Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Які майнові податки сплачують фізичні особи?

Наразі податкова служба Київщини формує податкові повідомлення-рішення про сплату майнових податків: податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, транспортного податку, плати за землю. Ці повідомлення будуть надіслані (вручаються) платникам податків до 1 липня 2020 року. У податкових повідомленнях-рішеннях зазначаються відповідні платіжні реквізити для сплати нарахованих податків.
Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки

Сплачують власники об’єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, а базою оподаткування є загальна площа об’єкта житлової та нежитлової нерухомості, в тому числі його часток.

Сплачується податок з об’єкта/об’єктів житлової нерухомості фізичними особами протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення за місцем розташування об’єкта/об’єктів оподаткування і зараховується до відповідного бюджету.

Фізичні особи можуть сплачувати податок у сільській та селищній місцевості через каси сільських (селищних) рад або рад об’єднаних територіальних громад за квитанцією про прийняття податків.

Один раз за кожний базовий податковий (звітний) період, тобто рік, база оподаткування об’єкта/об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток, що перебувають у власності фізичної особи платника податку, зменшується:
а) для квартири/квартир незалежно від їх кількості – на 60 кв.м;
б) для житлового будинку/будинків незалежно від їх кількості – на 120кв.м;
в) для різних типів об’єктів житлової нерухомості, в тому числі їх часток (у разі одночасного перебування у власності платника податку квартири/квартир та житлового будинку/будинків, у тому числі їх часток), – на 180 кв. м.

Транспортний податок

Сплачують фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні власні легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не більше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати.

За об’єкти оподаткування, придбані протягом року, податок сплачується пропорційно кількості місяців, які залишилися до кінця року, починаючи з місяця, в якому проведено реєстрацію транспортного засобу, а у разі спливу п’ятирічного віку легкового автомобіля протягом звітного року податок сплачується за період з 1 січня цього року до початку місяця, наступного за місяцем, в якому вік такого автомобіля досяг (досягне) п’яти років.

Транспортний податок сплачується фізичними особами за місцем реєстрації об’єктів оподаткування протягом 60 днів з дня вручення податкового повідомлення-рішення.

Земельний податок

Сплачують власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі.

Нарахування фізичним особам сум податку проводиться контролюючими органами (за місцем знаходження земельної ділянки).

Від сплати податку звільняються:
– інваліди першої і другої групи;
– фізичні особи, які виховують трьох і більше дітей віком до 18 років;
– пенсіонери (за віком);
– ветерани війни;
-фізичні особи, визнані законом особами, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи.

Усі новації у податковому законодавстві та основні вимоги застосування норм Податкового кодексу України доступні також на нашій офіційній сторінці у Facebook https://www.facebook.com/tax.kyiv.oblast/

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі