Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Неофіційні трудові відносини позбавляють громадян соціального захисту від держави

Головне управління ДПС у Київській області звертає увагу громадян, які є найманими працівниками та часом свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати неофіційну заробітну плату, що згода отримувати заробітну плату «у конвертах» позбавляє їх повноцінного соціального захисту від держави та отримання соціальних гарантій.

Кожному працюючому необхідно звернути увагу на оформлення його трудових відносин з роботодавцем, адже їх нинішній соціальний захист та майбутнє пенсійне забезпечення залежить, перш за все, від свідомої громадянської позиції самих працюючих. Працюючі громадяни мають вимагати від роботодавців офіційного оформлення праці, виплати задекларованої заробітної плати, з якої сплачено податки та внески до бюджетів та позабюджетних фондів.

Свідомо погодившись на пропозицію роботодавця отримувати заробітну плату «у конвертах», громадяни позбавляють себе гарантованої державою соціальної захищеності та обкрадають власне майбутнє, оскільки право на отримання виплат з державних страхових фондів мають лише громадяни, які отримували офіційно нараховану заробітну плату, з якої сплачено податки, збори та єдиний внесок до державних страхових фондів.

Неофіційні трудові відносини сприяють розвитку «тіньових» схем оплати праці та приносять економічні вигоди лише роботодавцям, даючи їм змогу уникнути витрат на сплату до бюджетів податків та внесків на фонд оплати праці, але найманим працівникам такі трудові відносини завдають невиправної шкоди, оскільки відбирають право на отримання державних соціальних гарантій.

Якщо з найманим працівником трудові відносини не оформляються, або ж оформляються, але ставляться позначки про неповний робочий день і виплачується зарплата у мінімальному розмірі, це призводить до незараховування страхового стажу взагалі, або частково. Майбутні пенсіонери таким чином втрачають право на призначення гідних пенсій, а працюючі пенсіонери – право на здійснення перерахунків уже призначених пенсій.

Погоджуючись на роботу без оформлення трудових відносин, отримуючи заробітну плату або її частину «у конверті», громадяни позбавляють себе:

– гарантованого розміру заробітної плати;
– права на відпустку, у тому числі додаткову;
– права на оплату лікарняних листів;
– права на допомогу на випадок безробіття;
– права на державну фінансову допомогу на період карантину;
– права на зарахування страхового стажу, необхідного для призначення пенсії,
-права на соціальне страхування від нещасних випадків на виробництві та професійних захворювань;
– права на достроковий вихід на пенсію, у разі роботи у шкідливих умовах;
– права на скорочений робочий день, тиждень, якщо ви працюєте у шкідливих умовах праці.

Офіційно оформлений трудовий договір дає змогу бути захищеним чинним трудовим законодавством у разі порушення його прав, а саме: у разі затримки у розрахунках по заробітній платі; при відмові оплати праці за виконану роботу; недодержання інших зобов’язань роботодавцем.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі