Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Обчислення суми ЄВ новоствореними ФОП

Головне управління ДПС у Київській області інформує, що єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄВ) нараховується:
– для ФОП (крім ФОП платників ЄП), – на суму доходу (прибутку), отриманого від їх діяльності, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. Нарахована сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску на місяць.

У разі не отримання платником доходу (прибутку) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування Є (далі – МВБН ЄВ), встановленої Законом «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» – у 2019 р. ця сума становить 62595,0 грн., вона дорівнює розміру 15 мінімальних заробітних плат, встановлених законодавством на 01 січня звітного року, – та не менше за розмір мінімального страхового внеску на місяць – у 2019 р. це 918,06грн.,ця сума дорівнює добутку однієї мінімальної заробітної плати встановленої законодавством на 01 січня звітного року на розмір ЄВ: 4713,0грн. х 22%;
– для ФОП – платників ЄП – на суми, що визначаються такими платниками самостійно для себе, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. Водночас сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску (п.3 част.1 ст.7 Закону № 2464).

Згідно з п.п.298.1.2 п.298.1 ст.298 Податкового Кодексу, зареєстровані в установленому порядку ФОП, які подали заяву щодо обрання спрощеної системи оподаткування (І чи ІІ групи), вважаються платниками ЄП з першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулась державна реєстрація.

Отже ФОП, яка до кінця місяця, в якому відбулась її державна реєстрація як суб’єкта господарювання, подала заяву про обрання І чи ІІ групи спрощеної системи оподаткування, є такою, що перебуває на загальній системі оподаткування і база нарахування ЄВ за цей місяць для неї визначається як сума доходу (прибутку), отриманого від діяльності ФОП, що підлягає обкладенню податком на доходи фізичних осіб. У разі якщо таким платником не отримано дохід (прибуток) у звітному кварталі або окремому місяці звітного кварталу, такий платник зобов’язаний визначити базу нарахування, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

З першого числа місяця, наступного за місяцем, у якому відбулася державна реєстрація, зареєстровані в установленому порядку, новостворені ФОП, віднесені до платників єдиного податку І та ІІ груп, нараховують ЄВ у розмірі, визначеному такими платниками самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування ЄВ, встановленої Законом № 2464. При цьому сума ЄВ не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі