Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новини ГУ ДПС у Київській області

СГ, що отримав ліцензію на продаж пива у приміщенні площею менше 20 кв. метрів, не може здійснювати продаж інших алкогольних напоїв у такому місці торгівлі

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу суб’єктів господарювання, що пиво відноситься до алкогольних напоїв, а відповідно до ст. 15 Закону України № 481 «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв, тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пального» роздрібна торгівля алкогольними напоями (крім столових вин) може здійснюватися суб’єктами господарювання (у тому числі іноземними суб’єктами господарювання, які діють через свої зареєстровані постійні представництва) всіх форм власності, у тому числі їх виробниками, за наявності у них ліцензій на роздрібну торгівлю.

Місце торгівлі – це місце реалізації товарів, у тому числі на розлив, в одному торговому приміщенні (будівлі) за місцем його фактичного розташування, для для тютюнових виробів, рідин, що використовуються в електронних сигаретах, та пива – без обмеження площі, для алкогольних напоїв, крім пива, – торговельною площею не менше 20 кв. метрів, обладнане реєстраторами розрахункових операцій та/або програмними реєстраторами розрахункових операцій (незалежно від їх кількості) або де є книги обліку розрахункових операцій (незалежно від їх кількості), в яких фіксується виручка від продажу алкогольних напоїв, тютюнових виробів та рідин, що використовуються в електронних сигаретах, незалежно від того, чи оформляється через них продаж інших товарів (ст.1 Закону №481).

Суб’єкти господарювання при здійсненні господарської діяльності мають враховувати норми ст. 15 прим. 3 Закону № 481, якою встановлені обмеження щодо продажу алкогольних напоїв.

Враховуючи викладене, чинним законодавством не передбачено отримання окремих ліцензій на роздрібну торгівлю пивом та іншими алкогольними напоями. Ліцензія на роздрібну торгівлю алкогольними напоями є документом, що надає право здійснювати діяльність з реалізації алкогольних напоїв за визначеним місцем торгівлі.

При цьому суб’єкт господарювання, який отримав ліцензію на продаж пива у місці торгівлі площею менше 20 кв. метрів, не має права здійснювати продаж інших алкогольних напоїв у такому місці торгівлі.

ГУ ДПС у Київській області

Будівлі промисловості, що не використовуються у господарській діяльності, оподатковуються податком нерухоме майно

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, є об’єкти житлової та нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки.

Не є об’єктами оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, будівлі промисловості, віднесені до групи «Будівлі промислові та склади» (код 125) Державного класифікатора будівель та споруд ДК 018-2000, що використовуються за призначенням у господарській діяльності суб’єктів господарювання, основна діяльність яких класифікується у секціях B – F КВЕД ДК 009:2010, та не здаються їх власниками в оренду, лізинг, позичку – п.п.є п.п.266.2.2 п.266.2 ст.266 ПКУ.

За об’єкти нерухомості, які перебувають у власності СГ, але тимчасово не використовуються у господарській діяльності у зв’язку з реконструкцією, простоєм, тощо, податок сплачується на загальних підставах, оскільки ПКУ не містить норми, яка визначає припинення виконання податкових зобов’язань з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

ГУ ДПС у Київській області

Чи можуть ФОП – платники ЄП, якими протягом календарного року не досягнуто доходу 1320000 грн., скасувати реєстрацію РРО/ПРРО?

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, що якщо обсяг доходу за 2020 рік фізичної особи – підприємця платника єдиного податку другої – четвертої груп перевищив 1000000 грн., то такі платники мають застосовувати реєстратори розрахункових операцій (далі – РРО) та/або програмні РРО (далі – ПРРО) при здійсненні готівкових розрахунків у обов’язковому порядку.

Така норма діяла до 01.01.2021 року, а з 01.01.2021 року обсяг доходу не має перевищувати 220 розмірів мінімальних заробітних плат встановлених на 2021 рік ( у 2021 році – 1320000грн.) – відповідні зміни внесено до п. 61 підрозд. 10 розд. XX «Інші перехідні положення» ПКУ.

Застосування РРО та/або ПРРО починається з першого числа першого місяця кварталу, наступного за виникненням такого перевищення, та продовжується в усіх наступних податкових періодах протягом реєстрації суб’єкта господарювання як платника єдиного податку.

Скасування реєстрації РРО та/або ПРРО є правом суб’єкта господарювання, яке приймається ним самостійно. У разі, якщо суб’єкт господарювання буде здійснювати діяльність, яка не передбачає обов’язковості застосування РРО та/або ПРРО відповідно до вимог ПКУ чи Закону України №265 «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» і, то у такому випадку можливо скасувати реєстрацію РРО та/або ПРРО і здійснювати діяльність виключно у безготівковій формі розрахунків за допомогою переказу коштів із розрахункового рахунку на розрахунковий рахунок, через установу банку або внесенням готівки через касу банку, використання банківських терміналів самообслуговування (ПТКС, що належать банкам).

ГУ ДПС у Київській області

ФОП, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, членам ФГ, які набули статус пенсіонера, особи з інвалідністю, повідомляти податковий орган про такий статус не потрібно

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що згідно част. 4 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» ФОП, в тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування, особи, які провадять незалежну професійну діяльність, та члени фермерського господарства (якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) звільняються від сплати за себе єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі -ЄВ), якщо вони отримують пенсію за віком або за вислугу років, або є особами з інвалідністю, або досягли віку, встановленого ст. 26 Закону України №1058-IV «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» та отримують відповідно до закону пенсію або соціальну допомогу.

Такі особи можуть бути платниками єдиного внеску виключно за умови їх добровільної участі у системі загальнообов’язкового державного соціального страхування.

На сьогодні обмін даними між Державною податковою службою України, Пенсійним фондом України та фондами соціального страхування відбувається відповідно до Протоколів обміну інформацією.

ДПС та ПФУ складається Протокол про обмін інформацією щодо даних про фізичних осіб (платників ЄВ), відповідно до норм якого ПФУ щомісяця надає ДПС інформацію щодо фізичних осіб про те, що вони є пенсіонерами за віком або за вислугою років, або є особами з інвалідністю, із зазначенням дати встановлення пенсії або інвалідності.

Отже, ФОП, особам, які провадять незалежну професійну діяльність, та членам фермерського господарства, що набули статус пенсіонера та отримують відповідно до закону пенсію, або є особами з інвалідністю окремо повідомляти контролюючий орган про такий статус не потрібно.

Водночас, у разі якщо такі особи отримують соціальну допомогу по інвалідності від Фонду соціального страхування або Управління праці та соціального захисту населення, то підтвердженням встановлення інвалідності є довідка до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності, яка надається до контролюючого органу за місцем реєстрації.

ГУ ДПС у Київській області

У січні-серпні до зведеного бюджету від платників Київщини надійшло на 22% більше, аніж торік

За період січень – серпень 2021 року платники податків Київської області сплатили до зведеного бюджету майже 23 мільярди гривень. У порівнянні з аналогічним періодом минулого року у приведених умовах надходження збільшилися на 22% або 4,1 млрд грн.

За оперативними даними, до державного бюджету надійшло 11 млрд грн з динамікою приросту 21% та додатковою сумою 1,9 млрд грн.

У свою чергу до місцевих бюджетів платники пристоличного регіону спрямували 12 млрд грн, збільшивши показник на 22% або 2,2 млрд грн.

На забезпечення соціальних гарантій роботодавці перерахували 8,3 млрд грн єдиного внеску. Цей показник на 22% перевищує надходження минулого року. У грошовому вираженні це дорівнює 1,5 млрд грн додаткових для соцфондів коштів.

ГУ ДПС у Київській області

Чи може бути анульовано реєстрацію платника ПДВ за відсутності протягом 12 послідовних місяців операцій постачання, але наявності операцій з придбання товарів/послуг?

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що відповідно до п.п. «г» п. 184.1 ст. 184 Податкового кодексу України, реєстрація платника ПДВ діє до дати анулювання реєстрації платника податку, яка проводиться шляхом виключення з реєстру платників податку і відбувається, зокрема якщо особа, зареєстрована як платник податку, протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з ПДВ та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів/послуг, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту.

Якщо у платника податку протягом 12 послідовних податкових місяців відсутні операції з постачання, але при цьому наявні обсяги придбання, за рахунок яких сформовано податковий кредит, та підстави для анулювання реєстрації платника ПДВ відсутні.

ГУ ДПС у Київській області

Для звільнення від сплати ЄП платники першої та другої груп подають інформацію про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності за заявою довільної форми

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця.

Нарахування авансових внесків для платників ЄП першої і другої груп здійснюється контролюючими органами на підставі заяви такого платника щодо розміру обраної ставки єдиного податку, заяви щодо періоду щорічної відпустки та/або заяви щодо терміну тимчасової втрати працездатності.

Платники єдиного податку першої і другої груп, які не використовують працю найманих осіб, звільняються від сплати ЄП протягом одного календарного місяця на рік на час відпустки, а також за період хвороби, підтвердженої копією листка (листків) непрацездатності, якщо вона триває 30 і більше календарних днів.

Інформація про період щорічної відпустки і терміни втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подається за заявою у довільній формі, при цьому окремого терміну подання заяви щодо періоду щорічної відпустки і терміну втрати працездатності нормами ПКУ не передбачено.

З метою уникнення порушення терміну сплати авансових платежів рекомендуємо подавати до контролюючого органу заяву щодо періоду щорічної відпустки до початку відпустки, а заяву щодо терміну втрати працездатності з обов’язковим додаванням копії листка непрацездатності подавати одразу після закінчення лікарняного.

ГУ ДПС у Київській області

На Київщині викрито розкрадання та легалізацію коштів при здійсненні капітального ремонту медичного закладу на суму 9,2 млн грн

Управлінням боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Київській області спільно з співробітниками ГУ ДФС у Київській області встановлено факт розкрадання та легалізації коштів громади м. Києва на суму 9,2 млн грн

В ході аналітичного дослідження встановлено перерахування столичним медичним закладом грошових коштів в сумі 16,4 млн грн на адресу підрядної організації, яка брала участь в тендерних торгах та стала переможцем тендерної процедури закупівель. Під час розслідування виявлено схему маніпулювання документами учасниками торгів та визначенням переможця.

З метою заволодіння коштами громади та конвертації їх у готівку, посадові особи підрядної організації здійснюють безпідставне перерахування 9,2 млн грн на рахунки фіктивних підприємств за нібито ремонтні роботи з капітального ремонту медичного закладу. Таким чином, в ході дослідження встановлено ознаки суспільно-небезпечного протиправного діяння, спрямованого на маскування незаконного походження коштів та їх подальшої легалізації.

За даним фактом ГУ ДФС у Київській області зареєстровано кримінальне провадження за ст. 205-1, ст.209 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі