Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Пожежна безпека на полях

Жнива є причиною особливої турботи як для хліборобів бо через чиюсь прикру недбалість усе, що виростили люди, може бути втраченим.

З настанням пожежонебезпечного періоду різко зростає ймовірність пожеж. Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних і людських факторів, недотримання правил пожежної безпеки та пожежного захисту сільгоспугідь, лісосмуг, ліній електропередачі, газопроводів , доріг в літній пожежонебезпечний період.

З метою недопущення виникнення пожеж у період жнив, нагадуємо основні вимоги норм з питань пожежної безпеки при збиранні врожаю:

– до початку збирання врожаю вся техніка, агрегати та автомобілі повинні бути обладнані первинними засобами пожежогасіння та іскрогасниками. Трактористи, комбайнери, їх помічники та інші особи повинні пройти протипожежний інструктаж;
– перед дозріванням колосових хлібні поля в місцях прилягання їх до лісових масивів, степової смуги, автомобільних шляхів та залізниць мають бути обкошені (із прибиранням скошеного) і оборані смугою не менше 4 м завширшки;
– у період збирання забороняється спалювання стерні, післяжнивних залишків та розведення багать на полях;

Не дозволяється заправляння збиральну техніку пальним у хлібних масивах та у нічний час в польових умовах. Суворо забороняється палити та користуватись відкритим вогнем поряд із хлібними масивами. Водії повинні пам’ятати, що не можна викидати недопалки в бік полів, це може призвести до пожежі із значними втратами.

Розпочалась пора збирання врожаю зернових культур та заготівлі кормів, яка потребує безумовного виконання правил охорони праці та пожежної безпеки.

З настанням пожежонебезпечного періоду також різко зростає ймовірність загорання сільськогосподарських угідь, лісових насаджень та інших земель.

Основними причинами виникнення пожеж є сукупність погодних факторів, недотримання правил пожежної безпеки та людська недбалість.

З метою недопущення виникнення пожеж під час проведення збирання, зберігання та переробки врожаю 2020 року суб’єктам господарювання рекомендуємо приділяти особливу увагу на дотриманні основних вимог нормативно-правових актів з питань охорони праці та пожежної безпеки.

Вимоги щодо безпеки при експлуатації сільськогосподарської техніки:

Не дозволяється:
– Експлуатація несправних машин та обладнання;
– Експлуатація сільськогосподарських тракторів без електростартерного запуску двигуна та з відсутньою або з несправною системою блокування запуску двигуна при включеній передачі.

Вимоги щодо безпеки під час збирання зернових, зернобобових та круп’яних культур

Під час роботи в полі та переміщення по дорогах на зернозбиральному комбайні дозволено перебувати лише комбайнеру.

Запасні ножі збиральних машин необхідно зберігати у дерев’яних чохлах на польовому стані.

Не дозволяється перебування працівників у кузові автомашини або тракторного причепа під час заповнення їх технологічним продуктом, а також під час транспортування продукту до місця складування.

Комбайни повинні бути забезпечені дерев’яними лопатами для проштовхування злежаного зерна у бункерах до вивантажувального шнека.
Збиральні машини повинні бути забезпечені міцними дерев’яними підкладками для встановлення домкрата.

Під час переїзду вивантажувальні шнеки та інші робочі органи збиральних машин повинні бути переведені в транспортне положення. Дистанція між збиральними машинами повинна бути не менше 50 м.

Перед початком зернозбиральних робіт необхідно:
– на відведених ділянках влаштувати обладнані польові стани й місця для
відпочинку працівників;
– перевірити висоту провисання проводів повітряних ліній електропередач.

Вимоги щодо безпеки під час післязбирального доробляння та зберігання зернових, зернобобових та круп’яних культур

Післязбиральне обробляння зерна у приміщеннях зерносховищ дозволено виконувати лише за умови наявності окремих спеціальних відділень для протруєння, очищення, сушіння та зберігання зерна, оснащених системою аспірації.

Не дозволяється використовувати для протруювання насіння обладнання, агрегати, комплекси і токи, які призначено для післязбирального доробляння та зберігання продовольчого і фуражного зерна.

Не дозволяється експлуатувати машини і обладнання без захисних огорож.

Не дозволяється у місцях проведення робіт з консервування зерна та зберігання хімічних консервантів вживати їжу, палити та користуватися відкритим вогнем.

Обухівський РС ГУ ДСНС

Коментарі