Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Ботулізм та його профілактика

З метою недопущення ускладнення санітарно – епідеміологічної ситуації щодо захворювання на ботулізм та запобігання виникненню харчових отруєнь, Обухівське районне управління Головного управління Держпродспоживслужби, переконливо рекомендує ознайомитись із даною статтею та дослухатись до порад.

Ботулізм – це важке інфекційне захворювання, яке протікає дуже гостро. Його збудником є бактерія Clostridium botulinum, яка виділяє ботулотоксин – найсильніший з відомих науці органічних токсинів. Він витримує температуру до 120 °С та характеризується ураженням нервової системи, що тим не менш не заважає цьому токсину бути головною складовою відомого косметичного препарату “ботокс”.

Збудник може зберігатися в ґрунті у вигляді спор тривалий час. Потрапивши в сприятливе середовище збудник розмножується, продукуючи ботулотоксин, який активніший за отруту змії в 375 тисяч разів.

Інфікування відбувається в результаті вживання продуктів харчування, які були заражені власне токсином ботулізму, чи збудниками цього захворювання. Як правило, такими продуктами є консерви, м’ясо, ковбасні вироби, риба. Крім того небезпечними є забруднені грунтом, де може міститись збудник хвороби, овочі та фрукти.

Токсин практично миттєво вражає нервову систему і викликає сильне отруєння всього організму. Уже в перші години після інфікування хворий відчуває себе дуже ослабленим, його буде лихоманити, з’являється дискомфорт у шлунку.

У хворих типовим є порушення зору – поява “сітки” перед очима, роздвоєння зображення. Крім цього спостерігається сухість в роті, затруднення ковтання.

По статистиці кожний другий випадок ботулізму пов’язаний з вживанням м’ясної тушонки домашнього виготовлення, кожен третій – в’яленої, копченої риби. Часті випадки ботулізму при споживанні консервованих грибів.

Профілактика харчового ботулізму ускладнена в зв’язку з широким розповсюдженням бактерій ботуліна в природі і його стійкістю до несприятливих умов навколишнього середовища. Як же запобігти отруєнню?

Не рекомендується готувати в домашніх умовах м’ясні та рибні консерви та купувати їх на ринках. Спори збудника витримують кип’ятіння при 1000С до 6 годин. Вони знищуються лише при нагріванні в автоклаві.

Овочі і гриби також часто забруднюються паличкою ботулізму на своїй поверхні, якщо вони росли на зараженій території.

Якщо ви, незважаючи на рекомендації, все ж вирішили законсервувати м’ясо чи овочі, дотримуйтесь правил.

Всі продукти повинні бути не забрудненими ґрунтом, а у м’яса і риби –вмістом кишечника. Овочі можна консервувати тільки з оцтовою есенцією чи лимонною кислотою.

Зберігати консерви обов’язково необхідно в прохолодному місці при температурі від 0 до + 100С. М’ясні вироби домашнього приготування, консервовані гриби в герметичній тарі зберігати невеликий період або взагалі не допускати зберігання.

Не купувати консервовану продукцію домашнього виготовлення на ринках та в місцях стихійної торгівлі.

Копчена риба,ковбасні вироби та сало повинні зберігатися при температурі не вище 10°C. У випадку виникнення підозри в недотриманні магазином чи торговцем на ринку відповідної температури зберігання риби та ковбасних виробів, краще взагалі нічого не купувати в цьому місці.

Паличка ботулізму може розмножуватись у продукті “гніздом” тобто на обмеженій ділянці. Інколи достатньо лише покуштувати консервований продукт домашнього виготовлення, щоб отруїтись.

Пам’ятайте: по запаху, зовнішньому вигляду чи на смак встановити наявність ботулотоксин неможливо.

Якщо після вживання консервів, копченостей турбує порушення зору, дихання, ковтання, слабкість – негайно звертайтесь до лікаря і не забудьте повідомити лікаря про “підозрілий” продукт. Пізнє звернення в лікувальну установу може завершитись смертельно.

Рання діагностика сприяє швидкому і повному одужанню.

Обухівське районне управління Головного
управління Держпродспоживслужби
в Київській області

Коментарі