Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Експорт без повернення валюти в Україну на суму 508,6 млн грн

Управлінням боротьби з відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом ГУ ДПС у Київській області спільно з Офісом Генерального прокурора викрито ряд суб’єктів господарювання Київщини, які здійснили реалізацію товарів за межі митної території України на загальну суму 508,6 млн.грн., походження яких не встановлено.

Аналізом діяльності таких компаній встановлено, що з метою ухилення від сплати податку на прибуток, брокерськими компаніями готується пакет документів від підприємств з ознаками фіктивності. Фактично високоліквідна продукція (горіхи волоські, насіння гарбуза) купуються у населення України та у фермерських господарств за готівкові кошти без відображення операцій в бухгалтерському та податковому обліку, після чого брокерські компанії здійснюють митне оформлення товарів в режимі «експорт» компаніями з ознаками фіктивності. Такі компанії – «експортери», зазвичай, існують протягом одного року, в якості платника ПДВ не реєструються, звітність до органів ДПС не подають. Таким чином, валютна виручка від компаній-нерезидентів залишається за кордоном, податки до державного бюджету не сплачуються.

За результатами аналітичних досліджень встановлено, що з метою ухилення від сплати податків та легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом посадові особи так званих «експортерів» вчинили протиправні дії, спрямовані на приховування незаконного походження активів, з подальшим введенням їх в легальний обіг через оформлення експортних операцій на загальну суму 508,6 млн. грн.

За даним фактом зареєстровано кримінальне провадження за ч.2 ст 364, ч.2ст.366, ч.3 ст.209 Кримінального кодексу України. Досудове розслідування триває.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі