Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Понад 500 спеціальних кожухів для захисту птахів від ураження струмом встановив ДТЕК Київські регіональні електромережі на лініях у 2021 році

У 2021 році спеціалісти ДТЕК Київські регіональні електромережі встановили понад 500 спеціальних полімерних кожухів на трьох лініях 10 кВ у Яготинській та Миронівській територіальних громадах. Ці пристрої убезпечують птахів від ураження електричним струмом, а клієнтів компанії – від аварійних відключень електроенергії.

Захист навколишнього середовища – один з важливих напрямків діяльності компанії. Тому спеціалісти встановлюють птахозахисні пристрої — полімерні захисні кожухи для ізоляторів та прилеглих проводів, які перешкоджають зіткненню птахів з обладнанням, що перебуває під напругою. Вони легкі, міцні, атмосферостійкі, термін їх експлуатації — до 40 років.

«ДТЕК трансформує бізнес згідно Нової стратегії 2030, заснованої на принципах ESG, цінностях і відповідальності бізнесу за досягнення Цілей Сталого розвитку Глобального договору ООН. В 2021 році ми вперше почали встановлювати спеціальні кожухи. Перші захисні пристрої встановили на повітряній лінії 10 кВ у м. Яготин. Інші — на двох лініях у Миронівському енерговузлі. Одна з яких проходить вздовж долини р. Потік між селами Кутелів та Потік, а друга — вздовж автодороги між селами Грушів та Ходорів. Протягом року фахівці компанії встановили 504 спеціальних кожухи і в цьому році планують продовжити дану ініціативу. Таким чином ми дбаємо про збереження біорізноманіття в регіоні», — зазначив генеральний директор ДТЕК Київські регіональні електромережі Віталій Шайда.

Місця установки кожухів спеціалісти ДТЕК визначають разом з орнітологами. Вони проводять обстеження територій та виявляють потенційно небезпечні для птахів ділянки ліній, з урахуванням їх сезонної міграції та ореолу проживання, відповідно до рекомендацій UNEP (програми ООН з охорони навколишнього середовища) і BirdLife International.

Крім того, у 2021 році в рамках еколого-просвітницького проєкту #Лелеченьки спеціалісти ДТЕК Київські регіональні електромережі встановили рекордну кількість платформ для гнізд лелек — 56. Протягом двох років у Київській області укріплено 97 гнізд для птахів. Завдяки цій ініціативі, за два роки компанія захистить від загибелі майже 700 птахів, занесених до Бернської Конвенції про охорону дикої флори і фауни та природних середовищ існування в Європі. А також встановили 30 штучних гніздівель для вухатої сови та совки у Дендрологічному парку «Олександрія» Національної академії наук України, що у м. Біла Церква Київської області.

Коментарі