Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Дії населення при виявлені підозрілих вибухонебезпечних предметів

Вісім років збройного конфлікту та третій місяць повномасштабної війни перетворили Україну на одну з найбільш замінованих країн світу. російські війська залишили по собі десятки тисяч смертоносних “нагадувань” про це.

За оцінками уряду, щодня українські сапери знешкоджують по 4-5 тисяч вибухонебезпечних предметів. Відступаючи на півночі і сході країни, війська російської федерації рясно замінували територію і житлові будівлі українців.

Процес знешкодження в десятки разів триваліший і складніший, ніж мінування. Українська влада планує залучити до нього іноземних фахівців і вже почала роботу над створенням Міжнародного центру розмінування. Крім того, уряд поставив задачу розробити державну протимінну стратегію. Це не лише про пошук і знешкодження вибухонебезпечних предметів, але й про вивчення цієї теми в школах.

Тим часом весна і початок посівної диктують українцям свої правила. Багато хто з них починає копати городи, нехтуючи тим, що кожен наступний удар лопати об землю може стати останнім.

Тому задля уникнення нещасних випадків пов’язаних з вибухонебезпечними предметами Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області наголошує на правилах поведінки при виявлені підозрілих та вибухонебезпечних предметів.

Дії при виявленні ВНП (або предметів, схожих на них)

Загальні дії:
– при виявленні вибухонебезпечного (потенційно вибухонебезпечного) предмету, жодним чином не чіпати його і тим більше намагатися розібрати;
– негайно повідомити в найближчий відділок поліції, у військкомат, органи місцевої виконавчої влади, підрозділ ДСНС або за телефонами «101», «102»;
– побачивши спалах або почувши звук вибуху, негайно сховатися чи лягти на землю, навіть знаходячись на значній відстані від місця вибуху, тому що можливе поранення камінням, уламками та ін.

Дії дорослих:
– помітити місце знахідки небезпечних предметів;
– виставити тимчасову охорону;
– довести до присутніх, що торкатися до небезпечних предметів не можна, так як це загрожує життю;
– негайно сповістити в місцеві органи влади, міліцію про знахідку;
– до прибуття працівників міліції взяти місце і предмет під нагляд;
– не допускати до місця знахідки інших людей, особливо дітей;

Дії дітей:
– визначити місце знахідки;
– не торкатися знахідок самому і не дозволяти це робити нікому іншому;
– про знайдені підозрілі предмети негайно сповістити дорослих (в школу, міліцію, найближчу установу);
– не розводити багаття поблизу знахідки;
– запам’ятати дорогу до того місця, де була виявлена знахідка і поставити пам’ятну віху.

ПАМ’ЯТАЙТЕ !
Правильно і безпечно знешкодити вибухонебезпечні предмети здатні лише досвідчені фахівці. Ні в якому разі не намагайтеся робити це самі, адже це може призвести до трагічних наслідків.

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту
Владислав СЕКРЕТ

Коментарі