Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Особливості подання звітності з урахуванням оновленого КОАТУУ: на що звернути увагу?

ГУ ДПС у Київській області звертає увагу платників податків, обов’язком яких є подання наступної звітності: декларації по землі, оренді землі, екологічного податку, з рентної плати, з транспортного податку, з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, збору за місця для паркування транспортних засобів, з туристичного збору в результаті територіально-адміністративної реформи та децентралізації утворились нові райони, а також об’єднані територіальні громади відповідно змінено КОАТУУ.

Джерелом інформації для оновлення КОАТУУ є рішення Верховної Ради України, опубліковані у “Відомостях Верховної Ради України”, а також оприлюднені дані про адміністративно-територіальні одиниці на порталі Верховної Ради України (рубрика “Ресурси”, довідник “Адміністративно-територіальний устрій”).

КОАТУУ призначений для забезпечення достовірності, зіставності, цілісності та автоматизованої обробки інформації у територіальному розрізі. ДК 014 – 97 “Класифікатор об’єктів адміністративно-територіального устрою України”, затверджений наказом Держстандарту України від 31.10.97 № 659 зі змінами, Верховної ради від 17.07.2020 № 807-ІХ “Про утворення та ліквідацію районів” та з врахуванням Розпоряджень Кабінету Міністрів № 715 від 12.06.2020 «Про визначення адміністративних центрів та затвердження територій територіальних громад” по кожній окремій області»

Тож, відбулися зміни у адміністративно – територіальному устрої України – одні райони ліквідувались, а інші створено. Зверніть увагу: при подачі звітності платникам податків потрібно вказувати у звітності на 2021 рік нові КОАТУУ.

Враховуючи зазначене, якщо одна юридична особа має декілька об’єктів оподаткування на території різних адміністративних одиниць, то до податкового органу за місцезнаходженням кожного з об’єктів подаються окремі податкові декларації, тобто за різними кодами КОАТУУ. Це стосується і випадку, коли всі території підпорядковуються одному податковому органу. Податкові зобов’язання за кожною з таких декларацій також сплачуються окремо щомісяця – до різних бюджетів за місцезнаходженням конкретного об’єкта оподаткування.

У випадку подання податкової звітності з невірно вказаним КОАТУУ в податковому органі за місцезнаходженням об’єкта виникає факт неподання або несвоєчасного подання податкової декларації. У такому разі до платника податку можуть застосовуватися штрафні санкції відповідно до статті 120 Податкового кодексу України.

У разі самостійного виявлення платником помилки платник повинен подати декларації:
— за КОАТУУ, який вказано невірно – уточнюючу податкову декларацію, в якій відобразити до зменшення податкове зобов’язання;
— за вірним КОАТУУ – податкову декларацію за типом «Звітна».

Дізнавайтеся про всі новації податкового законодавства на офіційній сторінці ГУ ДПС у Київській області у мережі Facebook за посиланням www.facebook.com/tax.kyiv.oblast

Спілкуйтеся з Податковою службою дистанційно за допомогою сервісу «InfoTAX» https://t.me/infoTAXbot

Підписатись на телеграм-канал ДПС https://t.me/tax_gov_ua

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі