Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» в Кагарлицькій ДПІ

У Кагарлицькій ДПІ Головного управління ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Декларування доходів громадян, отриманих протягом 2020 року. Реалізація права на податкову знижку»
На запитання відповідала начальник Кагарлицької ДПІ Людмила ЦИГАНОК.
Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді до них.

1. Куди і яким чином слід подавати декларацію?

Декларація подається за місцем своєї податкової адреси. При декларуванні доходів платник податків може обрати зручний для себе спосіб подання декларації. Він може зробити це особисто або уповноваженою на це особою; надіслати декларацію поштою з повідомленням про вручення та з описом вкладення; або подати її засобами електронного зв’язку в електронній формі з дотримання вимог законів щодо електронного документообігу.

Також звертаємо увагу, що в Електронному кабінеті у розділі «ЕК для громадян» працює електронний сервіс «Декларація про майновий стан і доходи». За допомогою цього сервісу можна заповнити декларацію та надіслати її до контролюючого органу в електронному вигляді з копіями первинних документів, зокрема для використання права на податкову знижку.

2. Чи має право на податкову знижку фізична особа-підприємець, яка є найманою особою та отримує дохід у формі заробітної плати?

Відповідно до п.п. 14.1.170 п. 14.1 ст. 14 ПКУ податкова знижка для фізичних осіб, які не є суб’єктами господарювання, – це документально підтверджена сума (вартість) витрат платника податку – резидента у зв’язку з придбанням товарів (робіт, послуг) у резидентів – фізичних або юридичних осіб протягом звітного року, на яку дозволяється зменшення його загального річного оподаткованого доходу,одержаного за наслідками такого звітного року у вигляді заробітної плати, у випадках, визначених ПКУ.

Заробітна плата – це основна та додаткова заробітна плата, інші заохочувальні та компенсаційні виплати, які виплачуються (надаються) платнику податку у зв’язку з відносинами трудового найму згідно із законом п.п. 14.1.48 п. 14.1 ст. 14 ПКУ.

Порядок застосування податкової знижки передбачений ст.. 166 ПКУ.

Згідно з п.п. 166.4.2 п.166.4 ст 166 ПКУ передбачено, що загальна сума податкової знижки, нарахована платнику податку в звітному податковому році, не може перевищувати суми річного загального оподаткованого доходу платника податку, нарахованого як заробітна плата, зменшена з урахуванням положень п. 164.6 ст. 164 ПКУ.

Враховуючи викладене, право на податкову знижку має фізична особа – підприємець, яка є найманою особою, виключно до доходів, одержаних протягом року у вигляді заробітної плати.

3. Які терміни подання декларації?

До 30.04.2021 включно – громадяни, які зобов’язані подати податкову декларацію;

До 31.12.2021 включно – громадяни, які мають право на податкову знижку.

Якщо платник податку вирішив надіслати декларацію поштою, здійснити таке відправлення потрібно не пізніше ніж за п’ять днів до закінчення граничного строку подання податкової декларації.

Якщо подавати декларацію в електронній формі – не пізніше закінчення останньої години дня, в якому спливає такий граничний строк.

4. Що підлягає обов’язковому декларуванню?

Обов’язковому декларуванню підлягають такі види доходів:
– доходи, з яких при нарахуванні або виплаті податок на доходи фізичних осіб не утримувався;
– доходи від особи, яка не є податковим агентом;
– доходи у вигляді спадщини та подарунків від осіб, які не є членами сім’ї першого та другого ступенів споріднення;
– доходи від продажу інвестиційних активів;
– іноземні доходи.

Кагарлицька ДПІ ГУ ДПС у Київській області

Коментарі