Обухівська міська рада

 Меню
CLOSE

Проведено сеанс телефонного зв’язку “гаряча лінія”

В Обухівському управлінні Головного управління ДПС у Київській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія» на тему: «Оформлення трудових відносин з найманими працівниками».

На запитання відповідав начальник Миронівської ДПІ Олег СКОЛОТА. Надаємо увазі читачів найцікавіші запитання та відповіді на них.

1. В які терміни та в який спосіб можливо подати повідомлення про прийняття на роботу?

Повідомлення про прийняття на роботу подається до початку роботи працівника за формою згідно з додатком до постанови Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 року № 413.

Таке повідомлення подається власником підприємства, установи, організації або уповноваженим ним органом (особою) чи фізичною особою до територіальних органів Державної податкової служби за місцем їх обліку як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування одним із таких способів:
• засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб відповідно до вимог законодавства у сфері електронного документообігу та електронного підпису;
• на паперових носіях разом з копією в електронній формі;
• на паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

2. Який порядок укладення трудового договору?

Трудовий договір укладається в письмовому вигляді (ст. 24 КЗпП).

Для укладення договору працівник повинен надати:
– заяву про прийняття на роботу.
– паспорт або інший документ, що посвідчує особу;
– трудову книжку (якщо є).

Якщо для виконання роботи потрібна відповідні освіта чи кваліфікація або підтвердження того, що працівнику за станом здоров’я не протипоказане виконання цього виду робіт, працівник повинен надати (ст. 24 КЗпП):
– документ про освіту (спеціальність, кваліфікацію);
– документ про стан здоров’я;
– інші документи (наприклад, військовий квиток) у випадках, передбачених законодавством.

3. Яка відповідальність за порушення трудового та податкового законодавства?

Роботодавці, які використовують найману працю неоформлених працівників і неофіційно виплачують заробітну плату, несуть адміністративну, фінансову та кримінальну відповідальність за порушення трудового та податкового законодавства.

Так, за фактичний допуск одного працівника до роботи без трудового договору, оформлення його не на повну ставку у разі фактичного виконання роботи цілий день або за виплату заробітної плати у «конверті», згідно з ст.265 КЗпП роботодавці у 2019 році сплатять тридцятикратний розмір мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення, за кожного працівника, щодо якого скоєно порушення, а саме: 125190 гривень. Крім того, ст.41 Кодексу України про адміністративні правопорушення України передбачено адміністративну відповідальність на керівника підприємства від 8 500 грн до 17 000 грн за фактичний допуск працівника до роботи без трудового договору.

Обухівське управління

Коментарі