Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Новостворена юрособа – спрощенець ІІІ групи з дня державної реєстрації може обирати виключно ставку єдиного податку 5% доходу, що не передбачає сплату ПДВ

Головне управління ДПС у Київській області наголошує, що п. 293.3 ст. 293 Податкового кодексу (далі – ПКУ) встановлено відсоткову ставку єдиного податку для платників третьої групи у розмірі:

3% доходу – у разі сплати податку на додану вартість згідно з ПКУ;

5% доходу – у разі включення податку на додану вартість до складу єдиного податку.

Зареєстровані в установленому законом порядку суб’єкти господарювання (новостворені), які протягом 10 днів з дня державної реєстрації подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування та ставки єдиного податку, встановленої для третьої групи, яка не передбачає сплату податку на додану вартість, вважаються платниками єдиного податку з дня їх державної реєстрації (абз. 2 п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298).

Ставка єдиного податку у розмірі 3% може бути обрана платником єдиного податку третьої групи, який обрав ставку єдиного податку в розмірі 5 %, у разі добровільної зміни ставки єдиного податку шляхом подання заяви щодо зміни ставки єдиного податку не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного кварталу, в якому буде застосовуватися нова ставка, та реєстрації такого платника єдиного податку платником податку на додану вартість у порядку,встановленому ПКУ – п.п. 298.1.2 п. 298.1 ст. 298 ПКУ.

У разі зміни ставки єдиного податку відповідно до п.п. «б» п.п. 4 п. 293.8 ст. 293 ПКУ реєстраційна заява подається не пізніше ніж за 10 календарних днів до початку календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату ПДВ – п. 183.4 ст. 183 ПКУ.

Реєстрація осіб, зазначених в абз.2 п.183.4 ст.183 ПКУ, діє з першого числа календарного місяця, в якому буде застосовуватися ставка єдиного податку, що передбачає сплату податку на додану вартість (абз.2 п.183.5 ст.183 ПКУ).

Отже, новостворена юридична особа, яка обрала третю групу спрощеної системи оподаткування з дня її державної реєстрації, може обрати виключно ставку єдиного податку у розмірі 5 % доходу, що не передбачає сплату податку на додану вартість.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі