Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

ШАНОВНА ГРОМАДО!ВАЖЛИВА ІНФОРМАЦІЯ!ДИМОХОДИ ТА ВЕНТИЛЯЦІЙНІ КАНАЛИ

Правильна робота димоходів та вентканалів впливає на нашу безпеку та здоров`я, адже найбільшу кількість отруєнь чадним газом спричиняє саме порушення тяги. Особливо пильними мають бути користувачі газових приладів з відводом продуктів згорання в димоходи – котлів та водонагрівачів перед кожним використанням газових приладів.

При несправних димоходах та вентканалах (далі – ДВК) шкідливі продукти горіння замість того, щоб виводитися назовні, накопичуються в приміщенні. Тож ДВК – система повсякчас має бути цілою та справною. Для цього її треба періодично обстежувати, а в разі необхідності прочищати і ремонтувати.

Димоходи опалювальних печей, ємкісних газових водонагрівачів і опалювальних котлів, які працюють сезонно, перевіряються один раз на рік, перед початком опалювального сезону. Якщо такі прилади працюють цілий рік – двічі на рік (навесні і восени).

Димоходи опалювально-варильних печей – не рідше ніж два рази на рік: перед початком і після закінчення опалювального сезону.

Обслуговування димоходів газового обладнання з відведенням продуктів згоряння через зовнішню стіну будинку необхідно проводити одночасно з обслуговуванням газового обладнання за документацією з експлуатації заводів-виробників.

Вентиляційні канали обслуговуються одночасно з димовими. У разі відсутності димових каналів вентиляційні канали підлягають перевірці один раз на рік.

Щоб перевірити справність димоходів та вентиляційних каналів, Вам необхідно звернутися до спеціалізованої організації, яка має дозвіл на виконання цих робіт, виданий центральним органом виконавчої влади, що реалізує державну політику з питань нагляду та контролю за додержанням законодавства про працю, підготовлений персонал та необхідне обладнання.

Спеціалізована організація повинна провести відповідне обстеження, а в разі необхідності її фахівці прочищають або ремонтують ДВК, перевіряють щільність і відокремленість, справність оголовків і наявність нормальної тяги спеціальним приладом. Результати перевірки оформляють актом.

Правила безпеки систем газопостачання говорять: безпечну експлуатацію та технічне обслуговування димових і вентиляційних каналів житлових і громадських будинків забезпечує власник (балансоутримувач та/або орендар).

Тобто, відповідальність за стан димових та вентиляційних каналів у житлових будинках покладається на керівників житлово-експлуатаційних організацій, у житлових кооперативах – на голову, у приватних будинках – на власників, в орендованому приміщенні – на винаймача. Щоб акти перевірки були своєчасно надані до газового господарства, також дбає власник.

У разі їх відсутності Акту ДВК чи отриманні акту з негативним висновком газове господарство може ініціювати відключення споживача від газопостачання, адже несправність ДВК загрожує виникненням аварійної ситуації та небезпекою отруєння мешканців.

Відділ житлово-комунального господарства
та транспорту Виконавчого комітету
Обухівської міської ради Київської області

Коментарі