Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Обухівське РУ ГУ ДСНС звертається до працівників сільського господарства з проханням дотримуватись вимог пожежної безпеки під час жнив!

👉 Для працівників сільського господарства настає гаряча пора – збирання ранніх зернових культур. У господарствах готують техніку, під час чого важливим питанням є забезпечення її засобами пожежогасіння.

📌 До початку жнив уся збиральна техніка повинна мати налагоджені системи живлення, змащування, охолодження, запалювання, бути оснащеною справними іскрогасниками. Уся збиральна техніка має бути забезпечена первинними засобами пожежогасіння, а саме:

👉 трактори – двома справними сертифікованими вогнегасниками, двома штиковими лопатами, двома мітлами-хлопушками;
👉 автомобілі – справним вуглекислотним або порошковим вогнегасником, штиковою лопатою;
👉 паливозаправники – трьома справними порошковими або вуглекислотними вогнегасниками
👉 ящиком з піском об’ємом 0,05 м куб., штиковою лопатою, кошмою.

📌 Нагадуємо, що вогнегасники повинні бути порошковими або вуглекислотними, обов’язково опломбованими та мати бірку з датою перезарядження.

❌ Забороняється використовувати застарілі вогнегасники та ті, що не мають сертифікатів якості, або з простроченим терміном перезарядки, техобслуговування.

‼️ Усі транспортні засоби повинні мати вимикачі «маси», корпуси комбайнів – бути оснащеними заземлювальними металевими ланцюгами, що торкаються землі.

👉 Всі збиральні загони потрібно забезпечити протипожежними ланками – ємністю з водою, пристосованою для пожежогасіння та трактором з плугом.

👉 Хлібні поля в період молочно-воскової стиглості зернових в місцях прилягання до залізничних колій, шосейних і грунтових доріг, лісосмуг, будівель та споруд потрібно обкосити та оборати смугами завширшки не менше 4 м, в період дозрівання – розбити на ділянки не більше 25 га, зробивши прокоси шириною 8 метрів і проорювання 4 метри.

👉 У місцях можливого перебування людей – вздовж доріг, біля будівель та споруд поблизу хлібних полів треба встановити знаки пожежної безпеки та великогабаритні панно.

📌 Паралельно з підготовкою до жнив триває заготівля грубих кормів для худоби. Щоб запобігти пожежам в місцях заготівлі та зберігання цих кормів, теж необхідно суворо дотримуватись вимог пожежної безпеки.

✅ Відстань між сусідніми скиртами має бути не менше 20 м. У разі встановлення скирт попарно відстань між ними в парі – не менше 6 м, а між парами скирт не менше 30 м. Скирти встановлюють не ближче, ніж за 20 м від доріг, 15 м – від ліній електромереж, 50 м – від будівель та споруд. Площа основи однієї скирти не повинна перевищувати 300 м. Скирти сіна та соломи на відстані 5 м від їх основ треба оборати захисною смугою шириною не менше 4 м.

✅ У сіносховище закладати сіно масою не більше 200 тонн. Сіно потрібно складувати у конічні стоги (копиці) або під навіси сухим. Розриви між стогами сіна, що має підвищену вологість, повинні становити не менше 20 м. У таких схильних до самозаймання стогах необхідно упродовж 60 днів після скиртування здійснювати температурний контроль за допомогою ртутних термометрів, які встановлюють у металеві труби і розміщують у стогах на різній глибині. Якщо темпертура первищує 500С, то сіно розкидають і просушують.‼️ Для запобігання підпалам місця зберігання грубих кормів потрібно забезпечити цілодобовою охороною.

‼️ Нагадуємо керівникам господарств, що особи, задіяні в збиральній кампанії, повинні пройти навчання за програмою пожежно-технічного мінімуму та мати спеціальні посвідчення.

‼️ Звертаємось до усіх керівників сільгосппідприємств з проханням серйозно поставитись до організації пожежної безпеки та суворо контролювати дотримання заборони спалювання стерні та пожнивних залишків.

👉 Інформує :

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав Секрет

Коментарі