Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Як ФОП – платнику ЄП третьої групи протягом поточного року перейти на четверту групу платників ЄП?

Головне управління ДПС у Київській області повідомляє, що сімейне фермерське господарство без статусу юридичної особи організовується фізичною особою самостійно або спільно з членами її сім’ї на підставі договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства – це передбачено ст.8 прим.1 Закону України від 19.06. 2003 року № 973-IV «Про фермерське господарство».

Після укладання (складання) договору (декларації) про створення сімейного фермерського господарства голова сімейного фермерського господарства має зареєструватися як фізична особа – підприємець (далі – ФОП) або зареєструвати зміни до відомостей про ФОП в порядку, встановленому Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань».

В Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань містяться, зокрема, відомості щодо створення ФОП сімейного фермерського господарства.

Платниками єдиного податку ІУ групи (сільськогосподарські товаровиробники), можуть бути ФОП, які провадять діяльність виключно в межах фермерського господарства, зареєстрованого відповідно до Закону №973, за умови виконання сукупності таких вимог:

– здійснюють виключно вирощування, відгодовування сільськогосподарської продукції, збирання, вилов, переробку такої власновирощеної або відгодованої продукції та її продаж;
– провадять господарську діяльність (крім постачання) за місцем податкової адреси;
– не використовують працю найманих осіб;
– членами фермерського господарства такої фізичної особи є лише члени її сім’ї у визначенні частини другої ст. 3 Сімейного кодексу України від 10.01.2002 №2947-ІІІ;
– площа сільськогосподарських угідь та/або земель водного фонду у власності та/або користуванні членів фермерського господарства становить не менше 2-х гектарів, але не більше 20-ти гектарів – п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 Податкового Кодексу.

Тобто ФОП – платник єдиного податку ІІІ групи щодо якого в Єдиному державному реєстрі містяться відомості про створення ним сімейного фермерського господарства, які надійшли від державного реєстратора до органу ДПС, має право протягом поточного року перейти на ІУ групу платників єдиного податку за умови дотримання вимог п.п. «б» п.п. 4 п. 291.4 ст. 291 ПКУ.

Реєстрація та внесення до Єдиного державного реєстру відомостей про створення ФОП сімейного фермерського господарства знаходиться в правовому полі Міністерства юстиції України.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі