Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській області

Власники елітних автівок сплатили 8 млн грн до місцевих бюджетів

Від сплати транспортного податку місцеві бюджети Київської області отримали 8 млн грн. Про це повідомила начальник ГУ ДПС у Київській області Олена Виноградова. Вона також зазначила, що юридичні особи спрямували до скарбниць громад пристоличного регіону 4,5 млн грн. У свою чергу, фізичні особи сплатили 3,5 млн грн транспортного податку.

Найбільші суми забезпечили платники Бучанського району – 2,6 млн грн, Обухівського та Броварського – 1,3 та 1,2 млн грн відповідно.

Нагадаємо, транспортний податок, ставка якого складає 25 тисяч гривень на рік, сплачується власниками легкових автомобілів середньоринковою вартістю більше 375 розмірів мінімальної заробітної плати та з датою випуску до п’яти років. Перелік автомобілів розміщено на сайті Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України: https://www.me.gov.ua/Vehicles/CalculatePrice?lang=uk-UA

ГУ ДПС у Київській області

Змінили облікові дані? Повідомте про це свою податкову!

Якщо ви змінили особисті реєстраційні дані – прізвище, ім’я, по батькові, місце проживання (податкову адресу) тощо, то маєте повідомити про це контролюючі органи протягом місяця з дня виникнення змін. Для цього необхідно подати до податкової служби Заяву про внесення змін до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків (Форма № 5 ДР) або Заяви про внесення змін до окремого реєстру Державного реєстру фізичних осіб – платників податків щодо фізичних осіб, які обліковуються за серією та/або номером паспорта (Форма № 5 ДРП).

Подати заяву можна таким чином:
– особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання. Фізичні особи, які тимчасово перебувають за межами населеного пункту проживання, подають зазначені заяви особисто або через представника до будь-якого контролюючого органу;
– через «Електронний кабінет платника» за допомогою кваліфікованого електронного підпису (https://cabinet.tax.gov.ua)

Заява за формою № 5 ДРП подається особисто або через законного представника до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання), а у разі зміни місця проживання – до контролюючого органу за новим місцем проживання.

ГУ ДПС у Київській області

Туристичний збір: особливості сплати

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що Декларація з туристичного збору подається податковим агентом за його місцезнаходженням до контролюючого органу, в якому він перебуває на обліку.

Якщо надаються послуги з тимчасового розміщення в місцях проживання (ночівлі) не за місцем реєстрації податкового агента, який має підрозділи без статусу юридичної особи або фізичною особою – підприємцем, то податковий агент зобов’язаний стати на облік за таким неосновним місцем обліку у відповідному контролюючому органі, як податковий агент туристичного збору.

Податкові агенти сплачують збір за своїм місцезнаходженням щоквартально, у визначений для квартального звітного (податкового) періоду строк та відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал, або авансовими внесками до 30 числа (включно) кожного місяця (у лютому – до 28 (29) включно) на підставі рішення відповідної сільської, селищної, міської ради або ради об’єднаної територіальної громади, що створена згідно із законом та перспективним планом формування територій громад.

Податкові агенти, які сплачують збір авансовими внесками, відображають у податковій декларації за звітний (податковий) квартал суми нарахованих щомісячних авансових внесків. Остаточна сума збору, обчислена відповідно до податкової декларації за звітний (податковий) квартал (з урахуванням фактично внесених авансових платежів), сплачується такими податковими агентами у строки, визначені для квартального звітного (податкового) періоду.

ГУ ДПС у Київській області

Незалежна професійна діяльність: як вести облік доходів та витрат?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу, що фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів і витрат від такої діяльності – це встановлено 178.6 ст. 178 Податкового кодексу України. Облік доходів і витрат може вестися як у паперовому так і в електронному вигляді, у тому числі через Електронний кабінет.

Наказом Міністерства фінансів України від 13.05.2021 № 261 затверджено Типову форму, за якою здійснюється облік доходів і витрат фізичними особами, які провадять незалежну професійну діяльність. Зазначений наказ набрав чинності 16.07.2021 року.
Відповідно до пункту 2 розділу І Порядку №261, облік доходів і витрат ведеться в паперовому та/або електронному вигляді, у тому числі засобами електронного кабінету у порядку, встановленому законодавством.

У разі ведення обліку доходів і витрат у електронному вигляді самозайнята особа зобов’язана на вимогу контролюючого органу надати засвідчену належним чином копію такого обліку в паперовому вигляді у порядку, встановленому податковим законодавством.

За підсумками робочого дня, протягом якого отримано дохід/понесено витрати, на підставі первинних документів здійснюються записи про отримані доходи та документально підтверджені витрати.

Отже, з 16.07.2021 фізичні особи, що провадять незалежну професійну діяльність, зобов’язані вести облік доходів та витрат за Типовою формою, затвердженою Порядком № 261, яка не підлягає реєстрації у контролюючому органі.

ГУ ДПС у Київській області

Платник податків повинен повідомити контролюючий орган про оскарження в суді податкового повідомлення-рішення

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що з урахуванням строків давності, визначених статтею 102 ПКУ, платник податків має право оскаржити в суді податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу у будь-який момент після отримання такого рішення.

При зверненні платника податків до суду з позовом щодо визнання протиправним та/або скасування рішення контролюючого органу грошове зобов’язання вважається неузгодженим до дня набрання судовим рішенням законної сили – п. 56.18 ст. 56 Податкового кодексу України.

Платник податків має право оскаржити податкове повідомлення-рішення або інше рішення контролюючого органу в суді незалежно від того, чи проводиться процедура адміністративного оскарження такого податкового повідомлення-рішення або іншого рішення контролюючого органу.

Водночас платник податків повинен повідомити контролюючий орган про надання позовної заяви до суду.

ГУ ДПС у Київській області

Як перейти на сплату податків на єдиний рахунок?

Щоб перейти на єдиний рахунок, необхідно здійснити три простих кроки. В електронному кабінеті платника податків за адресою: cabinet.tax.gov.ua;

Крок перший – в розділі «Заяви запити для отримання інформації» подати «Повідомлення про використання єдиного рахунку» (далі – Повідомлення) за формою J1307001 – для юридичних осіб, F1307001 – для фізичних осіб.

Крок другий – отримати квитанцію № 2 про включення до Реєстру платників, які використовують єдиний рахунок. (квитанція містить інформацію щодо реквізитів єдиного рахунку).

Крок третій – надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів або з визначенням одержувачів.

Повідомлення про відкриття єдиного рахунку платник податків отримає протягом дня, після чого його можна буде використовувати. Але припинити користування ним можна не раніше 1 січня наступного року після подання заяви. ДПС буде надсилати Казначейству всі необхідні дані про платника для перерахування його податкових платежів.

Платники при оформленні розрахункових документів на переказ у разі сплати податків, зборів та інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування з використанням єдиного рахунка, починаючи з 26.02.2021, мають дотримуватися вимог розділу IIПорядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункових документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, платежів на бюджетні рахунки та/або єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування на небюджетні рахунки, а також на єдиний рахунок, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.07.2015 № 666, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 12.08.2016 за № 974/27419 (зі змінами та доповненнями).

У разі невірного заповнення реквізиту «Призначення платежу» розрахункового документа на переказ коштів на єдиний рахунок платникам податків надана можливість уточнення «Призначення платежу». В електронному кабінеті за адресою: cabinet.tax.gov.ua;

У вкладку «Вхідні/Вихідні документи» буде надіслано документ «Повідомлення про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1407201.

Після цього необхідно увійти у вкладку «Єдиний рахунок»/«Журнал повідомлень про помилки в «Призначенні платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок», де буде відповідне повідомлення. За допомогою кнопки «редагувати» внесіть правильні дані. Важливо внести зміни протягом 24 годин. Після вдалого редагування підпишіть документ та надішліть його до ДПС.

Ви отримаєте квитанцію № 2 до документу «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» за формою J/F1307301 з результатом обробки про його успішне прийняття ДПС.

ГУ ДПС у Київській області

За об’єкти рухомого/нерухомого майна, отримані у спадок від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, одноразову (спеціальну) добровільну декларацію подавати не потрібно

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI із змінами та доповненнями (далі – ПКУ) скористатися одноразовим (спеціальним) добровільним декларуванням можуть фізичні особи – резиденти, у тому числі самозайняті особи, а також фізичні особи, які не є резидентами України, але які були резидентами на момент отримання (набуття) об’єктів декларування чи на момент нарахування (отримання) доходів, за рахунок яких були отримані (набуті) об’єкти декларування, і які відповідно до ПКУ є чи були платниками податків.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування – це особливий порядок добровільного декларування фізичною особою, визначеною п. 3 підрозд. 9 прим. 4 розд. ХХ ПКУ, належних їй активів, розміщених на території України та/або за її межами, якщо такі активи фізичної особи були одержані (набуті) такою фізичною особою за рахунок доходів, що підлягали в момент їх нарахування (отримання) оподаткуванню в Україні та з яких не були сплачені або сплачені не в повному обсязі податки і збори відповідно до вимог законодавства з питань оподаткування та/або міжнародних договорів, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України, та/або які не були задекларовані в порушення податкового та валютного законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, протягом будь-якого з податкових періодів, що мали місце до 01 січня 2021 року.

Оподаткування доходу, отриманого платником податку на доходи фізичних осіб в результаті прийняття ним у спадщину чи дарунок нерухомого або рухомого майна визначено ст. 174 ПКУ, відповідно до п.п. «а» п.п. 174.2.1 п. 174.2 якої за нульовою ставкою оподатковуються об’єкти спадщини, що успадковується членами сім’ї спадкодавця першого та другого ступенів споріднення.

Об’єкти дарування, зазначені в п. 174.1 ст. 174 ПКУ, подаровані платнику податку іншою фізичною особою, оподатковуються згідно з правилами, встановленими для оподаткування спадщини – п.174.6 ст. 174 ПКУ.

Особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є спадкоємці/обдаровані, які отримали спадщину/дарунок.Дохід у вигляді вартості успадкованого/отриманого у дарунок майна (у межах, що підлягає оподаткуванню), зазначається у річній податковій декларації про майновий стан та доходи, крім спадкоємців, які отримали у спадщину/дарунок об’єкти, що оподатковуються за нульовою ставкою податку на доходи фізичних осіб.

Отже, якщо об’єкти рухомого або нерухомого майна були отримані у спадок (подарунок) від члена сім’ї першого або другого ступеня споріднення, то подавати одноразову (спеціальну) добровільну декларацію платнику податків не потрібно за умови відсутності інших підстав для подання такої декларації.

ГУ ДПС у Київській області

Оновлено План – графік проведення документальних перевірок платників податків на 2021 рік

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що ДПС оновила станом на 21 жовтня 2021 року План-графік проведення документальних планових перевірок платників податків на 2021 рік.

Так, оновлені І та ІІ Розділи Плану, а саме:

Розділ І плану-графіку передбачає 4162 перевірок платників податків – юридичних осіб;

Розділ ІІ передбачає 220 перевірок фінансових установ, постійних представництв та представництв нерезидентів;

Нагадуємо, що Розділ ІІІ передбачає 1758 перевірок фізичних осіб, а Розділ IV – 358 перевірок платників податків – юридичних осіб з питань правильності обчислення, повноти і своєчасності сплати ПДФО, ВЗ та ЄСВ.

З оновленим Планом – графіком проведення документальних перевірок платників податків на 2021 рік можна ознайомитись на офіційному вебпорталі ДПС за посиланням https://tax.gov.ua/diyalnist-/plani-ta-zviti-roboti-/446429.html.

ГУ ДПС у Київській області

Щодо відображення у фіскальних чеках реквізитів марки акцизного податку на алкогольні напої при продажу алкогольних коктейлів та алкогольних напоїв на розлив

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що пресслужбою ДПС України повідомлено про те, що Наказом Міністерства фінансів України від 08.06.2021 № 329 «Про затвердження Змін до Положення про форму та зміст розрахункових документів/електронних документів» (далі – наказ №329) внесені зміни до форми фіскального касового чеку на товари (послуги) та фіскального касового чеку видачі коштів і доповнено їх новим реквізитом – «цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої», який зазначається у випадках, передбачених чинним законодавством.

Пунктом 11 статті 3 Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» (далі – Закон № 265) встановлено обов’язок суб’єктів господарювання проводити розрахункові операції через реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) / програмні РРО для підакцизних товарів із використанням режиму програмування із зазначенням коду товарної підкатегорії згідно з УКТ ЗЕД, найменування товарів, цін товарів та обліку їх кількості.

Отже, для підакцизної групи товарів встановлено особливий режим програмування, який не передбачає можливості використовувати назву однорідної групи (горілка, вино, сигарети тощо), а вимагає зазначати в чеках РРО/ПРРО, які супроводжують продаж таких товарів, саме найменування конкретної одиниці підакцизного товару з обов’язковим відображенням в таких чеках, окрім найменування, їх кодів згідно з УКТ ЗЕД, ціни та кількості, у тому числі відображення реквізитів марки акцизного податку (серія та номер) методом ручного введення (для РРО, що не можуть бути доопрацьовані або використовуються без сканеру) або сканування штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Враховуючи викладене та з урахуванням вимог чинного законодавства рекомендуємо платникам податкiв з 01 жовтня 2021 року при програмуванні алкогольних напоїв, що є складовими у приготуванні алкогольного коктейлю, забезпечити введення даних/сканування марки для відображення її реквізитів у розрахунковому документі одноразово при відкупорюванні тари, в межах приготування першої порції такого коктейлю або продажу алкогольного напою на розлив.

Разом з тим, ДПС нагадує, що наразі порядком проведення розрахунків, який визначений статтею 3 Закону № 265, не передбачено обов’язку для суб’єктів господарювання при реєстрації розрахункових операцій зазначати у розрахункових документах цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої.

Враховуючи викладене, обов’язок зазначати цифрове значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої визначено лише Положенням про форму та зміст розрахункових документів/електронних розрахункових документів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 21.01.2016 № 13, в редакції Наказу № 329.

Отже, з 01 жовтня 2021 року підстав для застосування до суб’єктів господарювання штрафних (фінансових) санкцій за видачу розрахункового документа без зазначення цифрового значення штрихового коду марки акцизного податку на алкогольні напої у контролюючих органів не виникне до внесення відповідних змін у законодавстві.

ГУ ДПС у Київській області

Терміни подання заяви за формою № 1-ПДВ при добровільній реєстрації платником ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що згідно з п. 182.1 ст. 182 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) якщо особа, яка відповідно до п. 181.1 ст. 181 ПКУ не є платником податку у зв’язку з тим, що обсяги оподатковуваних операцій відсутні або є меншими від встановленої ст. 181 ПКУ суми (1000000 гривень), вважає за доцільне добровільно зареєструватися як платник податку, така реєстрація здійснюється за її заявою.

У разі добровільної реєстрації особи як платника податку або особи, яка відповідає вимогам, визначеним п.п. 6 п. 180.1 ст. 180 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку податкового періоду, з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на податковий кредит і складання податкових накладних.

При переході осіб із спрощеної системи оподаткування, що не передбачає сплати податку, на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ, за умови, що такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 181.1 ст. 181 ПКУ, реєстраційна заява подається не пізніше 10 числа першого календарного місяця, в якому здійснено перехід на сплату інших податків і зборів, встановлених ПКУ. Якщо такі особи відповідають вимогам, визначеним п. 182.1 ст. 182 ПКУ, реєстраційна заява подається у строк, визначений п. 183.3 ст. 183 ПКУ.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Згідно з п. 183.5 ст. 183 ПКУ особи, зазначені у п. 183.3 ст. 183 ПКУ, можуть навести у заяві бажаний (запланований) день реєстрації як платника податку, що відповідає даті початку податкового періоду (календарний місяць), з якого такі особи вважатимуться платниками податку та матимуть право на складання податкових накладних.

Реєстрація осіб, зазначених в абзаці другому п. 183.4 ст. 183 ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ.

Якщо останній день строку подання заяви припадає на вихідний, святковий або неробочий день, останнім днем строку вважається наступний за вихідним, святковим або неробочим робочий день.

ГУ ДПС у Київській області

Протягом 10 робочих днів після реєстрації в ЄДР за місцем проживання, ФОП має подати до податковоого органу повідомлення за ф. № 20-ОПП

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що відповідно до ст.63 Податкового кодексу України, всі платники податків підлягають взяттю на облік або реєстрації у контролюючих органах.

Взяття на облік у контролюючих органах юридичних осіб, їх відокремлених підрозділів, у тому числі юридичних осіб – нерезидентів, які відкривають рахунки у банках України, а також самозайнятих осіб здійснюється незалежно від наявності обов’язку щодо сплати того або іншого податку та збору.

З метою проведення податкового контролю, платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об’єктів оподаткування або об’єктів, які пов’язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку).

