Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Що нового у застосуванні РРО?

Головне управління ДПС Київській області звертає увагу суб’єктів господарювання, які здійснюють розрахункові операції готівковими коштами, на новації в застосуванні реєстраторів розрахункових операцій, що очікують їх у 2020 році.

Так, нові закони, що стосуються сфери застосування РРО – Закони України від 20.09.2019 «Про внесення змін до Закону України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 128-IX та «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі і послуг» № 129-IX від 20.09.2019), надають можливість використовувати замість традиційних реєстраторів розрахункових операцій спеціальні програми, призначені для реєстрації розрахункових операцій. Таку програму можна буде встановити на будь-який гаджет, у тому числі смартфон чи планшет. Водночас, за бажанням СГ, він зможе використовувати традиційний реєстратор розрахункових операцій.

Закон прямо зобов’язує контролюючий орган забезпечити безкоштовне програмне рішення для використання суб’єктом господарювання, при цьому безкоштовним буде як встановлення самої програми, так і її підтримка. З цією метою буде розроблено програмне рішення для програмних реєстраторів розрахункових операцій.

Водночас, розширюється сфера застосування реєстраторів розрахункових операцій, так з 01.10.2020 застосування РРО стане обов’язковим у тому числі для:
фізичних осіб-підприємців – платників єдиного податку другої, третьої та четвертої груп, які здійснюють:
– реалізацію товарів (надання послуг) через мережу Інтернет;
– реалізацію ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння;
– роздрібну торгівлю уживаними товарами в магазинах (секондхенд);
– діяльність ресторанів, кафе, ресторанів швидкого обслуговування, якщо така діяльність є іншою, ніж визначена у п.11 ст.9 Закону про РРО;
– діяльність туристичних агентств, туристичних операторів;
– діяльність готелів і подібних засобів тимчасового розміщення;
– реалізацію текстилю (окрім реалізації за готівкові кошти на ринках);
– реалізацію деталей та приладдя для автотранспортних засобів відповідно до переліку, що затверджується КМУ.

Наразі застосування РРО є обов’язковим незалежно від групи єдиного податку та обсягу річного доходу при здійсненні реалізації технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, реалізації лікарських засобів та виробів медичного призначення, роздрібному продажу паливно-мастильних матеріалів в ємностях до 20 літрів та діяльності, пов’язаної з роздрібним продажем пива, сидру, пері (без додання спирту) та столових вин.

ГУ ДПС у Київській області

Коментарі