Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Випадки отруєння сльозогінним газом. Дії при подібній ситуації.

Протягом останнього часу на території області трапилися випадки розпилення подразнюючих хімічних речовин у навчальних закладах, що супроводжувалися істотним погіршенням стану здоров’я учнів.

28.11.2019 в м. Біла Церква у ЗОШ № 17 сталося інгаляційне отруєння дітей сльозогінним газом із балончика «Терен-4». На місце події було залучено 4 бригади Білоцерківської станції швидкої допомоги. Надано першу домедичну допомогу 14 дітям різного віку, 7 дітей госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії з профілактичною метою до Київської обласної дитячої лікарні № 2.

02.12.2019 в м. Буча у ЗОШ № 4 сталося інгаляційне отруєння дітей сльозогінним газом із балончика «Терен-4». На місце події було залучено 3 бригадистанції швидкої допомоги Бучанськї підстанції філії «Вишгородська станція екстреної медичної допомоги». Надано першу домедичну допомогу 11 дітям віком до 10 років, 2 дітей госпіталізовано до відділення інтенсивної терапії з профілактичною метою до Ірпінської центральної міської лікарні.

Обухівський РС ГУ ДСНС України у Київській області інформує, як діяти у разі виникнення подібної ситуації.

Як діяти, якщо ви отримали інгаляційне отруєння сльозогінним газом?

Якщо ви опинилися в приміщенні, де розпилили газ з балончика, відкрийте вікна, залиште його на провітрювання і негайно залиште це приміщення,

Ваші дії при попаданні газу в обличчя та очі:

– прийміть стійке положення в просторі (притуліться до стіни, сядьте на стілець) для того щоб не впасти і не травмуватися;

– необхідно видалити решти речовини з обличчя сухою ганчіркою або серветкою (не потрібно сильно терти);

– спробуйте полегшити больові симптоми за допомогою доступних засобів: промити частини тіла водою, краще теплою; якщо використано перцевий балончик – можливо промивати обличчя молоком.

Перша допомога при дії газу з балончику:

– не терти руками обличчя і очі, так ви розітрете речовину по шкірі і очам, збільшуючи площу ураження;

– сухою серветкою, ганчіркою видалити подразнюючу речовину;

– не намагайтесь через силу відкрити очі – блефароспазм не дозволить вам це зробити. (При можливості почніть моргати, для утворення сльозової речовини);

– при можливості промивати очі і шкіру 2% розчином бікарбонату натрію (харчова сода);

– для допомоги очам можливо використовувати краплі для очей (альбуцид, диклофенак, краплі з лідокаїном).

Пам’ятайте, що всі ці заходи дають тільки полегшення, а не знімають симптоми. При погіршені стану необхідно звернутися до спеціалістів за кваліфікованою медичною допомогою.

Можливі наслідки

При попаданні речовини олеорезин капсикум на різні ділянки людського тіла можливе негайне виникнення сильної реакції подразнення. Наслідки застосування перцівки бувають наступними:

· Опік. Пряме потрапляння в очі суспензії з високою концентрацією активної речовини може призвести до появи хімічного опіку.

· Набряк. Крім роздратування, вдихання викликає приступ кашлю, чхання, утруднення дихання. У алергіка високий шанс виникнення набряку легенів, ядухи.

Як надати першу допомогу

Ознайомтеся з правилами надання медичної допомоги при попаданні перцівки на тіло:

· Не розтирайте уражену ділянку – це посилює вплив.

· Протріть вологою серветкою місце попадання, щоб прибрати речовину з шкіри.

· Сльози ефективно справляються з промиванням очей від активної речовини балона. Частіше моргайте, щоб викликати рясну сльозотечу.

· Якщо ви потрапили під дощ або хмари, бажано швидко усунути наслідки після перцевого балончика.

Алгоритм дій у цьому випадку не дуже складний:

· Не тріть очі, навіть якщо вони дуже печуть і сльозяться.

· Часто моргайте, щоб сльози вимивали перцеву витяжку.

· Акуратно промокніть очі вологою серветкою без спирту.

Як позбутися від наслідків самостійно, вам тепер зрозуміло. А офтальмолог надалі оцінить ступінь ураження і порекомендує очні краплі. Найчастіше це банальний «Альбуцид» або знеболюючі і протизапальні краплі з диклофенаком. При сильному печінні можуть бути рекомендовані краплі з лідокаїном, але їх потрібно застосовувати строго по інструкції, щоб не знизилася гострота зору. Самостійно можна застосувати тільки «Візин», але це засіб швидше усуває почервоніння, ніж допомагає подолати наслідки контакту з перцевою витяжкою.

Обухівський РС ГУ ДСНС

Коментарі