Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

35 РІЧНИЦЯ ЧОРНОБИЛЬСЬКОЇ ТРАГЕДІЇ

Сьогодні 26 квітня 2021 року минає 35 років від того жахливого дня, коли на Чорнобильській АЕС пролунав вибух на четвертому реакторі. Це була найбільша техногенна катастрофа за всю історію ядерної енергетики у світі, яка змінила радіаційну обстановку, екологію, долі людей не тільки на європейському континенті, а й у всьому світі.

Майже одразу на місце аварії приїхали пожежники. Вогонь гасили до 5 години ранку.

Проте, у середині самого четвертого блоку його вдалося ліквідувати лише 10 травня.

Витік радіації внаслідок вибуху на Чорнобильській АЕС прирівнюють до вибуху 500 атомних бомб, скинутих США у 1945 році на Хіросіму.

Під радіоактивне випромінювання загалом потрапило майже 8,5 млн. людей у Білорусі, Росії, Україні та інших країнах Європи. Лише в Україні – 2 млн. осіб.

Чорнобиль – це не лише велика трагедія, а й символ безмежної мужності багатьох тисяч громадян і наших земляків. Ризикуючи своїм життям та здоров’ям, вони виконали свій обов’язок і захистили людство від згубного впливу й подальшого розповсюдження радіації.

Час не загоїв чорнобильських ран, не стер у пам’яті ті важкі події та й не зітре повік імена мужніх добровольців — пожежників, працівників ЧАЕС, військовослужбовців, будівельників, учених, медиків, які тієї квітучої весни відправились на зустріч з невидимою небезпекою, жертвуючи собою.

Віднині цей день став не тільки днем пам’яті на честь загиблих товаришів, а й пам’ятною датою, яка згуртувала велику кількість людей перед лицем нежданої екологічної біди.

Сьогодні біля пам’ятника героям ліквідації наслідків Чорнобильської катастрофи, який знаходиться в районі пожежної частини №13 ПрАТ «Київський КПК» відбувся урочистий мітинг присвячений цій вікопомній даті. Також в селі Германівка та на території автопідприємства №13238 на знак вшанування світлої пам’яті були покладені квіти до Меморіалів водіїв-чорнобильців.

З особливими словами пошани та подяки звертаємося до ліквідаторів аварії на ЧАЕС та усіх, хто причетний до цього великого подвигу, чиї сили та можливості були віддані для ліквідації наслідків у боротьбі з радіацією.

Ми у невідплатному боргу перед вами.

Щиро бажаємо міцного здоров’я, миру, злагоди, щастя та благополуччя. Нехай сонце зігріває вас своїм теплом ще багато-багато років, а добро повертається сторицею.

Коментарі