Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ПРОГРАМА МЕДИЧНИХ ГАРАНТІЙ: НА ЩО МАЄ ПРАВО ПАЦІЄНТ

Кожен українець має змогу потрапити до лікаря, незалежно від місця перебування та наявності декларації.

Перелік безкоштовних послуг, на які має право кожен пацієнт: екстрена медична допомога; первинна медична допомога; спеціалізована медична допомога; паліативна медична допомога; реабілітація у сфері охорони здоров’я; медична допомога дітям до 16 років; медична допомога у зв’язку з вагітністю та пологами; вакцинація згідно з календарем профілактичних щеплень; програма “Доступні ліки”.

Якщо ви є внутрішньо переміщеною особою, вам НЕ потрібно переукладати декларацію, достатньо звернутися по допомогу напряму в найближчий медичний заклад.

Дистанційно ваш сімейний лікар або педіатр може: проконсультувати; виписати електронний рецепт, створити електронне направлення до лікаря спеціалізованої допомоги; направити на безкоштовні базові тести та аналізи.

Перелік безкоштовних базових тестів та аналізів, які можна отримати через сімейного лікаря: загальний аналіз крові з лейкоцитарною формулою; загальний аналіз сечі; рівень глюкози у крові; загальний аналіз холестерину; тест на вагітність; тест на ВІЛ; тест на вірусні гепатити; тест на тропонін; тест на COVID-19.

Важливо: якщо ви чи ваша дитина за термінами потребуєте вакцинації або пропустили планову вакцинацію за календарем щеплень, її можна надолужити. Для цього достатньо звернутися до свого сімейного лікаря/педіатра або до найближчого закладу охорони здоров’я.

Знайти найближчий заклад первинної допомоги можна зателефонувавши за номером 16-77 у робочі дні з 9:00 до 18:00 (понеділок-четвер) та з 9:00 до 16:45 (у п’ятницю). Знайти потрібного лікаря та отримати швидку безкоштовну консультацію можна через медичний чат-бот “Турбота”. Отримати онлайн консультацію лікаря можна також у додатку Doctor Online.

Якщо ваші права було порушено, ви або ваші близькі можуть поскаржитися на неправомірні дії лікаря як на місцевому рівні, так і в Національну службу здоров’я України (НСЗУ): написати скаргу на імʼя головного лікаря (медичного директора) медичного закладу про неправомірні дії лікаря; yаписати скаргу до Департаменту охорони здоров’я в вашому місті або регіоні; подати скаргу через електронну форму на сайті НСЗУ; звернутися у контакт-центр НСЗУ за безоплатним номером 16-77; зателефонувати зі скаргою на урядову лінію

Кабінету міністрів України — 15-45.

Закликаємо вас повідомляти про правопорушення, адже саме ваша небайдужість дозволить покращити медичну систему в Україні.

Коментарі