Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Підтримка бізнесу: тимчасово звільняються від оподаткування ПДВ поставки лікарських засобів, медичних виробів та медичного обладнання

На період карантину звільняються від оподаткування ПДВ операції з ввезення на митну територію України та/або операції з постачання на митній території України товарів (у тому числі лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання), необхідних для виконання заходів, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню, локалізацію та ліквідацію спалахів, епідемій та пандемій коронавірусної хвороби (COVID-19).

Перелік лікарських засобів, медичних виробів та/або медичного обладнання, що звільняються від сплати ввізного мита та оподаткування ПДВвстановлено постановою Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224 (далі – Перелік №224), до якого постановою КМУ від 08.04.2020 №271 внесено зміни, зокрема, перелік доповнено новими товарними позиціями.

Пільговий режим оподаткування ПДВ застосовується на всіх етапах постачання зазначених товарів незалежно від дати їх виробництва та походження (вітчизняного чи ввезених на митну територію України), а також незалежно від кола суб’єктів, що здійснюють такі операції, їх статусу як платників ПДВ чи форми власності.

Зазначені норми застосовуються до операцій, здійснених починаючи з 17 березня 2020 до останнього дня карантину, незалежно від того, коли відбулося їх ввезення на митну територію України – до 17 березня 2020 чи після цієї дати.

ВАЖЛИВО!

Пільга застосовується до постачання товарів як вітчизняного виробництва, так і ввезених на митну територію України. Головним критерієм застосування пільги є зазначення цього товару у Переліку №224.

Проте, Постанова №271 встановлює додаткові критерії щодо товарів, які мають бути дотримані для звільнення від оподаткування ПДВ як при ввезенні, так і при виробництві та постачанні їх на митній території України.

Вартість товарів, включених до Переліку №224, повинна визначатися без ПДВ з настання дати запровадження цієї пільги, відповідно до змін, внесених Законом №540, тобто з 17 березня 2020. Ця вимога законодавства застосовується незалежно від того, чи містять договори та первинні документи, складені на постачання таких товарів, положення щодо необхідності нарахування ПДВ чи ні, а також незалежно від дати укладення таких договорів.

Операції з ввезення на митну територію України та постачання на митній території України (як ввезених, так вироблених на митній території України) товарів звільняються від оподаткування ПДВ незалежно від того, хто виробляє чи закуповує таку продукцію. Постачальником включених до Переліку №224 товарів може бути будь-який суб’єкт господарювання, юридична чи фізична особа.

Платники податку, які здійснювали постачання включених до Переліку №224 товарів з нарахуванням ПДВ, потрібно здійснити коригування податкових зобов’язань з ПДВ щодо операцій, які були здійснені (відбулася «перша подія») з дати запровадження пільги з оподаткування (з 17 березня 2020) до дати набрання чинності Законом № 540-ІХ (до 02 квітня 2020). При цьому платники податку мають провести перерахунки, згідно з якими сума ПДВ, що була сплачена (нарахована) у складі вартості придбаних товарів та відображена в податкових накладних, складених щодо операцій з такими товарами, які відбулися в період з 17.03.2020 до 01.04.2020 (включно), має бути або повернута покупцям або зарахована в рахунок оплати вартості наступних поставок.

Звертаємо увагу, що протягом періоду з 01 березня по 31 травня 2020 року не будуть застосовуватися санкції за не реєстрацію (несвоєчасну) реєстрацію податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних. Втім, нагадуємо, що порушення вимог ПКУ щодо реєстрації податкової накладної з ПДВ/розрахунку коригування до неї негативно впливає на право контрагента платника податків скористатися правом на нарахування податкового кредиту з ПДВ.

Законодавство: Закон України від 30.03.2020 № 540-ІХ «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на забезпечення додаткових соціальних та економічних гарантій у зв’язку з поширенням коронавірусної хвороби (COVID-19)».

Податковий кодекс, розділ ХХ «Перехідні положення» підрозділу 2 ПКУ, пункт 71.

Постанова Кабінету Міністрів України від 20.03.2020 № 224
Постанова КМУ від 08.04.2020 №271 «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Податковий кодекс, п.п.197.1.15 п.197.1 ст.197

Усіновації у податковому законодавстві та основні вимогиз астосування норм Податкового кодексу України доступніт акож на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі