Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Безпечний відпочинок біля водоймищ

З першими спекотними сонячними днями молодь розпочала сезон купання. Більшість людей відпочивають поблизу водойм. Але чи варто повністю розслаблятися, перебуваючи поблизу озер та річок?

Усім відомо, що вода – чудодійний засіб оздоровлення організму. Купання дає людині фізичне та моральне задоволення, допомагає позбутися стресів. Але інколи відпочинок біля води закінчується трагедією.

Варто пам’ятати, що основними умовами безпеки є правильний вибір обладнаних місць для купання, навчання дорослих та дітей плавати, суворе дотримання правил поведінки під час користування плавзасобами та постійний контроль за дітьми у воді з боку дорослих. Відпочинок на воді допускається тільки у спеціально відведених місцевими органами влади та обладнаних для цього місцях. Безпечніше перебувати на воді у світлу пору доби. Купатися дозволяється в спокійну безвітряну погоду при температурі води не нижче +18.

Перед початком сезону, дно будь-якої акваторії, відведене для купання людей, має бути обстежене водолазним підрозділом аварійно-рятувальної служби і очищене від сторонніх предметів (наказ МВС України від 10.04.2017 № 301 розділ 2 пункт 1 підпункт 5 „Про затвердження Правил охорони життя людей на водних об’єктах України”).

Першою умовою безпечного відпочинку на воді є вміння плавати. Навчитись плавати потрібно кожному. Людина, яка добре почуває себе на воді спокійно, впевнено, у випадку необхідності може надати допомогу людині, яка потрапила в біду. Але навіть той, хто добре плаває, повинен постійно бути обережним, дисциплінованим і суворо дотримуватись правил поведінки на воді. Знання та виконання правил поведінки є запорукою безпеки життя, а також отримання задоволення від відпочинку.

Щоб уникнути трагедії, варто пам’ятати:
• не запливайте за обмежувальні буйки;
• не пірнайте з берега в невідомих вам місцях (глибина може бути недостатньою для пірнання);
• не допускайте переохолодження тіла у воді, при появі судом негайно вийдіть з води;
• стримуйте оточуючих від необережних вчинків;
• не залишайте дітей без нагляду старших. Забороняйте дітям, молодшим десяти років, самостійно заходити у воду;
• не заходьте у воду в нетверезому стані.

Перша допомога при утоплені:
• швидко витягніть постраждалого з води;
• викличте через перехожих швидку медичну допомогу (за номером телефону 103), а самі, до прибуття лікарів, надайте домедичну допомогу;
• очистіть порожнину рота і гортань постраждалого від слизу, мулу, піску; переверніть постраждалого на живіт, перегніть через своє коліно, щоб голова звисала вниз, і декілька разів натисніть на спину.
• проведіть штучне дихання та непрямий масаж серця до прибуття лікарів;
• під час надання допомоги травмованому забезпечте йому повний спокій;
• після появи у постраждалого самостійного дихання та серцебиття, дайте йому тепле пиття і відправте у лікарню.

Не забувайте, що вода несе небезпеку! Вихованість, культура і дотримання правил поведінки на воді кожною людиною забезпечить вам добрий відпочинок і гарний настрій. Ваша безпека – у ваших руках!

Обухівський РУ ГУ ДСНС України у Київській області

Коментарі