Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Увага! Правила пожежної безпеки в осінньо-зимовий період

Як свідчить аналіз пожеж, основними причинами від яких виникають пожежі в осінньо-зимовий період є перенавантаження електромережі та порушення правил пожежної безпеки при експлуатації пічного опалення. Щоб такого не трапилося, необхідно суворо дотримуватися встановлених для всіх правил пожежної безпеки в побуті та, перш за все, вимог пожежної безпеки при встановленні та експлуатації електроприладів.

Це слід виконувати кожному:
• вчасно проводити ревізію електропроводки, утримувати в справному стані розетки, вимикачі, рубильники та інші електроприлади;
• категорично забороняється підвішувати абажури на електричних проводах, заклеювати електропроводку шпалерами, зафарбовувати олійною фарбою, включати в одну розетку одночасно декілька приладів;
• йдучи з будинку, слід вимикати побутову техніку, не залишати ввімкненими електроприлади, що працюють в режимі очікування.

Ще одним об’єктом підвищеної пожежної небезпеки є піч. Тому перед початком опалювального сезону всі печі повинні бути відремонтовані і ретельно перевірені.

Пам’ятайте – наслідки пожежі непорівнянні з витратами на ремонт вашого «домашнього вогнища». Щоб уникнути біди, не слід залишати без нагляду розтоплені печі, а також експлуатувати печі без протипожежної розділки, використовувати для розпалювання печей легкозаймисті та горючі рідини. Відзначимо, що пічні пожежі діляться на дві групи. По-перше, причиною загоряння може бути порушення правил влаштування печі. Наприклад, недостатні відстані між димарем печі і дерев’яними конструкціями перекриттів будинку.

Сюди ж можна віднести відсутність підтопочного листа, в результаті чого через випад вугілля загоряється підлога.

Інша проблема – порушення правил пожежної безпеки при експлуатації печі. Також часто закінчується пожежею розпалювання печей бензином, гасом та іншими легкозаймистими рідинами. Крім того, не можна топити печі з відкритими дверцятами, сушити на них одяг, дрова та інші матеріали, а поверхні опалювальних приладів і димових труб необхідно систематично очищувати від пилу і білити. Виявлені в печі тріщини і неполадки необхідно своєчасно усувати.

Шановні громадяни будьте обачливими та пам’ятайте, що від цих порад залежить Ваше життя!

Провідний інспектор відділу запобігання надзвичайним ситуаціям
Обухівського РУ ГУ ДСНС України у Київській області
старший лейтенант служби цивільного захисту Владислав СЕКРЕТ

Коментарі