Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Небезпечні торф’яні пожежі!

Торф’яні пожежі найчастіше трапляються в місцях залягання торфу й виникають з причин неправильного поводження людей з вогнем, від розрядів блискавок чи самозаймання. Торф’яні пожежі рухаються повільно, по декілька метрів на добу, і відзначаються тим, що їх майже неможливо загасити.

Вони небезпечні раптовими проривами вогню з-під землі і тим, що їх край не завжди помітний. Наслідки торф’яної пожежі можуть бути дуже небезпечними. Продукти згорання, які утворюються внаслідок горіння торфу дуже небезпечні для здоров’я людей, оскільки вони є радіоактивними та негативно впливають на екологічну ситуацію. Зберігається дуже високий ризик інтоксикації людей, які живуть поблизу осередків загоряння або тих, які знаходяться в зоні задимлення.

Ґрунти, які покривають торфовища, мають не тільки радіаційне забруднення, а й високий вміст важких металів, мають інші види забруднення, які при згорянні виділяються в повітря. Крім того, при згорянні торфу створюється чадний газ, сірчистий ангідрид, оксиди азоту і вуглецю. Ці всі речовини становлять небезпеку для навколишнього середовища і для людей, які знаходяться поблизу.

Якщо ви, відпочиваючи на природі, почули характерний запах гарі, побачили, що місцями з-під землі просочується дим, а сама земля гаряча – це торф’яна пожежа. Торф вигоряє зсередини, утворюючи порожнини, в які можна провалитися й згоріти. Температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів.

При задимленні атмосферного повітря населених пунктів у результаті торф’яних пожеж рекомендується:

– Намагатися обмежити перебування на відкритому повітрі, уникати тривалого перебування на відкритому повітрі рано вранці (у повітрі знаходиться максимальна кількість смогу) та у найспекотніший час доби. Дітям і вагітним жінкам слід відмовитися від тривалих прогулянок.
– Слід тримати вікна зачиненими, особливо вночі і рано вранці. При відкритті вікон завішувати місця надходження атмосферного повітря (вікна, кватирки тощо) зволоженою тканиною і періодично її змінювати.
– По можливості використовувати у побуті та на робочих місцях системи кондиціонування та очищення повітря.
– Проводити вологе прибирання в житлових приміщеннях і на робочих місцях; корисно також поставити в житлових та робочих приміщеннях ємності з водою, щоб підвищити вологість повітря.
– Збільшити споживання рідини до 2-3 літрів на день для дорослих. Для відшкодування втрати солей та мікроелементів рекомендується пити підсолену і мінеральну лужну воду, молочно-кислі напої (знежирене молоко, молочну сироватку), соки, мінералізовані напої, киснево-білкові коктейлі.
– У разі виникнення симптомів гострого захворювання або нездужання (поява ознак задишки, кашлю, безсоння) необхідно звернутися до лікаря.
– Уникати потрапляння під дію опадів, у випадку неможливості уникнення – за першої можливості прийняти душ.

Головним способом гасіння підземної торф’яної пожежі є обкопування території огороджувальними канавами. Саму пожежу гасять шляхом перекопування і заливання його великою кількістю води. Оскільки температура в товщі торфу, охопленого пожежею, більше тисячі градусів, вода, яка потрапляє на зону горіння згори, випаровуюється, не встигаючи досягнути вогнища. Для ліквідації торф’яної пожежі необхідні дуже великі зусилля та обсяги води.

У зв’язку з тим, що на території Обухівського району, Козинської селищної територіальної громади в с. Романків та с. Нові Безрадичі, спостерігаються торф’яні пожежі на які залучаються пожежно-рятувальні підрозділи, рятувальники Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області вкотре застерігає бути обережним на природі, а також звертається до громадян не випалювати суху траву, рослинні залишки та побутові відходи (сміття), що також, може призвести до перекидання вогню на торфовища.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі