Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській області

09 серпня 2022 року – останній день подання Декларації з податку на прибуток підприємств за півріччя 2022 року

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що 09 серпня 2022 року завершується кампанія декларування податку на прибуток підприємств за півріччя 2022 року платниками, у яких податковий період дорівнює календарному кварталу та податкової декларації з податку на прибуток підприємств за угодою про розподіл продукції за ІІ квартал 2022 року, – п.п. 49.18.2 п. 49.18 та п. 49.19 ст. 49, п. 137.4 ст. 137, п.п. «е» п. 336.1 ст. 336 розділу XVIII Податкового кодексу України.

Нагадаємо, що Декларація подається за оновленою формою, затвердженою наказом Міністерства фінансів України від 10.02.2022 №58 (набрав чинності 15.03.2022.

На вебпорталі ДПС у рубриці Електронна звітність/Платникам податків про електронну звітність/Інформаційно-аналітичне забезпечення/Реєстр форм електронних документів розміщені електронні форми Декларацій з додатками, які приймаються з 01.07.2022 року за ідентифікаторами форм:
J0100122 – для юридичних осіб;
F0100722 – для фізичних осіб;
J0100922 – для інститутів спільного інвестування;
J0100522 – для виробників сільськогосподарської продукції за рік (річний податковий (звітний) період починається з 01 липня минулого звітного року і закінчується 30 червня поточного звітного року.

ГУ ДПС у Київській області

До 01 вересня 2022 року триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що в період з 01 вересня 2021 року до 01 вересня 2022 року в Україні триває кампанія одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичних осіб, яке передбачає сплату збору з одноразового (спеціального) добровільного декларування.

Збір з одноразового (спеціального) добровільного декларування – це одноразовий обов’язковий платіж, розмір якого самостійно розраховується декларантом з вартості належних йому активів з урахуванням ставок такого збору, визначених цим підрозділом, та відображається ним в одноразовій (спеціальній) добровільній декларації.

Нагадаємо, що одноразове (спеціальне) добровільне декларування є особливим порядком добровільного декларування фізичною особою належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи були одержані (набуті) нею за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 1 січня 2021 року.

Скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Звертаємо увагу, що особи, які мають право скористатися правом на одноразове (спеціальне) добровільне декларування та не скористалися таким правом, вважаються такими, що повідомили контролюючий орган про відсутність у власності станом на дату завершення періоду проведення одноразового (спеціального) добровільного декларування активів фізичної особи, одержаних (набутих) за рахунок доходів, з яких не сплачено або сплачено не в повному обсязі податки і збори відповідно до податкового законодавства на момент нарахування (отримання) таких доходів та/або склад та обсяг таких активів перебуває в межах, встановлених п.10 підрозділу 9 прим.4 розд.ХХ ПКУ.

ГУ ДПС у Київській області

Дії платника у разі помилкового подання звітності, яку подавати не потрібно, або подання її не до того контролюючого органу

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що відповідно до п. 49.8. ст. 49 ПКУ, прийняття податкової декларації є обов’язком контролюючого органу, а під час прийняття податкової декларації уповноважена посадова особа контролюючого органу, в якому перебуває на обліку платник податків, зобов’язана перевіряти наявність та достовірність заповнення всіх обов’язкових реквізитів, передбачених п.п. 48.3 та 48.4 ст. 48 ПКУ.

Решта показників, зазначених у податковій декларації, до її прийняття перевірці не підлягають.

Якщо у майбутніх податкових періодах платник податків самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації (крім обмежень, визначених ст. 50 ПКУ), він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку.

Тобто, в разі помилкового подання податкової звітності (подання звітності, яку взагалі не потрібно подавати, чи подано не до того контролюючого органу), платник податків повинен вчинити таким чином:
– до закінчення граничного строку подання такої податкової звітності – подати податкову звітність з ознакою «Звітна нова» та зменшити податкове зобов’язання;
– після граничного терміну подання такої податкової звітності та виникнення податкових зобов’язань,- подати податкову звітність з ознакою «Уточнююча» та зменшити податкове зобов’язання.

ГУ ДПС у Київській області

Сервіс «Дані про взяття на облік платників» дає змогу перевірити дані про взяття на облік ПП

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що на вебпорталі ДПС розміщено Електронний кабінет, який дає змогу платникам податків, зокрема, скористатися сервісом «Дані про взяття на облік платників».

Сервіс доступний у відкритій та приватній частинах Електронного кабінету, розміщеного на вебпорталі ДПС за посиланням: https://cabinet.tax.gov.ua. Роботу в приватній частині Електронного кабінету платники податків здійснюють з використанням кваліфікованого електронного підпису, сертифікованого будь-яким Кваліфікованим надавачем електронних довірчих послуг.

Щоб перевірити дані про взяття на облік платників податків, потрібно здійснити пошук за податковим номером (серією та номером паспорта), або найменуванням/ПІБ платника податків.

ГУ ДПС у Київській області

Майно, вилучене за рішенням керівника військово-цивільної адміністрації, звільняється з податкової застави

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що Законом України від 15.03.2022 № 2120-IХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» внесено зміни до Податкового кодексу України, та зокрема, пункт 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» доповнено новим підпунктом 69.21, яким встановлено, що майно платника податків звільняється з податкової застави з дня отримання рішення керівника військово-цивільної адміністрації про вилучення майна без застосування вимог ст. 92 ПКУ.

При цьому, в разі оплатного вилучення майна, такі кошти спрямовуються на погашення податкового боргу платника податків, майно якого вилучено.

ГУ ДПС у Київській області

Ломбарди, що надають кошти в позику, повинні проводити розрахункові операції із застосовуванням РРО/ПРРО

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що ломбарди належать до фінансових установ і здійснюють свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема, надання коштів у позику.

Пунктом 1 статті 3 Закону України від 06.07.1995 № 265/95-ВР «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» встановлено, що суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або в безготівковій формі (із застосуванням електронних платіжних засобів, платіжних чеків, жетонів тощо) при продажу товарів (наданні послуг) у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг, а також операції з приймання готівки для виконання платіжної операції зобов’язані проводити розрахункові операції на повну суму покупки (надання послуги) через зареєстровані, опломбовані у встановленому порядку та переведені у фіскальний режим роботи реєстратори розрахункових операцій (РРО) або через зареєстровані фіскальним сервером контролюючого органу програмні РРО (ПРРО) зі створенням у паперовій та/або електронній формі відповідних розрахункових документів, що підтверджують виконання розрахункових операцій, або у випадках, передбачених Законом № 265, із застосуванням зареєстрованих у встановленому порядку розрахункових книжок.

Таким чином, суб’єкт господарювання, який здійснює свою діяльність у сфері надання фінансових послуг, зокрема, надання коштів у позику ломбардами, повинен проводити розрахункові операції із застосовуванням РРО або ПРРО.

ГУ ДПС у Київській області

Скільки повідомлень про суттєві зміни у майновому стані необхідно подати, якщо такий обов’язок виник декілька разів під час дії воєнного стану?

За кожним фактом отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку суб’єктом декларування на суму, яка перевищує 50 ПМ (2022 рік – 124050 грн.), подається окреме повідомлення про суттєві зміни у майновому стані.

Одне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані подається у разі, якщо здійснено разовий видаток на суму, який перевищує 50 ПМ, пов’язаний із набуттям права на майно. У такому повідомленні у відповідних розділах зазначаються відомості щодо придбаного майна та здійсненого видатку (абз. 2 п. 6 Порядку інформування Національного агентства з питань запобігання корупції про суттєві зміни у майновому стані суб’єкта декларування, затверджений наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.07.2021 № 450/21).

Посилання на документ:
• Роз’яснення від 28.02.2022 №2; https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/05/Roz-yasnennya-2.pdf
• Роз’яснення від 07.03.2022 №4- https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/03/Rozyasnennya-4-vid-07.03.2022.pdf
• Порядок № 450/21 – https://bit.ly/3lkqe0J

ГУ ДПС у Київській області

Строки подання декларації у 2022 році

Фізичні особи подають документи, подання яких вимагається відповідно до норм чинного законодавства в документальній та/або електронній формі, протягом трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану або стану війни за весь період обов’язку подати документи (Закон України від 03.03.2022 № 2115-ІХ «Про захист інтересів суб’єктів подання звітності та інших документів у період дії воєнного стану або стану війни»).

Початок перебігу строку починається з наступного дня після відповідної календарної дати або настання події, з якою пов’язано його початок (ст. 253 Цивільного кодексу України).

Строк, що визначений місяцями, спливає у відповідне число останнього місяця строку (ч. 3 ст. 254 Цивільного кодексу України).

Декларація щорічна (з будь-якою позначкою) за 2021 рік подається у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Така декларація охоплює звітний рік (період з 01 січня до 31 грудня 2021 року включно) та містить інформацію станом на 31 грудня звітного року.

Декларація при звільненні, якщо звільнення відбулось під час дії воєнного стану, подається у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Така декларація подається за період, який не був охоплений деклараціями, раніше поданими суб’єктом декларування, та містить інформацію станом на останній день такого періоду, яким є останній день здійснення діяльності, яка передбачає обов’язок подання декларації, перебування на посаді, яка зумовлює здійснення такої діяльності.

Під раніше поданими деклараціями розуміються декларації, що були подані до Єдиного державного реєстру декларацій, крім декларації кандидата на посаду (абз. 2 п.п. 2 п. 2 розд. ІІ

Порядку заповнення та подання декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затверджений наказом Національного агентства з питань запобігання корупції від 23.07.2021 № 449/21).

Декларація кандидата на посаду, якщо особу призначено на вакантну посаду державної служби або служби в органах місцевого самоврядування у період дії воєнного стану, подається у період з 00 годин 00 хвилин дня, наступного за днем припинення чи скасування воєнного стану, до 00 годин 00 хвилин відповідного числа третього місяця від такого дня.

Така декларація подається для забезпечення проведення спеціальної перевірки відповідно до ст. 56 Закону України «Про запобігання корупції».

Посилання на документ:
• Роз’яснення від 28.02.2022 №2; – https://wiki.nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/05/Roz-yasnennya-2.pdf
• Роз’яснення від 07.03.2022 №4 – https://nazk.gov.ua/wp-content/uploads/2022/03/Rozyasnennya-4-vid-07.03.2022.pdf
• Порядок №449/21 – https://bit.ly/2ZHnOlh

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі