Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

МІСЬКА РАДА ГОТОВА ДО СПІВФІНАНСУВАННЯ РАЙОННИХ МЕДИЧНИХ ЗАКЛАДІВ ЗА УМОВИ РІВНИХ ПРАВ ВЛАСНОСТІ

На позачерговій сесії Обухівської міської ради, яка відбулася 30 квітня 2020 року, депутати Обухівської районної ради звернулись до депутатів міської ради з питанням допомоги у фінансуванні двох Комунальних некомерційних підприємств Обухівської районної ради: Обухівської центральної районної лікарні та Обухівської районної стоматологічної поліклініки.

Та спочатку трохи передісторії.

В 2017 році Верховна Рада України прийняла медичну реформу, основний принцип якої – «гроші ходять за пацієнтом».

Перший етап стартував 2018 року.

Міська рада взяла активну участь в реформуванні та фінансуванні первинної ланки. В 2017 році було створено Комунальне підприємство Обухівської міської ради «Обухівський міський центр первинної медико-санітарної допомоги», яке потім, згідно реформи, стало некомерційним. До його складу увійшло 5 амбулаторій та відділення невідкладної допомоги.

За ці майже три роки усі відділення оснащені необхідним обладнанням, комп’ютерною технікою, є автомобільний спецтранспорт, працює апарат УЗД, електрокардіограф, переносний рентген-апарат та спеціальне медичне обладнання для забору крові на різні показники. Сімейні лікарі забезпечені усім необхідним і на сьогоднішній день отримують достойну заробітну плату.

А в зв’язку з останніми подіями, які торкнулися багатьох країн світу стосовно поширення гострої респіраторної хвороби COVID-19, ми швидко мобілізувалися і для боротьби з розповсюдженням цього захворювання на території нашої громади для первинної ланки з резервного фонду було виділено 1,138 млн. грн. на захисні засоби і медичні препарати та з вільних залишків виділено 500 тис. грн. для матеріального стимулювання медичних працівників. Звичайно, що ця сума не є остаточною. У разі потреби з міського бюджету буде виділена необхідна кількість коштів для подальшої боротьби з коронавірусом.

З 1 квітня 2020 року стартував другий етап медичної реформи, а це означає, що всі заклади вторинної медицини переходять на систему фінансування за договорами через Національну службу здоров’я України. Обухівська районна поліклініка та стоматологічна поліклініка також уклали ці договори, але суми по договорам не покривають видатків на утримання цих підприємств.

Вторинна ланка медицини, а це – вузькоспеціалізовані лікарі Обухівської районної поліклініки та стоматології мають надавати медичні послуги згідно нових вимог НСЗУ та завдяки фінансуванню, яке передбачає 60% – від бюджету підприємства минулого року, а 40% – НСЗУ оплачує за фактично надані послуги, іншими словами ці кошти необхідно заробити, просто так їх ніхто не дасть. Це означає, що районна лікарня, повинна міняти підхід до свого фінансування і шукати можливості заробляти кошти самостійно на додаткових якісних медичних послугах, як було сказано вище – «гроші ходять за пацієнтом», чим більше пацієнтів, тим більше коштів.

Ми передбачали ці проблеми з вторинною ланкою і, за ініціативи міського голови Олександра Левченка, в минулому році вивчили практику інших міст та громад. Сподобалось вирішення цього питання в м. Бориспіль, де міська та районна ради створили спільне ( 50% на 50%) некомерційне комунальне підприємство – багатопрофільну лікарню інтенсивного лікування.

Після цього у вересні 2019 року за підписом міського голови були направлені листи в Обухівську районну раду та Обухівську районну адміністрацію з пропозицією розглянути можливість створення Комунального некомерційного підприємства Обухівської районної ради та Обухівської міської ради Київської області – «Обухівська багатопрофільна лікарня інтенсивного лікування». Відповіді від районної ради так і не отримали.

В цьому році міський голова зустрічався і пропонував голові районної ради Ільєнко Л. О. створити спільне комунальне некомерційне підприємство, але вона відмовила.

Спільне заснування такого підприємства дало б змогу раціонально використовувати наявні матеріальні та фінансові ресурси, забезпечити надання якісної спеціалізованої допомоги мешканцям міста та району. Відповідно до вимоги статті 89 Бюджетного Кодексу України для виділення коштів з міського бюджету необхідно, щоб ця лікарня була власністю або у співвласності Обухівської територіальної громади.

Пропозицію міської ради не почули, і Обухівська районна рада самостійно створила Комунальні некомерційні підприємства – Обухівську центральну районну лікарню та Обухівську районну стоматологічну поліклініку, які сьогодні працюють в нових умовах.

На даний час виділених коштів цим підприємствам не вистачає навіть на заробітні плати медпрацівникам. А це може потягнути за собою різке скорочення штату, що є неприпустимим для захисту здоров’я наших громадян. І районна рада в особі депутатів та пані голови Лариси Ільєнко звернулися до депутатів Обухівської міської ради з проханням допомогти у фінансуванні даних закладів.

На засіданні сесії міської ради, яка відбулася 30 квітня, депутати занепокоєно і активно обговорювали це звернення. Було вирішено створити робочу групу міської ради із залученням представників депутатів для вивчення питання фінансування районних закладів медицини з подальшим розглядом його на наступній сесії міської ради.

Така робоча група вже створена. В її склад ввійшли депутати міської ради: Клочко С. М – секретар міської ради, Паєнко О. В., – голова постійної комісії соціального захисту населення, Музичко С. О – голова бюджетної комісії, начальник фінансового управління – Медвідчук Н.І. та директор Комунального некомерційного підприємства «Обухівський міський центр ПМСД» – Фетисенко О. О.

4 травня в приміщенні Обухівської районної ради відбулося спільне засідання робочих груп міста та району, в якому прийняли участь голова Обухівської РДА Гомон О. В. та голова Обухівської районної ради Ільєнко Л. О., на жаль представників районної лікарні не було. Представники районної ради вимагали, щоб міська рада надала фінансову допомогу 7 млн. грн. для виплати заробітної плати працівникам комунального підприємства, яке є власністю лише Обухівської районної ради та перебуває в її управлінні.

Але згідно вимог Бюджетного Кодексу України, міська рада не має право виділяти з бюджету Обухівської міської ОТГ кошти підприємству, якщо не є його засновником, тому я як голова робочої групи озвучив позицію міської ради у вирішенні цієї проблеми, що надання фінансової допомоги районній лікарні можливо лише при створенні спільного підприємства.

Реакція була негативною, голова райради заявила, що за рахунок коштів районного бюджету в 2019 році були виконані ремонтні роботи на об’єктах районної лікарні на загальну суму до 107 млн. грн. При умові, що міська рада компенсує районній раді 50% коштів, а це більше 50 млн. грн. від цієї суми, тільки тоді районна рада дасть згоду на створення спільного підприємства. Позиція не зрозуміла, тим більше що завершується процес децентралізації, вже створена Обухівська міська об’єднана територіальна громада, до якої приєдналися Нещерівська та Дерев’янська сільські ради. У процесі приєднання Красненська сільська рада. До виборів 25 жовтня можуть приєднатися всі села згідно перспективного плану. Районної ради, як такої, може не бути. Що чекати?

Та є ще один момент про який варто згадати. За вимогою районної ради в 2017 році Обухівська районна лікарня перереєструвала себе як платник податків в м. Українка, і таким чином припинила сплачувати до міського бюджету податок з доходів фізичних осіб, порушуючи статтю 168 Податкового Кодексу та статтю 64 Бюджетного Кодексу.

Більшість працівників лікарні проживають в Обухові, користуються благами та послугами, які надає місто.

За три роки в бюджет міста не надійшло близько 9 млн. грн. даного податку, які в ті роки додатково були б спрямовані на потреби лікарні.

У зв’язку з надзвичайною ситуацією в державі та на виконання постанови Кабінету Міністрів України від 11 березня 2020 р. №211 «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19 спричиненої корона вірусом SARS-CoV-2» міською радою було виділено фінансову допомогу Комунальному некомерційному підприємству «Обухівська центральна районна лікарня» – 2 млн грн. для закупки необхідного медичного обладнання та лікарських засобів індивідуального захисту.

5 травня на щоденному брифінгу голова МОЗ Максим Степанов заявив, що за вимоги Президента другий етап медичної реформи призупиняється. Будемо сподіватись, що влада внесе відповідні коригування в цю реформу і запустить новий механізм, який покращить стан нашої медицини.

Міська рада готова виділяти кошти на реконструкцію, модернізацію, придбання необхідного обладнання, забезпечення достойних умов праці медичних працівників для того, щоб мешканці громади отримували висококваліфіковану медичну допомогу.

На жаль, на сьогоднішній день у райради немає бажання порозумітися та співпрацювати з міської радою у вирішенні спільних питань щодо збереження здоров’я громадян.

Секретар міської ради, депутат Сергій Клочко

Коментарі