Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Легалізація трудових відносин

Обухівське управління ГУ ДПС у Київській області звертає увагу роботодавців на важливість офіційного працевлаштування найманих працівників. Адже, офіційне працевлаштування – це захист соціальних інтересів громадян, гарантування права на соціальні виплати та пенсійне забезпечення.

Незадекларована праця знижує доходи бюджетів та можливість фінансування державних програм соціального спрямування.

Статтею 24 Кодексу законів про працю встановлено, що працівник не може бути допущеним до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом або розпорядженням власника або уповноваженого органу та без подання до органу податкової служби Повідомлення про прийняття працівника на роботу.

Після послаблення карантинних заходів, чимало суб’єктів господарювання поновлюють свою роботу. І для того, щоб працювати у правовому полі, під час оформлення нового працівника на роботу, суб’єкту господарювання (роботодавцю) необхідно:

– укласти трудовий договір у письмовій формі;

– оформити наказ (розпорядження) щодо прийняття працівника на роботу;

– до початку роботи працівника, подати до територіальних органів Державної податкової служби за місцем обліку суб’єкта господарювання (підприємця) як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, повідомлення про прийняття працівника на роботу (форма повідомлення встановлена постановою КМУ від 17 червня 2015 року №413);

– зробити запис у трудовій книжці про прийняття працівника на роботу (Інструкція про порядок ведення трудових книжок працівників, затверджена наказом Мін’юсту, Мінпраці, Мінсоцзахисту від 29.07.1993 №58).

На юридичних та фізичних осіб – підприємців, які використовують найману працю без оформлення трудового договору (контракту), оформлення працівника на неповний робочий час у разі фактичного виконання роботи повний установлений на підприємстві робочий час, та виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску та податків, накладаються фінансові санкції у вигляді штрафів у 30-тикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення – у 2020 році – 141690,0 гривень.

Обухівське управління

Коментарі