Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Пам’ятка для дітей з пожежної безпеки

Питання пожежної безпеки для дітей і підлітків дуже важливі, тому працівники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області, наголошують про правила протипожежної безпеки для дітей.

Дитина має розуміти чим небезпечні пожежі і дим, а також, що не можна залишатися в палаючій квартирі. Вони повинні знати, що в першу чергу треба кликати на допомогу дорослих і дзвонити у пожежно-рятувальну службу. Також повинні знати, що сірники є необхідним інструментом для розпалювання вогню та приготування їжі, але аж ніяк не іграшкою. Також важливо, щоб дитина розуміла, що не можна торкатися мокрими руками до електричних приладів та оголених проводів, що-небудь засовувати в розетки.

Пожежна безпека в побуті

Дотримання правил пожежної безпеки у побуті пов’язано з використанням електричних побутових приладів, газових пальників і займистих предметів. Для того, щоб уникнути виникнення пожежі вдома, батьки повинні пояснити дітям вимоги щодо пожежної безпеки в побуті.

Сірники, запальнички та інші предмети, за допомогою яких можна розпалювати вогонь не іграшка. Батьки повинні прибирати їх подалі від дитячих очей, а діти, якщо натрапили на подібні знахідки, ні в якому разі не повинні брати їх в руки.

Не можна використовувати переносні електричні обігрівачі для сушіння білизни. Не можна залишати електричні прилади без нагляду, бо вони можуть стати причиною пожежі.

Перед виходом з дому, слід перевірити чи вимкнені електричні прилади, газ і світло. Замикання або газова пічка можуть стати причиною загоряння.

Багато сімей використовують воскові або парафінові свічки для локального освітлення приміщення. Діти з задоволенням спостерігають за танцюючим полум’я і навіть грають з ним.

Слід бути дуже обережними з палаючими свічками, так як незахищене полум’я може легко перекинутися на найближчі предмети і стати причиною загоряння.

У квартирах з несправною або старою електричною проводкою не можна користуватися електроприладами. Не можна перевантажувати стару проводку, оскільки такі дії можуть призвести до замикання і займання. Діти повинні знати про це. Розетки слід закривати спеціальними захисними екранами або насадками.

Зараз практично у кожного школяра є мобільний телефон. Поясніть дитині, що залишати пристрій без нагляду під час заряджання дуже небезпечно.

Всі перераховані вище правила в першу чергу стосуються батьків, оскільки їх обов’язком є забезпечення безпеки дитини. Що ж стосується самих дітей, то з метою профілактики пожеж вони повинні усвідомити таке:
– сірниками, свічками та запальничками гратися не можна. Якщо дитиною знайдено що-небудь з перерахованого, то вона повинна віддати свою знахідку дорослим;
– вмикати телевізор, комп’ютер, ноутбук без дорослих не можна (мова йде про маленьких дітей, які ще не досить добре освоїли ці гаджети);
– користуватися будь-якими електричними приладами без дорослих не можна;
– залишати без нагляду ввімкнені електроприлади не можна.

Якщо виникла пожежонебезпечна ситуація, то дитина повинна знати такі правила і вимоги:
– маленьким дітям самостійно гасити пожежу забороняється;
– у разі пожежі або задимлення приміщення, його слід негайно покинути (вибігти з будинку, квартири). Якщо такої можливості немає, слід вийти на балкон і голосно кликати на допомогу;
– покликати на допомогу сусідів (якщо батьків немає вдома), повідомити батькам про пожежу;
– попросити сусідів викликати пожежну бригаду або зробити це самому за телефоном 101;
– заборонено ховатися в палаючому або задимленому приміщенні під ліжками або в шафах;
– забороняється користуватися ліфтом під час пожежі, тому що він може вийти з ладу через пошкодження електропроводки;
– якщо полум’я перекинулося на одяг дитини, то вона повинна падати на підлогу і, катаючись, гасити її;
– дим небезпечний не менше за вогонь, тому для запобігання отруєння чадним газом лице під час пожежі слід прикривати мокрим рушником або серветкою.

Пожежна безпека на природі

Виникнення пожежі на природі являє собою неконтрольоване горіння рослинності. Вони бувають низові (коли вогнем знищується надгрунтовий покрив), верхові (горить біомаса деревостану) і підземні (горять торфовища).

Лісова пожежа – величезні збитки для флори і фауни, тому знати правила пожежної безпеки в лісі і взагалі на природі повинні всі громадяни, в тому числі і діти.

З метою профілактики пожежонебезпечних ситуацій на природі заборонено розкидати в лісі тліючі сірники, недопалки. Розводити багаття у лісі потрібно тільки при дотриманні наступних правил:
– місце для розведення багаття необхідно ретельно вибирати, щоб полум’я не зашкодило великій ділянці грунту. Краще розводити багаття там, де не росте трава або де раніше вже розводили вогонь.
– місце розведення вогнища необхідно обкопати;
– їдучи з лісу, багаття слід загасити (засипати землею чи піском) та переконатися, що полум’я згасло повністю.

Не слід брати з собою в ліс легкозаймисті рідини, а також матеріали, просочені такими рідинами. Все сміття з лісу заберіть додому. Скляні осколки можуть стати причиною пожежі, оскільки від них в сонячну погоду можуть відображатися сонячні зайчики, паперові відходи також небезпечні.

При виникненні лісової пожежі

Якщо в лісі сталася пожежа з вашої вини або ви просто її виявили, то негайно повідомте в пожежну частину. Не піддавайтеся паніці.

Якщо пожежа ще не набула глобальних масштабів, ви можете спробувати загасити її самотужки, засипаючи полум’я піском, землею або заливаючи водою. Якщо ж полум’я занадто велике, покиньте місце пожежі, попередньо повідомивши пожежним орієнтири, за якими вони зможуть знайти пожежу.

Якщо забрати особисті речі немає ніякої можливості, то краще закопати їх у землю і повернутися за ними згодом. Чекати допомоги рятувальників безпечніше на галявинах, просторах або в спеціальних укриттях.

Пам’ятка для дітей під час виникнення пожежі

З метою підвищення безпеки дітей діти мають знати наступну пам’ятку з пожежної безпеки:
– пожежних-рятувальників слід викликати за телефоном 101. При цьому необхідно розбірливо і чітко назвати адресу та прізвище;
– електроприлад, що зайнявся слід вимкнути і накрити ковдрою або килимком. Це обмежить подачу кисню до об’єкта загоряння і зменшить (або погасить) полум’я;
– вікна при пожежі краще не відкривати, оскільки прямий доступ кисню до вогнища загоряння буде тільки посилювати горіння;
– важливо оповістити про пожежу найближчих сусідів;
– якщо є молодші брати чи сестри, то старші повинні допомогти їм вибратися з палаючого приміщення;
– щоб не надихатися чадним газом, виходити з приміщення треба пригинаючись якомога нижче до землі;
– до лиця краще прикласти вологу серветку або тканину.

Коментарі