Об’єктами оподаткування і об’єктами, пов’язаними з оподаткуванням, є майно та дії, у зв’язку з якими у платника податків виникають обов’язки щодо сплати податків та зборів.

Порядком обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588, зокрема передбачено, що платник податків зобов’язаний повідомляти про всі об’єкти оподаткування і об’єкти, пов’язані з оподаткуванням контролюючий орган за основним місцем обліку.

Внесення змін до облікових даних фізичної особи – підприємця (у т. ч. про зміну його місцезнаходження (місця проживання)) здійснюється контролюючим органом на підставі інформації з ЄДР (п. 9.1 розділу ІХ Порядку).

Якщо місце проживання ФОП також є місцем, де провадиться підприємницька діяльність, або ж воно пов’язане зі здійсненням підприємницької діяльності, то ФОП повинна подати повідомлення про об’єкти оподаткування, або об’єкти, пов’язані із оподаткуванням, або через які провадиться діяльність, за формою № 20-ОПП протягом 10 робочих днів після реєстрації, до контролюючого органу за основним місцем обліку платника податків.

ГУ ДПС у Київській області

У Київській обласній державній адміністрації відбулось засідання колегії

Вчора, 22 жовтня, під головуванням очільника КОДА Василя Володіна, відбулось засідання колегії Київської обласної державної адміністрації, у якому взяли участь керівники профільних служб регіону та очільників громад.

У ході заходу розглянуто низку актуальних питань, які стосуються комплексного розвитку області: фінанси, безпека, вдосконалення транспортної інфраструктури, тощо.

«Вкотре хочу акцентувати, наскільки важливим є комплексний розвиток регіону. Завдяки зусиллям і відповідальності всіх – і обласної влади, і очільників громад, і керівників профільних служб – жити на Київщині стає все комфортніше та безпечніше.

Але ми маємо не просто утримувати такі позиції, а й вдосконалювати власні напрацювання. Сьогодні встигли розглянути чимало питань. Переконаний, що незабаром зможемо побачити й результати прийнятих рішень», – підкреслив Василь Володін.

Участь у заході взяла начальник Головного управління ДПС у Київській області Олена Виноградова. Зокрема, вона повідомила, що дохід місцевих бюджетів зріс на 2,4 млрд грн порівняно з відповідним показником минулого року і наразі дорівнює 13,8 млрд грн. Окремо Олена Виноградова зазначила, що у регіоні приватний бізнес ведуть понад 188 тисяч суб’єктів підприємницької діяльності.

Василь Володін зі свого боку підкреслив, що податкову спроможність громад в області будуть підвищувати. Для цього запускатимуть пілотний проєкт, до якого спочатку підключать до 15 громад, а потім їх кількість збільшать.

Виступ мав також начальник Головного управління Нацполіції у Київській області Андрій Нєбитов. Він розповів про реалізацію програм «Поліцейський – офіцер громади», «Безпечна Київщина» та «Поліцейський – учасник освітнього процесу». Усі вони спрямовані на створення безпечного середовища в регіоні. Як зазначив Андрій Нєбитов, на Київщині в порівнянні з 2020 роком з-поміж іншого на 42,9% зменшилась кількість зареєстрованих розбійних нападів, на 38,7% – незаконних заволодінь транспортними засобами, на 22,9% – хуліганств.

Про вдосконалення транспортної інфраструктури в області проінформував присутніх начальник управління пасажирських перевезень Київської ОДА Ігор Григоренко. Він уточнив, що маршрутна мережа регіону є однією з найбільш розвинутих в Україні. А до кінця року кількість маршрутів планують збільшити близько до 700. Із цією метою вдосконалюється реєстр пасажирських перевезень, який буде, згідно з дорученням Василя Володіна, опрацьований з усіма органами місцевого самоврядування.

Ще одним питанням порядку денного була підготовка до осінньо-зимового періоду. Як доповіла директорка департаменту житлово-комунального господарства та енергоефективності Галина Король, частина громад Київщини вже розпочала опалювальний сезон. Відповідно наразі в області функціонують 998 котелень. Тепло отримують 2234 житлові будинки, 368 дитсадків, 544 шкіл і 80 закладів охорони здоров’я. При цьому рішення щодо початку опалювального періоду приймається безпосередньо на місцях з огляду на температурні показники.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі