Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

НЕЩОДАВНО ВІДБУВСЯ СЕМІНАР-ТРЕНІНГ З ПИТАНЬ ІНКЛЮЗИВНОГО НАВЧАННЯ ДЛЯ АСИСТЕНТІВ ВЧИТЕЛІВ ТА ВИХОВАТЕЛІВ ЗАКЛАДІВ ОСВІТИ

В Україні система інклюзивної освіти знаходиться на ранньому етапі розвитку. Впровадження її можливе лише за умови вирішення фінансових і кадрових проблем, а також подолання соціальних бар’єрів.

Обухівська міська територіальна громада займає одне з провідних місць щодо розвитку інклюзивного навчання в Київській області. Але питання навчання, соціальної адаптації та інтеграції в суспільство дітей з особливими освітніми потребами залишаються для нас актуальними та потребують вирішення.

З цією метою на базі Академічного ліцею №5 Обухівської міської ради Київської області 10 грудня 2021 року був проведений семінар-тренінг для асистентів вчителів та асистентів вихователів закладів освіти Обухівської міської територіальної громади на тему: «Інклюзивне навчання від теорії до практики», у якому взяли участь 86 педагогічних працівників закладів освіти нашої громади.

Спеціалісти управління освіти виконавчого комітету Обухівської міської ради, Комунального закладу Обухівської міської ради «Обухівський міський інклюзивно-ресурсний центр» та громадської організації «Поліна. Постійна лінія надії» надали рекомендації та практичні поради асистентам вчителів та асистентам вихователів щодо роботи з дітьми ООП.
Відкрила семінар Андрійчук С.А. – головний спеціаліст управління освіти, яка акцентувала увагу присутніх на основних аспектах впровадження інклюзивної освіти в Обухівській МТГ, зупинилась на таких актуальних питаннях, як створення безпечного освітнього середовища у закладах освіти та індивідуального підходу до дітей з особливими освітніми потребами.

Із особливостями розвитку дітей з дефіцитом уваги та гіперактивністю ознайомили учасників семінару фахівець КЗ ОМР «Обухівський міський ІРЦ» Парфенюк С.Г. та асистент вчителя Академічного ліцею №4 ОМР Глузд О.Б., які надали практичні поради щодо роботи з такими учнями.

Про методи подолання неуспішності у дітей з порушеннями інтелектуального розвитку розповіла присутнім фахівець КЗ ОМР «Обухівський міський ІРЦ» Жайворонок Т.А.

Від мами дитини з розладам аутистичного спектру та одночасно асистента вчителя Академічного ліцею №3 ОМР Асланової Л.В. слухачі отримали дієві поради щодо особливостей спілкування та соціалізації дітей з такою нозологією.

Досвідом своєї роботи із батьками дітей з ООП поділилась завідувачка закладу дошкільної освіти «Рушничок» Герасимчук О.В. – засновник ГО «Поліна. Постійна лінія надії».
Педагоги мали можливість переглянути вебінар «Адаптація та соціалізація дітей з ООП» та отримати корисні консультації від директора КЗ ОМР «Обухівський міський ІРЦ» Левченко В.М.

Протягом 4 годин учасники семінару-тренінгу обговорювали питання і розв’язували ситуації, які виникали чи можуть виникнути під час їхньої роботи в інклюзивному просторі, обмінювалися досвідом. Освітяни набули теоретичних знань і практичних навичок щодо створення безпечного інклюзивного середовища в закладі освіти, розглянули особливості інклюзивного навчання та питання забезпечення додаткової підтримки дітей з особливими освітніми потребами.

Щиру дякуємо учасникам заходу за позитивну атмосферу та готовність працювати в умовах викликів часу!

Коментарі