищували наше культурне та історичне надбання.

Після перегляду стає очевидно – росіяни мають на меті не лише відібрати чужі території, вони прагнуть знищити весь український народ, цивільні об’єкти, історичну та культурну спадщину.

Київський форпост – як символічна назва регіону, який взяв на себе удар жорстокої російської агресії. Як жителі Київщини опирались свавіллю російських солдатів. Це про медичних працівників, які продовжував рятувати життя людей, про простих жителів, які рятували музейні експонати, працівники ЧАЕС, які працювали в надскладних умовах, щоб врятувати світ від нової ядерної катастрофи та багато інших вражаючих історій людей, які попри всі нищівні дії росіян намагалися боротися кожен на своєму місці.

Над створенням 6-серійного документального проєкту “Київський Форпост” працювала команда продакшену громадської організації «Спільнота активної молоді» за підтримки Агентства США з міжнародного розвитку (USAID).

ПОСИЛАННЯ на фільми:

фільм 1, Воєнні злочини проти цивільних  https://www.youtube.com/watch?v=0Ac4BSE_eD4&list=PLAih_laYbN2BhC08COSYiiqAX2Ik6pVqT&index=1&t=6s

фільм 2, Воєнні злочини під час евакуації населення – https://www.youtube.com/watch?v=r0iSQw9q2pA&list=PLAih_laYbN2BhC08COSYiiqAX2Ik6pVqT&index=2&t=4s

фільм 3, Воєнні злочини: викрадення людей – https://www.youtube.com/watch?v=G_37Ppnosr8&list=PLAih_laYbN2BhC08COSYiiqAX2Ik6pVqT&index=3

фільм 4, Воєнні злочини: Живий щит – https://www.youtube.com/watch?v=0D1JqLKef-A&list=PLAih_laYbN2BhC08COSYiiqAX2Ik6pVqT&index=4&t=3s

Коментарі