Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Гаряча лінія в Миронівській ДПІ

Нещодавно в Миронівській ДПІ Обухівського управління ГУ ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «Гаряча лінія» на тему: «Адміністрування майнових податків. Податкова знижка на навчання».

На запитання громадян відповідала заступник начальника Миронівської ДПІ Тетяна ЯБЛОНСЬКА.

Після узагальнення дзвінків, надаємо відповіді на декілька, найбільш актуальних запитань, які турбували платників під час «гарячої лінії».

1. Як сплачувати податок, якщо будівля розташована на земельній ділянці перебуває у користуванні кількох фізичних осіб?

Згідно з пп. 286.6 статті 286 ПКУ за земельну ділянку, на якій розташована будівля, що перебуває у користуванні кількох фізичних осіб, податок нараховується кожному з них пропорційно тій частині площі будівлі, що знаходиться в їх користуванні, з урахуванням прибудинкової території.

2. Чи надається пільга зі сплати податку на нерухоме майно на квартиру, що здається в оренду?

Згідно з п.п. 266.4.2 ст.266 Податкового кодексу пільги з податку на житлову нерухомість не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів (здаються в оренду, лізинг, позичку, використовуються у підприємницькій діяльності).

3. Які нові правила оподаткування доходу з продажу автомобіля?

Починаючи із 23.05.2020 фізичні особи мають право продати або обміняти один на рік легковий автомобіль та/або мотоцикл, та/або мопед без сплати податку із доходу.

Однак податок на доходи з фізичних осіб за ставкою 5% та військовий збір у розмірі 1,5% доведеться сплатити у випадку продажу (обміну) другого упродовж року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда. Натомість із третього та наступного проданого (обміняного) упродовж звітного (податкового) року легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда або іншого транспортного засобу уже сплачуватимемо ПДФО за ставкою 18%, а разом з ним і військовий збір у розмірі 1,5%.

Тобто фактично 18% ПДФО треба утримати не лише із доходу від проданого третього та наступного легкового авто та/або мотоцикла, та/або мопеда, а й іншого транспортного засобу, незалежно від того який він за рахунком продажу упродовж року (приміром вантажного автомобіля або причепа).

Обухівське управління

Коментарі