Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

«Гаряча лінія» на тему: «Особливості отримання податкової знижки»

Сьогодні начальник Обухівського відділу податків і зборів з фізичних осіб та проведення камеральних перевірок управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Київській області Олена ШВЕЦЬ під час телефонного зв’язку «гаряча лінія» відповідала на запитання платників податків на тему: «Особливості отримання податкової знижки».

Надаємо увазі читачів найцікавішу підбірку запитань – відповідей на дану тематику.

1. Якщо студент зареєстрований, як приватний підприємець, чи має він право на податкову знижку?

Отримати податкову знижку може лише той платник податків, котрий отримував доходи у вигляді заробітної плати у звітному податковому році. Отже, суб’єкти господарської діяльності – фізичні особи не можуть скористатися правом на податкову знижку, якщо вони отримують лише доходи від підприємницької діяльності.

2. Чи може пенсіонер, який оплачує навчання свого онука отримати податкову знижку?

Право на податкову знижку можуть мати лише ті платники податків, які протягом минулого року сплачували на користь закладів освіти за своє власне навчання або навчання члена його сім’ї першого ступеня споріднення, котрий не отримує заробітну плату.

Відповідно до пп.14.1 ст.14 ПКУ членами сім’ї фізичної особи першого ступеня споріднення вважаються батьки, чоловік або дружина, діти, у тому числі усиновлені.

Всі ж інші члени сім’ї мають другий ступінь споріднення.

Отже, дідусь або бабуся не відносяться до першого ступеня споріднення з онуками, тому і не мають права на податкову знижку.

3. Чи має право платник податку, який навчається в аспірантурі на отримання податкової знижки за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі?

Платник податку, який навчається в аспірантурі, є здобувачем вищої освіти і, відповідно, має право на податкову знижку за витратами, понесеними на користь закладу освіти за навчання в аспірантурі за кожний повний або неповний місяць навчання протягом звітного податкового року.

Коментарі