Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ОСНОВНІ ЗАПОБІЖНІ ЗАХОДИ І ПРАВИЛА ПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ ПРИ ЕКСПЛУАТАЦІЇ ЕЛЕКТРИЧНИХ ТА НАГРІВАЛЬНИХ ПРИЛАДІВ, ЩО ВИКОРИСТОВУЮТЬСЯ У ПОБУТІ

З настанням похолодання багато людей користується печами. Через порушення правил пожежної безпеки при їх експлуатації часто виникають пожежі, люди гинуть, втрачають своє житло і майно. Найчастіше це трапляється із людьми похилого віку, які живуть самотньо. Річ у тім, що вони не завжди спроможні перевірити стан печі та димарів на початку опалювального сезону і миттєво зреагувати на проблему. Тож доречно нагадати заходи безпеки при використанні печей.

Забороняється:
• розпадювати опалювальні печі легкозаймистими і горючими рідинами, залишати печі, в яких горить вогонь, без нагляду, доручати розпалювати печі та нагляд за ними дітям;
• розташовувати меблі, шафи та інше обладнання біля печей, відстань має становити не
• менш як 0,7 м, від топкових отворів – не менш як 1,25 м., проводити топлення печей дровами довжина яких перевищує розміри топника;
• сушити та зберігати на поверхні нагрівання опалювальних печей горючі предмети;
• використовувати для обігріву несправні та невідремонтовані опалювальні печі;
• категорично забороняється закривати піддувало опалювальної печі, коли там ще горить вугілля або є жар, – це може призвести до отруєння чадним газом; влаштовувати як димову трубу металеві та азбестові труби; виносити і викидати гаряче вугілля ближче як за 15 метрів від будівель.

В опалювальний сезон не забувайте очищувати димарі від сажі хоча б раз на три місяці.
– Не залишайте без нагляду затоплену піч чи плиту. Не залишайте малих дітей біля затопленої печі без нагляду дорослих. Палаючого вуглика, а інколи й іскри досить для того, щоб скоїлося велике лихо.
-Крім того, слід бути обережними і під час використання електрообігрівачів. Нехтування правилами їх використання є основною причиною пожеж. На жаль, у житлових будинках пожежі виникають значно частіше, ніж у громадських або виробничих будівлях. їх аналіз свідчить, що вони відбуваються, в основному, з двох причин: у разі порушення правил пожежної безпеки і прихованої несправності цих приладів. Крім того, пожежі можуть виникати і від несправної електропроводки або неправильної експлуатації електромережі. Це може статися, наприклад, якщо в одну розетку ввімкнути декілька побутових приладів водночас. Виникає перевантаження, проводи можуть нагрітися, а ізоляція – спалахнути.

Проводи миттю нагріваються до такої температури, що металічні жили плавляться, інтенсивно виділяють іскри і велику кількість тепла. Якщо в місці короткого замикання є горючі матеріали й конструкції, вони миттєво спалахують. Тому необхідно стежити за справністю ізоляції проводів, не допускати кріплення їх цвяхами, які можуть пошкодити ізоляцію.

Основні запобіжні заходи і правила пожежної безпеки при експлуатації електричних та нагрівальних приладів, що використовуються у побуті, такі:
• нагрівальні прилади можна встановлювати тільки на негорючі підставки;
• забороняється залишати прилади, що включені, без нагляду;
• забороняється включати в одну розетку одночасно декілька приладів;
• необхідно спостерігати за щільністю контактів в місцях приєднання проводів приладів до вилки, клем між собою тощо;
• забороняється користуватися саморобними нагрівальними приладами.

Якщо пожежі уникнути не вдалося, негайно повідомте про це аварійно-рятувальну службу за телефоном 101, при цьому вкажіть точну адресу об’єкта, місце виникнення пожежі, наявність людей, а також повідомте своє прізвище і номер телефону, з якого надійшло повідомлення. По можливості евакуюйте людей, гасіть пожежу водою, піском та іннтими підручними засобами.

Дотримуйтесь правил пожежної безпеки, бережіть своє життя та життя Ваших близьких!

 

Обухівське РУ ГУ ДСНС України у Київській області

Коментарі