Постановою Кабінету Міністрів України від 14 серпня 2019 № 807, яка набрала чинності з 1 жовтня 2019 року, внесено зміни до Постанови КМУ від 17.04.2019 року № 373 «Деякі питання надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі», якою затверджено Порядок надання пільг на оплату житлово-комунальних послуг у грошовій формі.

Зазначеним порядком окреслено перелік пільг, оплата яких здійснюватиметься у грошовій формі, визначено розрахунок розміру пільги, механізм її виплати.

Тому, з жовтня місяця пільги розраховує управління соціального захисту населення в Єдиному державному автоматизованому реєстрі осіб, які мають право на пільги.

Паралельно функціонують дві системи надання пільг у грошовій формі – готівкова і безготівкова.

Виплата пільг у грошовій безготівковій формі

Пільги у безготівковій формі призначатимуться усім пільговикам в автоматичному режимі, за прикладом безготівкового надання субсидій через Ощадбанк.

Для цього АТ “Ощадбанк” веде у відповідних автоматизованих системах обліку банку персоніфікований облік пільговиків та коштів, які надходитимуть на рахунок для виплати пільг, для кожного пільговика індивідуально.

АТ “Ощадбанк” здійснюватиме переказ коштів на рахунки управителів, об’єднань, виконавців комунальних послуг на підставі договорів, що укладаються між ними та АТ “Ощадбанк”.

Після здійснення перерахування коштів виконавцям комунальних послуг АТ “Ощадбанк” інформує протягом доби пільговика шляхом надсилання йому смс – повідомлення про стан розрахунків за послуги. У смс-повідомленні обов’язково зазначаються дані про наявний залишок платежу за кожним видом послуг.

Після закінчення опалювального сезону залишки коштів на рахунку для виплати пільг, які утворилися станом на 1 червня, виплачуються пільговикам АТ “Ощадбанк” шляхом перерахування таких коштів на поточні рахунки пільговиків, відкриті в АТ “Ощадбанк, про що АТ “Ощадбанк” інформує пільговика шляхом надсилання смс-повідомлень.

Такий механізм розроблено для забезпечення максимальної зручності тих категорій громадян, які мають право на пільгу і звикли не витрачати сили і час на оплату житлово-комунальних послуг. Йдеться, перш за все, про людей похилого віку, які звикли до усталеного алгоритму дій і не бажають його змінювати.

Наголошуємо, що суми нарахованих пільг за жовтень місяць будуть відображені в розрахунках за послуги надавачів комунальних послуг в листопаді.

Виплата пільг у готівковій формі

Пільги у готівковій формі призначатимуться з початку опалювального (неопалювального) сезону за заявою пільговика, поданою до Управління до 15 жовтня (15травня), у якій зазначаються виплатні реквізити.

Виплата пільг у грошовій готівковій формі здійснюватиметься шляхом перерахування Управлінням коштів на рахунок пільговика, відкритий в установах банку.

Платежі за надані житлово-комунальні послуги нараховуються у повному обсязі, без врахування знижки, яка надається пільговику.

Пільговики зобов’язані сплачувати щомісяця вартість фактично спожитої послуги з урахуванням суми пільги.

Отримувачі пільг у готівковій формі зможуть використовувати на власний розсуд зекономлені в результаті ощадливого споживання послуг кошти.

З 1 січня 2020 пільговики мають право в будь-який час подати заяву до соціального захисту про перехід на грошову готівкову форму отримання пільг на житлово-комунальні послуги.

При собі мати рахунок на соціальні виплати з установ банку.

Телефон для довідок: 6-43-20

Управління соціального захисту населення
виконавчого комітету Обухівської міської ради

Коментарі