Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Пожежна безпека у місцях з масовим перебуванням людей

Щороку все більше виникає надзвичайних ситуацій і небезпечних подій. Із них майже 50 відсотків − пожежі різного характеру: в спорудах житлового і нежитлового призначення, в екосистемах та заргораються транспортні засоби. Одними із найнебезпечніших для громадян є пожежі у місцях з масовим перебуванням людей, у зв’язку з цим, нижче доведена інформація щодо правил ПБ на таких об’єктах.

Відповідно до статті 5 Закону України “Про пожежну безпеку” забезпечення пожежної безпеки об’єктів з масовим перебуванням людей (далі – об’єктів) покладається на їх керівників (власників) та уповноважених керівниками (власниками) осіб, якщо інше не передбачено відповідним договором.

За порушення вимог цих Правил, посадові та фізичні особи притягуються до відповідальності згідно з чинним законодавством України.

Керівник (власник) об’єкта повинен визначити обов’язки посадових осіб щодо забезпечення пожежної безпеки, призначити відповідальних за пожежну безпеку окремих будинків, споруд, приміщень, а також за утримання і експлуатацію технічних засобів протипожежного захисту.

Обов’язки щодо забезпечення пожежної безпеки, утримання та експлуатації засобів протипожежного захисту мають бути відображені у відповідних посадових документах (функціональних обов’язках, інструкціях), які розроблені у двох примірниках, один з яких знаходиться у відповідального за пожежну безпеку, а другий у керівника (власника) об’єкта.

На кожному об’єкті з урахуванням його пожежної небезпеки наказом повинен бути встановлений відповідний протипожежний режим, у тому числі визначені:
можливість паління (місце для куріння);
застосування відкритого вогню;
побутових нагрівальних приладів, інше.

Для будинків та споруд мають бути розроблені і вивішені на видних місцях плани (схеми) евакуації людей на випадок пожежі на кожному поверсі. На об’єктах на доповнення до плану (схеми) евакуації керівник (власник) зобов’язаний встановити порядок, що визначає дії персоналу щодо забезпечення безпечної евакуації людей.

У дитячих дошкільних закладах, загальних та спеціальних домах-інтернатах, лікувально-профілактичних закладах із стаціонаром, санаторіях з цілодобовим режимом роботи повинно бути встановлене керівником (власником) чергування обслуговуючого персоналу в нічний час. Приміщення для розміщення чергових має бути забезпечене телефонним зв’язком. Черговий зобов’язаний мати при собі комплект ключів від дверей евакуаційних виходів, ручний електричний ліхтар, знати кількість людей, що залишаються на ніч, місця їх розміщення.

Для працівників охорони (сторожів, вахтерів, тощо) керівником (власником) об’єкта повинна бути розроблена інструкція, в якій необхідно визначити їхні обов’язки щодо контролю за додержанням протипожежного режиму, огляду території і приміщень, порядок дій в разі виявлення пожежі, а також спрацювання систем пожежної сигналізації та автоматичних систем пожежогасіння, а також указати, хто з посадових осіб має бути викликаний в нічний час у разі пожежі.

Загальні вимоги пожежної безпеки до утримання територій, будинків, приміщень, споруд, евакуаційних шляхів і виходів Утримання території.

Дороги, проїзди й проходи на території об’єкту до будинків, споруд, пожежних вододжерел, підступи до зовнішніх пожежних драбин, пожежного інвентарю, обладнання та засобів пожежогасіння мають бути завжди вільними, утримуватися справними, взимку очищатися від снігу.

Забороняється зменшувати нормовану ширину доріг та проїздів. Територія об’єктів повинна мати зовнішнє освітлення, яке забезпечує швидке знаходження пожежних драбин, що розміщені на фасадах будинків (споруд), протипожежного обладнання, входів до будинків та споруд.

Стоянка транспорту на території об’єкту у наскрізних проїздах будинків, менше 5 м від пожежних гідрантів, забірних пристроїв вододжерел, на поворотних майданчиках тупикових проїздів забороняється. У зазначених місцях повинні встановлюватися (вивішуватися) відповідні заборонні знаки згідно з Правилами дорожнього руху.

Під час організації і проведення заходів з масовим перебуванням людей слід дотримуватись таких вимог:

Використовувати приміщення, забезпечені не менш як двома евакуаційними виходами, які не мають на вікнах глухих ґрат і розташовані не вище другого поверху в будинках з перекриттями з горючих матеріалів.

Особи, яким доручено проведення таких заходів, перед їх початком зобов’язані оглянути приміщення стосовно відчинення ґрат (у разі їх наявності) та евакуаційних виходів, переконатися в забезпеченості необхідною кількістю первинних засобів пожежогасіння, справності засобів зв’язку і систем протипожежного захисту та зробити відповідний запис у журналі. Журнал має зберігатися у відповідального за пожежну безпеку об’єкта.

Не дозволяється:

Зменшувати ширину проходів між рядами, а також установку в проходах додаткових крісел, стільців тощо;
Повне відключення під час масових заходів (спектаклів, вистав тощо), світла, використання віконниць для затемнення;
Проведення тимчасових вогневих, фарбувальних та інших пожежо- і вибухонебезпечних робіт;
Застосування дугових прожекторів, свічок (крім культових споруд), бенгальських вогнів.

Під час проведення новорічних та різдвяних свят необхідно виконувати наступні вимоги:

Конструкція кріплення ялинки повинна виключати можливість її падіння.

За відсутності в приміщенні електричного освітлення (під час можливого відключення тощо) святкування повинно проводитися тільки протягом світлового дня.

Ялинку не дозволяється встановлювати в проходах, на шляхах евакуації.

Ілюмінація повинна бути виконана з додержанням правил улаштування електроустановок; у разі використання електричної освітлювальної мережі без понижуючого трансформатора на ялинці можуть застосовуватись гірлянди тільки з послідовним увімкненням лампочок напругою до 12 В; потужність лампочок не повинна перевищувати 25 Вт; електропроводка до лампочок ялинкової ілюмінації повинна бути виконана гнучкими проводами з мідними жилами; підключення гірлянд до мережі повинно виконуватись тільки за допомогою штепсельних з’єднань.

У разі виявленні несправності в ілюмінації (нагрів проводів, іскріння тощо) вона повинна бути терміново вимкнена.

Не дозволяється застосовувати для ілюмінації ялинки свічки.

Об’єкти мають бути забезпечені адресними вказівниками (назва вулиці, номер будинку), встановленими на фасадах будинків або інших видних місцях і освітлюваними у темний час доби.

Кількість та розміри евакуаційних виходів з будинків і приміщень, їхні конструктивні й планувальні рішення, умови освітленості, забезпечення не задимленості, протяжність шляхів евакуації, їх облицювання (оздоблення) повинні відповідати вимогам будівельних норм.

Двері на шляхах евакуації повинні відчинятися в напрямку виходу з будинків (приміщень). При наявності людей у приміщенні двері евакуаційних виходів можуть замикатися лише на внутрішні запори, які легко відмикаються.

Сходові марші і площадки повинні мати справні огорожі із поручнями, котрі не повинні зменшувати встановлену будівельними нормами ширину сходових маршів і площадок.

Сходові клітки, внутрішні та зовнішні відкриті сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок. Світильники евакуаційного освітлення повинні вмикатися з настанням сутінків у разі перебування в будинку людей.

Сходові клітки, внутрішні та зовнішні відкриті сходи, коридори, проходи та інші шляхи евакуації мають бути забезпечені евакуаційним освітленням відповідно до вимог будівельних норм та правил улаштування електроустановок. Світильники евакуаційного освітлення повинні вмикатися з настанням сутінків у разі перебування в будинку людей.

Шляхи евакуації, що не мають природного освітлення, повинні постійно освітлюватися електричним світлом (у разі наявності людей).

Встановлені згідно з вимогами ДБН В.2.5-28-2006 «Інженерне обладнання будинків і споруд. Природне і штучне освітлення» світлові покажчики “Вихід” повинні постійно утримуватися справними. У залах для глядачів, виставкових, актових залах та інших подібних приміщеннях їх слід вмикати на весь час перебування людей (проведення заходу).

На випадок відключення електроенергії обслуговуючий персонал будинків, де у вечірній та нічний час можливе масове перебування людей (театри, кінотеатри, готелі, гуртожитки, ресторани) повинен мати електричні ліхтарі, але не менше одного ліхтаря на кожного працівника.

Не допускається:

Улаштовувати на шляхах евакуації пороги, виступи, турнікети, двері розсувні, підйомні, такі що обертаються, та інші пристрої, які перешкоджають вільній евакуації людей.

Захаращувати шляхи евакуації (коридори, проходи, сходові марші і площадки, вестибюлі, холи, тамбури тощо) меблями, обладнанням, різними матеріалами та готовою продукцією, навіть якщо вони не зменшують нормативну ширину. Закривати на будь-які запори, що важко відчиняються, зовнішні евакуаційні двері будинків.

Розташовувати у тамбурах виходів гардероби, вішалки для одягу, сушарні, пристосовувати їх для торгівлі, а також зберігання, у тому числі тимчасового інвентарю та матеріалу. Захаращувати меблями, устаткуванням та іншими предметами двері, люки на балконах і лоджіях, переходи в суміжні секції та виходи на зовнішні евакуаційні драбини.

Обухівський РС ГУ ДСНС

Коментарі