Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Фізична особа, яка продала вантажний автомобіль іншій ФО, зобов’язана подати податкову декларацію

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що пунктом 179.2 ст. 179 Податкового кодексу України (далі ПКУ) передбачено, що обов’язок платника податку щодо подання податкової декларації вважається виконаним і податкова декларація не подається, якщо такий платник отримував доходи від операцій продажу (обміну) майна, дарування, дохід від яких відповідно до розд. IV ПКУ не оподатковується, оподатковується за нульовою ставкою та/або з яких при нотаріальному посвідченні договорів, за якими був сплачений податок відповідно до розд. IV ПКУ.

У разі укладення та оформлення договорів відчуження транспортних засобів у присутності посадових осіб органів, які здійснюють реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів або через товарну біржу, такий посередник або відповідний орган виконує функції податкового агента стосовно подання до контролюючого органу інформації про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку, а платник податку під час укладання договору зобов’язаний самостійно сплатити до бюджету податок з доходу від операцій з продажу (обміну) об’єктів рухомого майна.

Органи, у присутності посадових осіб яких між фізичними особами здійснюються укладення та оформлення договорів купівлі-продажу (міни, поставки), та інших договорів, здійснюють реєстрацію таких транспортних засобів за наявності оціночної або середньоринкової вартості такого рухомого майна та документа про сплату податку сторонами договору, обчисленого в установленому ПКУ порядку, та щокварталу подають до контролюючого органу інформацію про такі договори (угоди), включаючи інформацію про суму доходу та суму сплаченого до бюджету податку, в порядку та строки, встановлені для податкового розрахунку (абз.7 п.173.4 ст.173 ПКУ).

У разі нотаріального посвідчення договорів купівлі-продажу рухомого майна з іншою фізичною особою, фізична особа – продавець є відповідальною за нарахування та утримання податку та сплачує (перераховує) його до відповідного бюджету за місцем нотаріального посвідчення таких договорів, а в інших випадках – сплачує (перераховує) податок до відповідного бюджету за своєю податковою адресою (п.п. «б» – «в» п.п. 168.4.5 п. 168.4. ст. 168 ПКУ).

Податковою адресою платника податків – фізичної особи є місце її проживання, за яким вона береться на облік як платник податків в контролюючому органі.

Таким чином, фізична особа – резидент (продавець) під час оформлення договору відчуження іншій фізичній особі рухомого майна у вигляді вантажного автомобіля в органі, який здійснює реєстрацію (перереєстрацію) транспортних засобів або через товарну біржу, зобов’язана самостійно сплатити до бюджету за своєю податковою адресою податок на доходи фізичних осіб з доходу від продажу такого майна та подати податкову декларацію за відповідний звітний рік до контролюючого органу за своєю податковою адресою.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі