Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

За 2 тижні 30% аварій на Київщині сталося через одночасне включення електроприладів і перевантаження мереж, – ДТЕК Київські регіональні електромережі

Після серії ракетних ударів росії ситуація в українській енергосистемі залишається складною. Через значний енергодефіцит по всій країні щоденно відбуваються відключення світла. Однак після того, як світло знову вмикається, жителі Київської області починають масово включати електроприлади. Це перевантажує мережі в 2-2,5 рази і в 30% випадків призводить до аварій, через що клієнти знову без світла. Аби уникнути таких аварій, енергетики закликають мешканців Київщини вмикати електроприлади по черзі.

Електромережі будуються та проектуються на певну потужність споживання електроенергії, яку вони можуть витримувати. Цей показник називається коефіцієнт одночасності і відповідає державним нормам проектування інфраструктури електромереж. Якщо мережа не перевантажена – коефіцієнт одночасності складає до 0,4. Однак під час застосування екстрених чи стабілізаційних відключень, коли світло вмикається мешканці будинків одночасно починають використовувати всі електроприлади – пральні машини, електроплити, бойлери та інше. Через це електромережа завантажується на 100%, а іноді навіть до 200% і відповідно коефіцієнт одночасності складає від 0,8 до 1 – тобто навантаження є в 2-2, 5 рази вищим, ніж те, на що розраховані мережі. Незважаючи на резервний запас потужності, це перевантаження у 30% випадків призводить до аварій на електромережах – світло в будинках людей зникає знову. Тривалість ремонту і відновлення електропостачання вже залежать від масштабів пошкоджень енергообладнання і може займати від декількох годин до доби.

«В наш контакт-центр часто звертаються клієнти зі скаргами на відсутність світла по плановим та екстреним відключенням довшу за 4 години. Коли ми починаємо розбиратися з цими ситуаціями, то виявляється що в 30% випадків – світла нема через аварію. Закінчилося відключення, до будинку знову було подано напругу, мешканці одночасно включили всі прилади і мережа не витримала. Лише за 2 останні тижні ми усунули понад 2 тисячі таких пошкоджень на електромережах по всій Київській області. Ми просимо жителів області бути свідомими і після відключень вмикати прилади по черзі, аби знизити ризики аварій» – повідомив генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Аби мінімізувати ризики настання аварії необхідно:
• Коли у вашому будинку обмежили електропостачання вимкніть з мережі всі енергоємні прилади та вимикачі в кімнатах, де немає людей.
• Коли світло з’явилось – одночасно не включайте всі енергоємні прилади. Зачекайте щонайменше 15 хвилин після повернення світла. Далі вмикайте спершу – один прилад, а інший – після того, як скористались та відключили попередній. Користуйтесь енергоємними приладами по черзі.

Ми розуміємо, що в умовах регулярних відключень світла, щойно воно з’явилось хочеться зробити все якнайшвидше. Однак, якщо не дотримуватись порад – через аварії світла не буде ще довше.

Підтримайте енергетиків, які в режимі 24/7 роблять все можливе, щоб кожен вдома мав світло. Тільки так разом і спільними діями ми зможемо вистояти і перемогти ці темні часи!

Коментарі