Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Чи встановлено строки давності для подання ЮО податкової декларації платника ЄП третьої групи?

Головне управління ДПС у Київській області нагадує, що податкова декларація подається за звітний період в установлені ПКУ строки контролюючому органу, в якому перебуває на обліку платник податків (п. 49.1 ст. 49 ПКУ).

Для платників єдиного податку третьої групи податковим (звітним) періодом є календарний квартал (крім податкової звітності з ПДВ – п. 202.1 ст. 202 ПКУ).

Якщо у майбутніх податкових періодах (з урахуванням строків давності, встановлених ст.102 ПКУ) платник самостійно (у тому числі за результатами електронної перевірки) виявляє помилки, що містяться у раніше поданій ним податковій декларації, він зобов’язаний надіслати уточнюючий розрахунок до такої податкової декларації за формою чинного на час подання уточнюючого розрахунку (абз.1 п. 50.1 ст. 50 ПКУ).

Контролюючий орган, крім випадків, визначених п. 102.2 ст. 102 ПКУ, має право провести перевірку та самостійно визначити суму грошових зобов’язань платника у випадках, визначених ПКУ, не пізніше закінчення 1095 дня (2555 дня – у разі проведення перевірки операцій трансфертного ціноутворення), що настає за останнім днем граничного строку подання податкової декларації/звіту про використання доходів (прибутків) неприбуткової організації та/або граничного строку сплати грошових зобов’язань, нарахованих контролюючим органом, а якщо така податкова декларація була надана пізніше, – за днем її фактичного подання. Якщо протягом зазначеного строку контролюючий орган не визначає суму грошових зобов’язань, платник податків вважається вільним від такого грошового зобов’язання (в тому числі від нарахованої пені), а спір стосовно такої декларації та/або податкового повідомлення не підлягає розгляду в адміністративному або судовому порядку.

У разі подання платником податку уточнюючого розрахунку до податкової декларації або уточнюючої декларації контролюючий орган має право визначити суму податкових зобов’язань в межах поданих уточнень, за такою податковою декларацією протягом 1095 днів (2555 дня – у разі проведення перевірки трансфертного ціноутворення), з дня подання уточнюючого розрахунку (декларації).

Грошове зобов’язання може бути нараховане або провадження у справі про стягнення може бути розпочате без дотримання строку давності, визначеного в абз.1 п. 102.1 ст. 102 ПКУ, якщо податкову декларацію за період, протягом якого виникло податкове зобов’язання, не було подано (п.п. 102.2.1 п. 102.2 ст. 102 ПКУ).

Граничні строки для подання податкової декларації можуть бути продовжені керівником за письмовим запитом посадової особи ЮО, якщо протягом зазначених граничних строків така ЮО не мала інших посадових осіб, уповноважених відповідно до законодавства України нараховувати, стягувати та вносити до бюджету податки, а також вести бухгалтерський облік, складати та подавати податкову звітність (п.п. 102.7.2 п. 102.7 ст. 102 ПКУ).

При цьому на період з 18 березня 2020 року по останній календарний день місяця (включно), в якому завершується дія карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України на всій території України з метою запобігання поширенню на території України коронавірусної хвороби (COVID-19), зупиняється перебіг строків давності, передбачених ст. 102 ПКУ.

Таким чином, ПКУ не передбачено строків давності з метою подання звітної Декларації, якщо вона не була подана до органу ДПС.

Уточнюючу Декларацію юридична особа має право подати протягом 1095 днів, що настають:

– за останнім днем граничного строку подання Декларації, що уточнюється, у разі своєчасного її подання у строки визначені ПКУ;

– за днем фактичного подання Декларації, що уточнюється – у разі її подання після граничного строку подання.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі