Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ДТЕК Київські регіональні електромережі розчистить в липні 400 кілометрів трас ліній електропередачі

Під час негоди падіння дерев та контакт гілок з електромережами стають основною причиною аварійного відключення електропостачання. Аби попередити можливі аварії, фахівці ДТЕК Київські регіональні електромережі поновили обрізку чагарників та гілля дерев вздовж повітряних ліній електропередачі, яку вимушено переривали з початку військових дій в області. Протягом липня компанія планує розчистити понад 400 кілометрів охоронних зон ліній електропередачі від гілля дерев, що знаходяться у небезпечній близькості від мереж.

«ДТЕК — надійна та відповідальна компанія. Кожного року фахівцями компанії проводиться масштабна робота з обрізки гілля. У 2022 році через бойові дії на Київщині такі роботи були призупинені. Після звільнення Київщини, відновлення зруйнованих мереж та розмінування території фахівцями ДСНС, ми поновили обрізку дерев, — зазначають в ДТЕК Київські регіональні електромережі. — У планах компанії на липень обрізати 404 км. Разом з цими роботами електромонтери усуватимуть виявлені дефекти на обладнанні, щоб запобігати аварійним відключенням світла у клієнтів».

В компанії зазначають, що відповідно до законодавства спеціалісти ДТЕК Київські регіональні електромережі обрізають гілля в охоронній зоні поблизу електроліній напругою 10 кВ і вище, а також біля електроліній напругою 0,4 кВ біля будинків і присадибних ділянок людей, які фізично не в змозі самостійно забезпечити чистку – людей з інвалідністю. В усіх інших випадках мешканці або землекористувачі повинні робити це самостійно.

Щосезону енергетики чистять близько 3,5 тисячі кілометрів трас повітряних ліній електропередачі, які проходять до населених пунктів через ліси і поля. Попередньо спеціалісти визначають найпроблемніші ділянки та складають план-графік розчистки трас. Як правило, провести чистку трас на одній-двох вулицях можна протягом одного дня, але часом об’єм робіт надто великий, і планові вимкнення здійснюють у кілька разів.

Задля безпеки працівників, які виконуватимуть обрізку дерев вздовж ліній, компанія тимчасово знеструмлюватиме електромережу за графіками. У зв’язку з військовим станом у країні та згідно з постановою регулятора, компанія тимчасово закрила доступ до інформації про відключення та терміни відновлення електропостачання на сайті компанії. Графіки відключень спеціалісти компанії повідомляють місцевим громадам та військово-цивільній адміністрації.

Дізнатися інформацію про причину відключення світла можна за допомогою зручних дистанційних сервісів:
• чат-бот у Viber та Telegram (або в рядку пошуку вводьте «ДТЕК Київські регіональні електромережі»);
• мобільний додаток «Мережі онлайн» (завантажуйте додаток в AppStore або Google Play Market);
• сторінку у Facebook;
• кол-центр. Дзвоніть за номерами (067/099/093) 495 70 40, (044) 459 07 40.

Як повідомлялося раніше, з червня 2022 року ДТЕК Київські регіональні електромережі відновив обрізку чагарників та гілля дерев вздовж повітряних ліній електропередачі. Всього з початку 2022 року на Київщині компанія вже розчистила та перевірила на дефекти більше 1 000 км трас повітряних ліній електропередачі.

Довідково: за «Правилами охорони електричних мереж», висаджувати дерева під електролініями заборонено. Щоб не допускати аварійних ситуацій, компанія просить жителів приватного сектора не висаджувати високорослі дерева, а також своєчасно проводити обрізку поблизу ліній. Розчистку від зелених насаджень власники або землекористувачі повинні проводити, якщо гілки дерев наблизилися до лінії 0,4 кВ ближче, ніж на 1 метр або якщо гілля нависає над проводами, або ж якщо дерева аварійні та за негоди можуть впасти та пошкодити електромережі — їх необхідно обрізати. Для цього власнику земельної ділянки необхідно подати заявку до ДТЕК Київські регіональні електромережі на відключення, узгодити час і тільки потім обрізати дерева в радіусі не менше метра від лінії електропередачі.

Коментарі