Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія в Миронівській ДПІ

Сьогодні начальник Миронівської ДПІ ГУ ДПС у Київській Олег СКОЛОТА під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповів на запитання платників податків на тему: «Застосування РРО та ПРРО в 2022 році»

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1.Чи необхідно застосовувати РРО при торгівлі на ринку?
Відповідно до законодавчих новацій платники єдиного податку, що належать до 1 групи, РРО у своїй діяльності не застосовують.
Але, якщо фізична особа-підприємець здійснює роздрібний продаж товарів в магазинах та об’єктах ресторанного господарства, які розташовані на території ринку, то така особа не може бути платником єдиного податку першої групи, та відповідно зобов’язана застосувати РРО в залежності від обраної системи оподаткування та виду здійснюваної діяльності.

2. Чи зобов’язані ФОП платники ЄП, які здійснюють перевезення пасажирів застосовувати РК (видавати білети) та КОРО?
Фізичні особи – підприємці – платники єдиного податку, які здійснюють перевезення пасажирів, не зобов’язані застосовувати розрахункові книжки та книги обліку розрахункових операцій.
Водночас, з метою виконання вимог Закону України «Про захист прав споживачів» та постанови Кабінету Міністрів України «Про затвердження Правил надання послуг пасажирського автомобільного транспорту», на вимогу пасажирів, такі особи зобов’язані видавати відповідні документи, за формою, затвердженою наказом Міністерства транспорту та зв’язку України «Про затвердження Типових форм квитків на проїзд пасажирів і перевезення багажу на маршрутах загального користування».

3. Чи необхідно застосовувати РРО та/або ПРРО на кожен об’єкт господарювання, якщо СГ має декілька об’єктів господарювання на одну адресу, але різні приміщення?
Згідно з ст. 2 Закону № 265 місцем проведення розрахунків є місце, де здійснюються розрахунки з покупцем за продані товари (надані послуги) та зберігаються отримані за реалізовані товари (надані послуги) готівкові кошти, а також місце отримання покупцем попередньо оплачених товарів (послуг) із застосуванням платіжних карток, платіжних чеків, жетонів тощо. Отже, суб’єкти господарювання зобов’язані застосовувати РРО та/або ПРРО на кожному місці проведення розрахунків.

4.Чи необхідно реєструвати КОРО на програмний РРО?
Чинним законодавством у сфері проведення розрахунків за товари (роботи, послуги) у готівковій та безготівковій формі не передбачено реєстрації та використання книги обліку розрахункових операцій на програмний реєстратор розрахункових операцій.

5. Де отримати інформацію про «Реєстраційний номер екземпляра РРО», якщо в період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів?
У період дії воєнного стану обмежено доступ до публічних електронних реєстрів, тому суб’єкт господарювання з метою отримання інформації для заповнення графи «Реєстраційний номер екземпляра РРО», зокрема, заяви про реєстрацію реєстраторів розрахункових операцій за формою № 1-РРО (ідентифікатор форми J/F1311405), заяви про реєстрацію книги обліку розрахункових операцій та/або розрахункової книжки за формою № 1-КОРО (J/F1311304) може звернутися до:
виробника або постачальника РРО, як такого що реєстрував РРО у реєстрі екземплярів реєстраторів розрахункових операцій; податкового органу як власника Реєстру.

Миронівська ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Коментарі