Інформаційне повідомлення для суб’єктів господарювання, що використовують працю найманих працівників

Однією з головних умов, покликаних забезпечити гідне життя та вільний розвиток людини, є праця.

Статтею 43 Конституції України гарантовано право громадянина на працю, що включає можливість заробляти собі на життя працею, яку він вільно обирає або на яку вільно погоджується; право на належні, безпечні і здорові умови праці, на заробітну плату, не нижчу від визначеної законом. Цією ж статтею Конституції передбачений законодавчий захист права на своєчасне одержання винагороди за працю.

До того ж, мінімальна заробітна плата є державною соціальною гарантією.
Проте, деякі роботодавці ігнорують зазначені права і норми, та віддають перевагу застосуванню праці без належного оформлення трудових відносин.

Виплата заробітної плати у «конверті» обкрадає людей і державу, послаблює соціальний захист таких працівників. Від несплати податків, внесків з тіньових доходів країна втрачає мільярди гривень доходів до бюджетів усіх рівнів, Пенсійного та інших страхових фондів.

З 1 вересня 2020 року збільшився розмір мінімальної зарплати, який встановлений ст. 8 Закону України «Про Державний бюджет на 2020 рік» завдяки Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» від 25.08.2020 р. № 822-ІХ.

В результаті з 1 вересня мінімальна зарплата підвищена:

– у місячному розмірі з 4723 грн. до 5000 грн;
– у погодинному розмірі з 28,31 грн. до 29,20 грн.

Отже, з 1 вересня 2020 року, роботодавці зобов’язані нараховувати працівнику за повний відпрацьований місяць заробітну плату не менше встановленого мінімуму.

Якщо заробітна плата працівника, який виконав місячну норму праці, є нижчою законодавчо встановленого розміру мінімальної заробітної плати, то роботодавцю необхідно провести доплату до рівня мінімальної. Така доплата виплачується щомісячно одночасно з виплатою заробітної плати.

При обчисленні розміру заробітної плати найманого працівника, для забезпечення її мінімального розміру, не враховуються доплати за роботу в несприятливих умовах праці та підвищеного ризику для здоров’я, за роботу в нічний та надурочний час, за роз’їзний характер робіт, премії до святкових і ювілейних дат.

Індексація заробітної плати є також державною мінімальною гарантією в оплаті праці та підлягає проведенню у встановленому законодавством порядку, тому її нарахування і виплата є обов’язковими.

Юридичні та фізичні особи – підприємці, котрі використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу в разі вчинення порушень законодавства про працю, які передбачені ч. 2 ст. 265 КЗпП України. Розмір таких штрафів визначається кратно розміру мінімальної заплати, установленої законом на момент виявлення порушення.

Тому, у зв’язку із збільшенням розміру мінімальної зарплати з 1 вересня 2020 року зростуть і штрафи від Держпраці, а саме: під час застосування штрафу з 1 вересня за порушення законодавства про працю за розрахунок буде братися розмір мінімальної зарплати у 5000 грн.

Отже, в разі фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати ЄСВ та податків – штраф визначається у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, тобто з 01.09.2020 у розмірі 50 000 гривень.

До юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю та є платниками єдиного податку першої – третьої груп, застосовується попередження.

За повторне вчинення порушення протягом двох років з дня виявлення порушення – штраф визначається у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення, тобто з 01.09.2020 – 150 000 грн.

Шановні роботодавці!

Легалізуйте зайнятість населення та відмовтесь від виплати зарплат «в конвертах». Це дозволить не тільки детінізувати соціально – трудові відносини, але й забезпечити реальні соціальні гарантії найманим працівникам, максимально уникнути трудових конфліктів та спорів.

Закликаємо суб’єктів господарювання, що використовують працю найманих працівників, невідкладно належним чином зареєструвати відповідні трудові відносини.

За порушення трудового законодавства уповноваженими контролюючими органами, у межах компетенції, будуть застосовуватися заходи впливу.

У випадку виникнення запитань пропонуємо також звертатися за адресою: вул. Каштанова, 13, корп. 1, каб. № 5, м. Обухів, або за тел. (04572) 6-42-05.

Коментарі